Ez a tavasz arról szól, hogy hülyébbnél hülyébb témalufikat tölt meg pisivel a politikai elit, aztán a feje fölé dobja és U-szöggel kicsúzlizza. Itt volt az MDF elnökválasztásának materialista, akarom mondani maternalista bohóckodása a középpárttá válás sikerességének zászlaja alatt. De az legalább egytényezős volt, mint a nagy pártoknál. DE, az SZDSZ ezt is ki tudta szinezni. Belső kampánycsapatok marketing és kampányháborújával, miközben olyan egyértelmű, mint a példa: ha leborotválod a heréidről a szőrt, az viszket, amikor újra kinő. Megmagyarázom.

Az SZDSZ a legkomolyabb nyertese volt a kialkudott forradalomnak 89-90-ben. Ha nem elitista a rendszerváltásunk, akkor ők szépen megmaradnak a belvárosi lakásaikban pipázgató tanár bácsiknak és filozófusoknak, akik néha írkálnak az ÉS-be, meg a Beszélőbe. De kinőtték, túlreprezentálták magukat, viszont ez a hatalomhoz nem volt elég. Mondjuk ugyanúgy nem tudtak volna vele mit csinálni mint Antall Jozsó bácsi és népi zenekara. De viszkettek nagyon. Aztán jött 94 és visszavágta őket a valóság Budapestre, mivel nem is nagyon voltak többek. De a “minden madár társat választ” jelige kapcsán megint jött a túlreprezentáltság és a viszketés. Sosem tetszett nekik igazán, ami történt, de ellene tenni nem nagyon lehetett, mert ahhoz azért eléggé kevesek voltak. Ahogy ez történt aztán 2002-től napjainkig. Csak két embert köszönhető nekik: Gyurcsány és Sólyom. Utóbbit értem, hiszen madár, előbbit nem.

Minden frontember lebőgött legalább egyszer náluk és most a Buddha-arcú Kuncze helyett jött Kóka, aki nem megélhetési politikus, viszont nem is politikus, csak egy matrica a gyurcsányi kampánykormány újságosbódéjának ajtaján. Ő most még nagyon új, nagyon túlreprezentált, meg nagyon viszket, viszont ő is csak a pisis lufi feldobálásában bír nagy lenni. Viszont be fogja szopni nagyon, ha nem mutat fel valami érdemlegeset a vagdalkozáson kívül, mert azért maradt néhány odafigyelős, okos öregfiú a SZDSZ-ben a kerekasztal körül és nekik kevés a jól becsomagolt kiszáradt kecskeszar. Ők a maceszt szeretik, mert abban van anyag és puha.

Szóval a Johnnyboy most felkötheti a madzagot, mert vidéki fellegvárakat Feca kikúrta alóla, Pesten is rezgett a léc nem kicsit, ÉS eközben az a kép él a róluk, hogy mindent támogatnak, ami deviáns, underground és kevertek bele amfetaminszármazékot. Szerintem a madaras csapat nem fog beolvadni, nem fog megszűnni, mert kell egy fedőszervezet egy biizonyos népcsoport, kisebbség, felekezet, bármi lobbistáinak, ami alkalmas arra, hogy mindig ÉPP megfogja a mainframe-ből kieső, az esőgyűjtő kád mellé hulló csepeket. De ez többször szerintem nem lesz elég arra parlamenti tényező legyen belőle túlreprezentáltan és viszkethessen. Ugyanis egy nulladik típusú vezetővel nulla lehet csak a szorzat, bármilyen okos a választási rendszer.

Ebből olyan kétpárti demokrácia lesz 2010-ben, mint a pinty.

8 Replies to “John Cock, A kék madarak új királya”

 1. Csak lenduletbol irok par gondolatot a leirtakra:
  Fidesz elnokvalasztasa miben es mennyivel volt kevesbe bohockodas a tomegpartnak megmaradas zaszlaja alatt?
  SZDSZ miben es mennyiben volt a legkomolyabb gyoztese az elitista rendszervaltasnak? Nem egy halom tomottbajszu jogi egyetemista, hatalom szeletol megreszegult koleszos suhanc, vagy egy halom kommunista vezetobol atvedlett demokrata?
  Ha valaszthattam, inkabb a nagy pipazgato gondolkodokra biztam az orszag kormanyrudjat, mint egy par lelkes surranopalyas joidoben_johelyen-diakra, vagy villam-will koponyegforgato komcsikra. Itt es most el is tekinthetunk a jobb/bal/lib ellentettol, hiszen rendszervaltas-tajt ez a tál még ures volt, azota pakoltuk tele a romlott gyumolcsokkel, hadd erjedjen, hogy aztan most keseregjunk, h budos van.

