Kama Sutra indiai étterem

Tegnap megint rámtört a rendszeres indiai kaja megkívánás, úgyhogy elballagtam az Október 6. strasszéba, a Kama Sutra nevű étterembe. Először jártam itt, benyomásaim alant.

Enteriőr modern felfogású, tehát nem a szokásos „minden fényes meg aranyszínű mint Salamon töke” illetve „füstölőt égetünk fogalom nélkül, hogy megfulladjál” valamint „ájjájájáájáááiiááiááiiiiii!!!!” zene.

Ehelyett modern normális asztalok, a tónus bordó/fekete, a zene szolid. Obligát indiai szakács tartja a frontot egy komoly fémpult mögött, ő adja ki a kajákat. A pincérek nem ázsiaiak sajnos, de ahogy észrevettem, itthon ez nem szokás, pedig a modernizált indiai konyha őshazájában (United Kingdom) ez obligát. Ja, egyébként mindenhol bangladeshiek csinálják az indiai éttermeket, akik ugyebár muzulmánok, ebből következően pl marha vindaloo-t simán kapni szinte mindenhol, holott ezt a fogást disznóból csinálják a hinduk Goán, hiszen a tehén szent állat. De a bangladeshieknek meg a disznó tisztátalan, ezért tehenkéből zúzzák. No hát ennyit az authenticityről.

Már éppen az általam rendszeresen fogyasztott chicken curryket nézegetem az étlapon, amikor a pincérember szól, hogy csak-ma-csak-önnek jelleggel 2950 HUF-ért all you can eat akció van (!), melybe beletartozik kétféle leves (lencsekrém és fokhagymakrém), chicken tikka (tandoorban sült pácolt fűszeres csirkemellfalatok), kétféle vega kaja (zöldséges jalfrezie curry és csicseriborsó gombóckák), kétféle csirke curry (basic és butter chicken), a fent említett marha vindaloo, rizses hús-szerűség bárányból, pilao (fűszeres/sáfrányos) rizs, sima naan (indiai kenyér), meg valami desszert. Mindenből hozna ő nekem kicsinykét, ha esetleg valamelyik nagyon bejönne, akkor abból további, korlátlan mennyiséget. Az ajánlatra nem meglepő módon igent mondtam.

Emberünk elvonult, majd kisvártatva visszatért a preferált lencselevessel, mely enyhén csípős és erőteljesen római köményes volt, ahogy kell. Az állaga az a bizonyos már-már főzelékszerűen sűrű, ráadásul az okos pürésítés során apróbb lencsedarabkák egyben maradtak, amit igen szeretünk.

Papardam (nagyon vékony, burgonyaszirom-szerű kenyérféle) érkezett mentás joghurt mártogatóssal, amiről korábban nem is tett említést a derék ember, ezt gyorsan betoltam.

Jött a három darabnyi chicken tikka, szintén mentás joghurttal, ami hibátlan fűszerezésűre és állagúra sikeredett. Zöldségpogácsákat is adtak mellé, ami szintén kitűnő volt. Nagyon fontos szempontok ezek, mert ettem már nagyon rosszat is.

Az ezután következő curry hegy egyértelművé tette, hogy a desszertet valószínűleg nem fogom bírni megkóstolni. Az egyes „kóstolónyi” adagok gyakorlatilag egy-egy fél adagnak feletek meg. A következőket választottam: a kétféle csirke curry, a marha vindaloo és a zöldség jafrezie. Rizst nem kértem, hoztak. Kábé fél kilót. Plusz a naan.

És akkor most a kritika. Bár a curryk finomak voltak, egész egyszerűen nem voltak sem eléggé fűszeresek, sem eléggé csípősek. A vindaloo a legerősebb curryk közé tartozik, de a chillifokozata még egy madrasnak sem felelt meg. A csirkecurryk pedig gyakorlatilag „mild” kategóriába estek. Valahol hajlandó vagyok megérteni, hogy az indiai konyhával még csak ismerkedő budapesti úri közönséget hímestojásként védelmezik a vendéglősök a komolyabb fűszer- és chillimennyiségtől, de a minimum az lenne, hogy ezt rendeléskor proaktívan tisztázza a felszolgáló. Kicsit hasonló a helyzet, mint a steak esetében az átsütést illetően. Ha normális chillimennyiséget akarsz (lásd medium-rare steaket), akkor hisztizni és könyörögni kell, de minimum szájbarágni. Ez nagyon nem jó.

Desszertet már nem bírtam kérni, így is behúztam majdnem az összes csirkét meg a marhát, naan-nal, jól.

Overall, a 2950 HUF-os ajánlat valószínűleg a best-deal-in-town, de mint ha úgy rémlene, hogy csak tegnapig volt érvényben. A konyha leves és előétel fronton kiváló, a curry részleg (ami nekem a lényeg) még fejlődhetne. Az indiai desszertek hagyományosan ehetetlenek, úgyhogy ez N/A kategória.

Továbbra is keresem Budapesten a tökéletes indiai éttermet. Nálam ez olyan helyet jelentene, ahol legalább húszféle, normális fűszerezésű csirkecurry kapható. Legyen az étlapon az ÖSSZES klasszikus (basic, madras, jalfrezie, dopiaza, vindaloo, biryani, balti, korma, tikka masala etc..etc..etc..), ezek ízben különbözzenek már egymástól, ha lehet.

Tippeket igen nagy szeretettel várok.

