Kitalálták az egészségügyi reform keretében, hogy én, aki fizetek némi adót, mert dolgozom és egyébként támogatom az egészségügyi reformot, ne mehessek be oda, abba a kórházba, ahova akarok, ha mondjuk szögbe lépek vagy éjszaka akut bélcsavarodásra riadok, esetleg véreset pipilek. Illetve bemehetek, de csak plusz pénzért. Ha viszont nekem úgy tartja úri kedvem, hogy Magyarpolányban(Mo., Vp megye) élő nagyszüleihez vagyok bejelentve állandó lakóhelyre és ideiglenes lakcímre sehova, viszont Budapesten érzem jól magam, mert itt vannak lehetőségek, munka, iskola, csajok, buli, barátok, olcsó kábszer és drága pia, akkor mi a geci van?! Kijelölik nekem, hogy csak Ajkára, Pápára és Veszprémbe mehetek tényleges kórházi kezelésre, vagy fizetek, mint bánáti cigányok a horvát csendőrnek lólopás után. Így, ha nem mélyvénás a trombózisom vagy nem perforált a vakbélgyulladásom, akkor irány a szűkebb otthonom. Jó lesz.

A kérdés tehát. Vajon elgondolkodik ma, a konvergenciák korában valaki az illetékesek közül, amikor az általános emberi gondolkodást messze alulmúló végterméket törvényjavaslat szintjén összefoglalják és nyilvánosságra hozzák, hogy van-e köze az anyagi valósághoz?

A) Nem gondolkodik el, mert ilyen tevékenység nincs leírva sem a miniszteri, sem az államtitkári, sem a főosztálvezetői utasításokban.

B) Nem gondolkodik el, hiszen ez nem szerepel a munkakaöri leírásában, viszont legközelebbi kollégái közül rúgta ki a kormányváltáskor olyat, aki eltért a munkaköri leírásában foglaltaktól.

C) Nem gondolkodik el, mert azzal akadályozná az előre beütemezett törvény előkészítési folyamatokat, ezzel az államigazgatás működését és nem kapja meg a 13-dik havi fizetését, sem a már félig a borítékba csúsztatott évvégi jutalmat.

6 Replies to “A nap kérdése – 2006. november 14.”

 1. Juj ehhez “belulrol” tudok kommentelni.

  A fo kerdesre a valasz egyszeru: nem gondolkodtak. Az tutti.

  ad A., olyan, hogy foosztalyvezetoi utasitas az mar boven nincs, a foosztalyvezetoknek dontesi jogkore nulla…

  ad B., a munkakori leirasok teljesen szarul vannak megirva a legtobb esetben, igazabol arra jok, ha kirugnak akkor csak bemutatod a munkaugyi birosagon, a biro elkezd rohogni es megiteli a csillagoseget is karteritesnek…

  ad C., jutalom: egyelore a decemberi illetmennyek kifizetesi is kozel velemenyes kategoria, nem a jutalom, hanem a normal havi zsold amirol beszelek. Torvenyelokeszites: eleve ugy kapod meg a miniszteriumoktol, hogy eselyed se legyen, tobbszaz oldalas anyagokra 1-2 oras velemenyezesi hataridok, ennyi ido alatt normalisan el sem lehet olvasni…

  azt itt leirtak csak a jeghegy csucsat kepezik. Erdeklodoknek szivesen meselek meg olyan dolgokat, amire en azt szoktam mondani, hogy ha a felet tudnak a kossuthteriek, akkor sirva menekulnenek, nem az orszagbol hanem a kontinensrol…

 2. Mesélj ToZ!:)
  De tényleg ez a kórházak közötti járkálósdi- tiltósdi nagyon nem kóser( hogy stílszerű legyek..), ha mondjuk a gyomorfekélyemet tudom hogy sokkal jobban kezeli Dr. sintér x kórházban pesten , mint a váci sintérek( ahol gyerekkoromban perforáltak és újraszülettem usque 4 nap után), akkor nem mehetek oda? Nem gondolkodtak ezek..e.

 3. Én még csak annál tartok, hogy most akkor a szolidaritási elvű eg. ügyből átmegyünk a (részben) piacira, és igénybevétel után fizetünk, úm. ágydíj, vizitdíj, receptdíj (bár ha egy kétszemélyes miniszterelnökjelölti vita lennék, akkor ezt most vissza kellene vonassam magammal 🙂 ); akkor mi a facér’ emelik szeptembertől 2 %ponttal, majd januártól újabb 1 %ponttal az eü bizt. járulékot (plusz el nem törölt egészségügyi hozzájárulás plusz minimális járulékalap).

  Ha itten mindenki (vagy pl. a kossuthtériek) tudná(k), hogy mennyi minden után és mit fizet (vagy kellene fizessen), akkor sirva menekülnének … (l. ToZ hsz-ának a végét).

 4. ha jól tudom, azért a sürgösségi ellátás az kivétel.
  szülni meg nem biztos hogy fogsz, hogy mást kelljen választanod, mint a “helyi hóhér” 🙂
  a többiben egyetértés 😉

 5. Menjunk tovabb akkor.
  Fleto szeles mosoly kozepette mondta tegnap az arcomba (“most egyszerre nezek tobb millio ember szemebe”) , hogy aprilis 1-tol majd ha jol nem fizetsz jarulekot, akkor jol nem latnak el, de rosszul se… Na ja, a un. TAJ-BJSZ rencerben meg ha nem vagy benne, mert akinek a dolga lett volna a hibalistat atnezni nem tette meg, akkor mi lesz? Elrohansz a munkaltatodtol igazolast kerni, hogy bakki mi tenyleg bejelentettuk szegeny calicivirustol szenvedo alkalmazottunkat, es utan majd a teruletileg illetekes egeszsegbiztositasi szerv (szandekosan nem irok megyei eg.bizt penztart, mert azoknak, hogy klasszikust idezzek “delete a faszba”) majd jol felulvizsgal, igazat ad. Ja, hogy addig teged nem akarnak ellatni, pedig bejelentve dolgozol es a jarulekot meg utaljak is utanad, jaaaa…
  16 eve nem mert ehhez senki hozzanyulni, mert kaosz van, nem kicsit, nagyon! Es most csak a szart kavarjak, nem a kiutat epitik…

 6. Es mi lenne, ha neadjisten bejelentkeznel a lakhelyeden? Amugy ontudatos allampolgar modra.
  AMugy meg szerintem az ember csak rajon, hogy nem fizetik utana a jarulekot! Ha mas nem, kiall sajat magaert es felmaszik a netre es megnezi.
  ld ugyfelkapu

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.