  Koka-vizioddal egyet is ertek mán, kar szepiteni! 🙂

  Kimulasuknak nem orulok, 5% koruli tamogatottsag talan megmarad, evvel a hozzam hasonlo devians faszkalapoknak is megvan az a latszatorome, h kepviselve vannak a parlamentben. Ellenkezo esetben szaguldunk a ket tomegpartos felallas felé, ami kisse ijeszto alternativa szamomra.

  A legjobbakat…
  Soundria

 2. Eddig mindig csak elmorfondíroztam különböző reakciókon, amik a gondolataimra érkeztek, mostantól viszont reagálok is, hiszen ettől lesz blog a blog.

  Nem teljesen tudom felvenni a fonalat, Soundriám. Hogy kerül ide a Fidesz? Ahogyan egyik aforizmaszakértő mesterem mondaná: “Almát az almához, körtét a körtéhez.” Nem is akarnám nagyon fokozni. Én konzekvensen hoztam az MDF-et (ellen)példának. Ha majd az MSZP-ről írok, akkor citálhatjuk a FIDESZ-t párhuzamnak. A “lendületből” visszaírást kicsit legjobb védekezés a támadás típusú kommentnek vélem. AMi nem baj, csak nem kellően objektív.

  Ha most olyan viszonyban lennénk Veled, Uram, mint a sajnos-csapat tö9bbi tagjával, akkor azt mondanám: a vita nem egyenlő felek küzdelme, mert nekem külön tartágy volt a rendszerváltás az egyetemen, szóval nekem van tudományosan leszűrt tényképem rendszerváltás nyerteseinek, veszteseinek mibenlétéről, Neked meg nincs, ekként a jogiegyetemesitázás, koleszossuhancozás Népszavát idéző vagdalkozás számomra.

  Enneke ellenére természetesen reflektálok, mivel kvázi-tudósi mivoltomból fakadóan hajt az ismeretterjesztés tüze. Az SZDSZ azért volt képes berobbanni 90-ben, mert az ország megismerte a neveket a kerekasztal tárgyalásokról, mivel ott ültek a vezetők, illetve mert a nép által ismert művészek, arcok adták a nevüket a kommunizmus-mentes liberalizmus mellett. Ezért merem mondani, hogy a liberális városi értelmiségiek kávéházi csapata lett egy hatalmi tényező.

  (A FIDESZ mögött akkor első körben felsorakozott ugyan az egyetemi-felsőoktatási fiatal értelmiségiek egy része, ám az semmiképp sem volt hasonlítható az SZDSZ akkori szavazóbázisához, ami aztán később visszakerült, letisztult a valós szintre. Ezzel szemben a FIDESZ – okosan, a piaci igényeknek megfelelően mozgott és pozícionálódott a “kommunistaellenes táborból /SZDSZ, Fidesz, MDF, KDNP, FKGP/” – a 94-ben megürülő konzervatív szegmensbe. Ez ugyan etikaliag cseppet sem helyes, viszont a korábbi “mit nem”-ből kilépve átjutottak a “mit igen”. Ezzel szavazókat nyert és tartott meg a mai napig.)

  Aztán a SzaDeSz-nek 94-ig nem annyira sikerült arculatot faragni az ellenzék soraiban az eredmények és a nagy nevek mögé. Ez az üresedési folyamat ment végbe egyébként az MDF-ben is, és indult meg valami ellenkező irányú változás tavaly a 2006-os választásokkal. Az SZDSZ-t azonban belekormányozták a jól fizető baloldali koalícióba, amiben először azért volt szükség rájuk, hogy ne parázzon be az ország 94-ben, hogy úristen visszajönnek a kommunisták. Később meg már azért nélkülük nem lett volna meg az a többség, ami elég a nyugodt kormányzáshoz. Az összes esetben zsákmányolt annyi minisztériumot és ellenőrzési pontot magának Pető és baráti köre, hogy ne legyen esély a szocialisták részéről a kiszorítósdira(amit egyébéknt a Fidesz meglépett Torgyánnal 98-2002-ben).