“Kama Sutra indiai étterem” bejegyzéshez 13 hozzászólás

  1. Király… kár, hogy annyira képzetlen vagyok indiaiban, hogy a felét nem értem. Például mik azok a csirkecurry-k, túl azon, hogy a curry fűszer? De leginkább az érdekel, hogy mi az a vindaloo, ami lehet csirkecurry is, meg marha is!?

  2. curry kettős jelentésű: jelent fűszert és fogást is, mintha uazt a fonémát használnánk a gulyás és paprika szavunk helyett.
    és persze van olyan curry, amibe nem tesznek curry-t! 🙂

  3. Tipp: a Serangoon Rd-on van egymás mellett kettő is. Nekem mindkettő kánaán, neked is legalább 9/10 körül lenne. 🙂

    ezt megérdemelted, azok után, hogy bejelented a tegnapig érvényes best deal-t! :p

    A pappardam elvileg rizsből van, de jellemző módon ezt is a kínaiak tudják jobban.
    Szóval a rizst napon megszárítod, őrlöd, só, élesztő. Forrásban lévő vízben, heves kevergetéssel sűrű tésztává applikálod. Tenyérnyi lepénykéket formázol, és kipakolod újra a napra száradni (trópusi feltételeket igényel a cucc). Sokáig eláll ebben a formában, és amikor kell, csak zsupsz be az olajba.
    Szóval szárítod, oszt jónapot? A kínaiaknál kapható rizs-, kukorica-, csicseriborsó-, rák-, hal-, csirke(!) ízesítésben, és még amit nem ismertem fel rajzocska és angol név alapján. 😀

  4. Mici, tarthatnál egy e-learning képzést itt az oldalon M1K1 szaktanácsadásával, mert én is csak annyit értettem a szakmai részéből a recenziódnak, amit már korábban elmagyaráztál.
    Ja, képzeld, a lehel téri csarnok aljában van egy bolt, ahol kimérve lehet római köményt és egyéb, számomra ismeretlen nevű örleményeket kapni…
    Nemrég fedeztem fel. Na, oda lehetne az első osztálykirándulását szervezni a curry-szakkörnek…
    🙂

  5. No, akkor kezdjük az alapokkal.
    A curry szónak három (!) jelentése van:
    1. Szószos hús- hal- vagy zöldségétel, melyet rizzsel és/vagy lepényszerű kenyérrel (naan) fogyasztanak. A szósz lehet hígabb/sűrűbb, csípősebb/enyhébb, szóval ezerféle. Az indiai, a maláj és a thai konyha remekei.
    2. Az angoloknak igen megízlett ez az ételcsalád, amikor gyarmatosították Indiát, értelemszerűen az ízt haza szerették volna vinni. Ezért, a már létező masalát (házilag készített india fűszerkeverék) elnevezték az ételről curry-nek. A curry fűszerkeverék legfontosabb alapanyagai: chili, római kömény, koriander, kurkuma, kardamom, görögszénamag, szegfűszeg, babérlevél – de gyártótól függően még ezer dolog belemehet.
    3. Létezik egy curry nevű növény is, melynek leveleit néha használják ízesítésre, de ennek alapvetően semmi köze sem az ételhez, sem a fűszerkeverékhez.

  6. tényleg, milyen volt a naan? olyan illúzióromboló tud lenni egy tökéletes curry igénytelen naan-nal!…

  7. Ha esetleg valaki kimozdul a Budapest-Balaton tengelyből (-ről), és mifelénk téved, ajánlom tkp. gyöngyszemként Tolcsván az Ős Kaján éttermet.

    Francia tulaj – furcsa, de ha belegondolunk, a bort is ők (vagyis a vallonok) telepítették anno a Tokaj-Hegyalján. Mici, ha arra jár, vizsgálja, approve-olja!

  8. Erről már hallottam! Benne van a népszabis (fújfúj 🙂 ) 100 legjobb magyar étteremben és le is döbbentem, hogy felénk van ilyesmi. Mindenképpen bepróbálom ecce’.

  9. Apropó. Francia barátaim szerint a magyar borkultúra kábé egyidős az övékkel, talán öregebb is. Tényleg így tudják, hevesen bizonygatták, hogy de-de!
    Sztem meg mindenki a görögöktől meg a rómaiaktól nyúlta az egészet, de egyrészt nem nagyon akartam ellenük érvelni, mikor ilyen kellemes állásponton voltak, másrészt meg egyébként sem tudok semmit az ügyről. Ciki.
    Szóval, hol nézek utána autentikus forrásban a hazai vs európai bortörténelemnek?

  10. Üdvözlöm Pocit!

    „francia tulaj, furcsa”, mi csak emberek vagyunk akik a sajat módon örömet probalkoznak ádni. Amugy ne tessék várni nagy dolgokat (tudom tették minkét a csillágok közé) nálunk, az öröm kis aproságokról van szó. Nem a tökeletéseget célozunk. Mindenkinek kivanok egy laza és nyugodt napot.

  11. Wow!!! Ős Kaján tulajdonos Pascal bekommentált a Sajnosra!!!!! Szevasz Pascal!!
    Na ezért érdemes linkeket tenni az oldalra, mert akit kiteszünk, az eltalál hozzánk. No, ezek után tényleg megírom az Ős Kaján posztot!

  12. Hoppá! Ez majdnem akkora meglepetés, mint nagytiszt. Mikola úr bejelentkezése! Üdvözlet, Pascal!

Hozzászólások lehetősége itt nem engedélyezett.