Nem ennek indult, de ez lett belőle. (Másfél)évértékelő beszélgetést helyettesítő írásos kérdés-válasz kommunikáció alakult ki közöttünk, amit szeretnék hagyománnyá tenni, hogy minden esztendő elején, ünnepi leiratban tájékoztathassuk a világot arról, mit is várhatunk az elkövetkező 12 hónapban másoktól, magunktól és Micitől. Mikola “Mixi-Mici” István gondolatai és tervei röviden, de velősen, ugyanakkor megmásíthatatlanul a sajnos.hu olvasóinak, exkluzív csomagolásban és kiadásban – visszatekintő és egyéb linkekkel.

Sajnos: Az elmúlt bő másfél komoly változásokat hozott: összeállt a Mici-update 2005 nyarán, 2006 áprilisának végén elindult a sajnos.hu. Hogy tudtad, tudod kezelni, hogy a világhírnévhez vezető út első, talán legnehezebb lépésein túl vagy?

Mici: Aggódó kérdésedet – melyben a mély intellektus tör a felszínre előfele – tisztelettel megköszönöm mán. Valóban, csak a legnagyobbak válla bírja el a fame, a hype és a pride(hírnév, felhajtás és tündöklés, a szerk.) ilyetén megpróbáltatásait. Mondanom sem kell, hogy ezt a nehézséget is könnyedén szökellve, gyöngyöző kacajjal térdeltem arcon. Úgy gondolom, hogy a Mici-update és a sajnos.hu elindulása után támadt sokkon lassan túlteszi magát a bolygó, és az események nyugodtabb mederben folynak tovább.

Sajnos: Mik voltak még az ominózus világtörténelmi horderejű eseményeken túl azok, amelyek számodra lényegesek voltak, amik átszínezték a világot?

Mici: Nyilvánvalóan rengeteg apróság történt, amit felesleges lenne teljes terjedelmükben idecitálni, de azért van néhány nagyon lényeges dolog. A politikai vonalon nem foglalkoznék most kisszerű országgyűlési választás bukóval meg önkormányzati nyerővel. A leglényegesebb esemény az SZDSZ önfelszámolása, amit üdvözlök.
Örömmel látom, hogy a magyar kultúra egyre magasabb szférákba tör, aminek kiteljesedése nyelvünk színesedésében érhető tetten. Elsőként kell itt említenem az “E!” szócska elterjedését, amit a Napirajznak köszönhetünk (mellékesen jegyezném meg, hogy az említett képregény messze a legjobb dolog ami az utóbbi tíz évben ebben az országban történt Szalacsit és a sajnos.hu-t kivéve). A mán szó mainstreambe kerülésén Bubuc kollégával erőteljesen dolgozunk, úgy vélem, 2007-re ez is gyökeret ver.
Az előzőeken kívül még a Kiskakukk illetve Salaam Bombay éttermek felfedezését tudnám felvonultatni, mint említésre érdemeset 2006-ból.

Sajnos: Mivel a világ jövője most már kicsit a te kezedben is van, muszáj megkérdeznem, hogy látsz-e, ha igen milyen időtávon pozitív irányú elmozdulásra esélyt hazánk hangulatában?

Mici: A választ erre a kérdésre magad adtad meg, drága Gecikém a kiváló Sajnos-kormányról szóló írásodban. Kormányra kerülésünk azonnali, robbanásszerű fejlődést okozna a magyar gazdaságban, kultúrában, nyelvben (lásd előző válaszomat) és természetesen közhangulatban. Amennyiben bármilyen okból ez nem valósulhatna meg, B tervként be kellene vezetnünk a cenzusos választásokat. Ha emiatt is fanyalogna a proletariátus, akkor még mindig van egy Jolly Joker a zsebemben: felvilágosult diktatúrát vezetünk be Poci vezetésével. Bevallom, ez utóbbi a titkos favoritom. Hozzá kell tennem azért, hogy a közhangulat javulásához mán hozzájárult így is pár kisebb horderejű dolog, gondolok itt a kitűnő MTV székház ostromra, illetve a kordonbontásra. Utóbbin sírva röhögtem, és ezennel szeretném Orbán Viktornak virtuálisan áltnyújtani a “Full Respect” feliratú kitűzőt. Remélem, most a demszkytraktoros táblák kalákában történő leszerelése következik! Az SZDSZ-nek, meg Budapestnek már úgyis kurvára mindegy.