  Jól döntöttél egyébként, hogy az elveid mellett maradtál és a pipázó bácsik mellett foglaltál állást, ha nem volt vonzó a többi pálya, csak annyiban volt bukásra ítélve az urbánus és népi pipázók egyesülete is, hogy halvány lila fingjuk nem volt arról, hogy a GYAKORLATBAN, miképpen működik a hatalom, azaz annak gyakorlása, a kormányzás. Lehet, hogy sokat olvastak róla itt-ott, meg rengeteg jófajta kritikát írtak le, de azt gondolom, hogy a vélemény akkor ér valamit, ha nem csupán azt mondja meg pontosan, hogy MIT kellene, hanem azt is, hogy HOGYAN. Ez meg azért annyira nem volt erős vonulat szamizdatéknál. Ekként süllyedt az MDF-SZDSZ csata parlamenti ideológizálgatásba 4 esztendőre anno, ami aranyos volt, csak szart sem ért az ország egésze szempontjából. MIVEL ültünk a langyos szarban, amibe a komcsik belevezettek minket, és mit csináltak a választás győztesei? Egymásra öntögették kis pohárra a kakit, mint autista gyerekek a nyári táborban. Sajnos.

  ÉS el kell, hogy keserítselek. Egy teljes és gyökeres társadalmi-gazdasági-politikai változást követő 15-20-25 évben nincs helye többpárti demokráciának, mert csak lassítja a folyamatokat. A különvélemények megfogalmazására kiváló játéktér egy stabil gazdasággal futó, egészséges koncepciókat egymással versenyeztető politikai szegmenssel működő társadalom. Viszont a miénk nem ez. ÉS ahhoz, hogy belátható időn belül jobb legyen – mondjuk a mi gyerekeinknek -, bizony le kell csökkennie a szereplők számának, hogy az egymással versenyző verziók között ne legyen nagy a különbség, ergo egy kormányváltás ne törje meg és nullázza le az előző ciklus eredményeit, és kezdjen el mindent újra, hanem folytassa azt, maximum korrigáljon, kicsiket. Szóval nagyon jó lenne Neked és mindenkinek, ha egy kicsit a kicsik, a deviáns faszkalapok és mindenki egyéb küszöb alá kerülve figyelné az eseményeket, látszatörömüket látszatbánatra cserélve, mert egyébként lófasz lett is, nem ország.

 3. Hu, ezt nevezem. Kelloen intelligens azert ahhoz nem vagy, hogy szemelyeskedestol mentes kommentre hasonlokepp reagalj.
  Mar miert lennek objektiv egy szubjektiv blogban? Egyaltalan, ha az ember velemenyt formal, hogyan lehet objektiv?
  Miert ne hozhatnam peldanak a Fideszt? Parlamenti partok mukodnek egymas mellett, szerencsere jelenleg tobb, mint ketto, es mind elnokot valaszt elobb utobb. Mi alapjan nevezem az egyiket komolynak, a masikat bohockodasnak? Ilyen alapon a rendszervaltast bohockodasnak itelhetjuk majd 20 ev tavlatabol, hiszen akkor meg nem sok gyakorlata volt az istenadta nepnek annak gyakorlasaban.

  jogiegyetemesitázás, koleszossuhancozás :
  Hiaba tiltakozol, akkor is ez a helyzet, forgathatod tudomanyosan jobbra balra. Ha magat Orbant kerdezned meg, o sem tudta volna elore megmondani, hogy mi sul ki a kiserletukbol.
  A hasonlat a Te “pipázgató tanár bácsiknak és filozófusoknak, akik néha írkálnak az ÉS-be, meg a Beszélőbe” jellegu irasodra volt reakcio.

  Ha nincs rendszervaltas, a Fidesz alapitói most köztisztviselők lennének vmelyik minisztérium jogi osztályán, vagy főelőadók a Budapest VI. kerületi Önkormányzat végrehajtó bizottsága lakásügyi osztályán.
  És én vagyok nem objektív Uram? 🙂 Amugy Nepszavat meg eletemben nem fogtam kezemben, ha esetleg erre celoznal Gecim.

  “Ezzel szemben a FIDESZ – okosan, a piaci igényeknek megfelelően mozgott és pozícionálódott …. Ezzel szavazókat nyert és tartott meg a mai napig”

  Ezzel most tenyleg felvilagositottal! Eddig errol foggggalmam sem volt.

  Evvel szemben elitelendo/megvetendo az SZDSZ “mit igen”-hez valo ragaszkodasa, akár hulye koalicios buktaval egyetemben? Nos nalam nem.

  Peto zsakmanyolt? Na jo…figyu Geci rajottem, h nem fogok reagalni tobbet az irasaidra, mivel teljes mertekben elhatarolodom attol a kvázi-tudósi megkozelitestol, amit kepviselsz. Kivancsi lennek, hogy ha ezt a levelezest megmutatnank maganak az SZDSZ prominenseinek, ok hogy reagalnanak retorikadra, valamint arra, ahogyan az o torzsfejlodesuket tudosan latod. Oket csak egyenrangu felnek kezelned…ugyhogy meg egy uccso mondat, valszeg tudomanyosan azt is megmagyaraznad, hogy miert van szukseg csakis jobboldali egypartrendszerre. 🙂 Neked frankon azt tanitjak, hogy nincs helye a tobbparti (>2) demokracianak orszagunkban, mert lassitja a folyamatokat? Jezusom.

 4. Hát igen. A szó leírva egészen más hatást vált ki, mint ha elmondtam volna. Nekem eszem ágában sem volt belekapaszkodni a szavaidba, csak azért használtam őket, mert így nyilván egyértelműbb. A megszólítás pedig azért, mert ha más kommentel bele a blogba, akkor őt is a saját nevén szólítom meg. Ekként az unintelligens cselekedeteimért bocsánatot kérek, nem voltak szándékosak, tényleg.

  Azt is sajnálnám, ha valóban nem írnál ide. Aztán ráadásul egyébként lassan le kellene ülnünk beszélgetni személyesen, mert egyre inkább azt érzem, hogy egy vadállatnak tartasz(részben igaz is), aki olyan szűklátókörű, mint egy vakond. Ez viszont nem igaz, és bár más vonalon mozogva elvi szinten elétrnek az álláspontjaink, azért a tisztánlátás és a keretek meghatározása érdekében pár, rövid mondatban leírom mindazt, amit félreértünk egymásból, és amin felhúzod magad, pedig nem kellene. Én meg értelmi alapon írkálok össze-vissza marhaságokat, szóval nem érint meg, ha mást megérint, de most kicsit lelkiismeret-furdalásom lett, mert úgy érzem, hogy megbántottalak.

  A rendszerváltásunk elitista mivolta nem vitás. Ezáltal a nép nem is tudott bohóckodni benne. Csak utána nemsokkal(lásd taxis blokkád, egyebek).

  A bajszos egyetemista versus pipázós filózófus témakörben annyit kell még hozzátennem, hogy én azt írtam, hogy a tanárbácsik tanárbácsik maradnak, ha “nem elitista” jellegű a rendszerváltásunk. Te erre azzal reagáltál, hogy a jogászok közalkalmazottak maradnak, ha nem történik meg a rendszerváltás. De ez azért eléggé történelmietlen reakció, hiszen ennyi erővel mondhatnánk azt is, hogy én katona lennék(hogy kiéljem a bennem rejlő soviniszta-antidemokrata hajlamot), te pedig tehetséges fotós az ‘Ország-Világ”-nál. 🙂

  A Népszavával nem akartalak megsérteni, egy pillanatig sem gondoltam, hogy olvasol olyat, mert intelligens embernek gondollak, ekként maximum begyújtani és ablakot pucolni használhatod ezt a sajtóterméket. 😉

  Nekem ugyan tanítottak a magyar pártrendszer centralizálódásáról, de igazából ez egy mindenki számára követhető folyamat, ami 90 óta zajlik, ha a parlamenti pártokról beszélünk. Ennek a folyamatnak az egyik lehetséges jövőbeni állapotáról mondtam, hogy nagyon kellene és már kellett volna eddig is a hatékonyabb haladás jegyében. Ez azonban már a saját véleményem volt(van).