Sajnos: Közismert ínyenc hírében állsz, így nem mulaszthatom el a kérdést, hogy vannak-e új receptek a tarsolyodban, illetve tervezed-e a Mici-update megújítását, vagy arra csak a tökéletlen és nem teljesen kidolgozott koncepciók esetében van szükség, mint pl: a Norbi-féle?

Mici: A Zsírverseny keretében módom nyílt bepillantást nyerni a rivális leegyszerűsített, csökött rendszerébe, és legnagyobb meglepetésemre találtam benne használható dolgokat, bár tele van ostobasággal az egész (például mértékletes borfogyasztást ír elő). Ennek köszönhetően ma már Mici-update approved például a grill zöldség. Ugyanakkor alapvető reformra tökéletes dolgok nem szorulnak. Őszinte örömmel tölt el, hogy követőm belátta, hogy van még mit finomítani elméletén. Amennyiben a következő Norbi könyv sztékkel és sörrel a borítóján jelenik meg, nem indítok pert, csak mosolygok csendesen. Ennyire rendes vagyok, baszki.
Ami az új recepteket illeti, erőteljes francia irányba történő elmozdulást figyeltem meg magamon: pástétomok, szószok, gratin dauphinois… Az elmúlt két évtized legjobb magyar szakácskönyve (Váncsa István-féle 1001 recept, a szerk.) egyébként ezen konyhában különösen erős!

Sajnos: Mik a terveid az elkövetkező egy esztendőre? Utazások, ételek, házasság, járókeret? 😀

Mici: E! Erőteljes magánéleti bekérdezésedet természetesen elengedtem a fülem mellett 🙂 Ugyanakkor valóban számolok utazásokkal, ételekkel és élményekkel. Régóta álmodozom délkelet-ázsiai, dél-franciaországi utazásról, meglátjuk, hogy ezekből mi valósul meg. Kulináris élményt gyakorlatilag bármelyik országból kicsikarhat az ember, hacsak nem Horvátországban tartózkodik, de még ott is adott az apartmantban főzés lehetősége.
A sajnos.hu-t és a Mici-update programot tovább repítjük a világhírnév felé, pusztán esztétikai okokból tervezünk tavaszra egy Zsírverseny Reloaded! hónapot, erőteljes geocachingeket, kirándulásokat, bringázásokat és Balatont. Nem fogunk unatkozni 🙂

9 Replies to “2007 a “Mán” éve lesz”

  1. Üdvözlöm ezt a remekbeszabott évnyitó riportot, SZDSZ széthullásának üdvözlésén és Soundria új weboldalának megnyitásának meg nem említésén kívül szinte mindenben mértékadónak tartom dikmán. Vagyis Mán. 🙂
    Kíváncsian várom a Sajnos brigád többi nagymenőjének ars poeticáját is 2007-re. Különösen Bubucét.

  2. Köszönöm a bizalmat, de mostanában mán nem vagyok valami felvilágosult.

    Plusz fentebb írott konkurenciával vigyázni, versenyhivatali 10 milliós bírságából okulni kell!

  3. Megerősíteném ehelyt jelentkezésemet a zsírversenyre. Oly’ megtiszteltetés veletek fogyni, mintha hájjal kenegetnének! 😀

  4. Ugyanakkor ellenben mindazonáltal ámbátor tulajdonképpen és valójában, khmm, hát izé. Ami az ars poeticákat illeti, a sajnos crew a jelek szerint ebben a posztban teljes létszámban fel is vonult. :p Játék és muzsika tíz percben: aki kérdez, G., aki válaszol, M.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.