  A Pető és barátait az SZDSZ alapító atyák szinonímájaként használtam és a zsákmányolást pedig arra, hogy koalíciós partnerként jóval nagyobb szerephez, több pozícióhoz jutottak, mint amennyit parlamenti százalékos arányuk indokolt volna. Ezt sem saját kútfőből ötlöttem ki, hanem több, politikatudományi elemzésben bátorkodtam olvasni…

  Lezárásként meg csak annyi, hogy egyébként kíváncsi lennék, hogy az SZDSZ prominensei hogy értékelnék a véleményemet. Tényleg. Van egy olyan érzésem, hogy mást írnának le ide kommentként és más mondanának pár sör után. De ez már legyen egy akkor megoldandó kérdés, amikor elintézed, hogy a Magyar Bálinttal csipkelődhessek a magyar politika alakulásáról. 🙂

  Utóirat: a kvázi-tudós a komcsafilozófus testvére. Elég sokat tanultam meg mindarról, ami az elmúlt 15-20 évben történt kis hazánkban. Ennek főbb forrásai:

  Tőkés Rudolf: A kialkudott forradalom
  Körösényi-Török-Tóth: magyar politikai rendszer
  Enyedi-Körösényi: Pártok és pártrendszerek

  Ettől nem érzem magam okosabbnak, csak mélyebben tájékozottnak. Viszont tényleg jók ezek a könyvek, ajánlom mindegyiket, megváltoztatják az ember látásmódját a hiradóhoz és a politikai tényekhez.

  Őszinte tisztelettel

 5. tényleg lassítja…. ahogy mondani szokták… szar, de ez van.
  a cenzusos választás lenne a minimum

 6. Mikor nem elitista egy rendszerváltás, ha parasztokból és munkásokból lesznek gyárigazgatók. Azért a történelmet figyelve, az ilyenből még több probléma akadt.

  A kettős versengés összejátszást is eredményezhet. ’98 óta MSZP- Fidesz uralom van. 80-90%-ban ők birtokolják a pozíciókat. Azóta sikerült Közép-Európa éléről bebucskázunk. A két nagy párt programja populizmusában közeledik egymáshoz. Mindkettő óriásit hazudott, és csoda, hogy a nagyobbat hazudó vesztett.

  Másrészt két óriásklientura versenyzik egymással. Sztem társadalomnak hasznos, ha a kicsik belepiszkítanak a sápszedő klientúrák küzdelmébe és versenyre kényszerítik őket. Fodor lett volna a nagyobb kihívás, egy becsületes, mértéktartó pártelnök megjelnese megtermékenyítő konkurenciát jelentett volna. Ellenben van egy szervezetorientált figura, és az öregek hatalma annyira elég volt, hogy olyan vezetőt jelöljenek ki, aki nem rúgja őket azonnal seggbe.

  Mekkora lett volna, ha Fodor nyer és teszem azt a hepciáskodó furkáló Magyar Bálintnak egy éven belül fegyelmit adnak a párt, netán kizárják, visszahívják az NFÜ-ből. … 2% azonnal.

  No meg 11 minisztériumból 3 az 30% miközben csak 15% körüli szavazatot kaptunk. DE a Miniszterelnök az egyből kettő, vagyis 25%. És a kancellária és a PM súlya simán dupla 20% nál tartunk, ami 15-höz nem is sok. Másrészt az MSZP networkjei mindenhol ott vannak. Majd ha Persányit – aki évi 10 milliárd támogatást ad a szockó erőműlobbinak szemétégetés címszó alatt – kibasztuk akkor lesz meg a valódi 20%. Viszont ebből a pozícióból nehéz lesz utolérni magunk. Mésrészt a Fodor network olyan erős a pártban, hogy már képes megakadályozni, hogy a Magyar-Horn tengely képviselte oldschool az elmúlt 12 évhez hasonlóan kiszorítsa.

 7. Ha veled nem is, de Micivel modomban allt szoban is ertekezni, sok mindenben meggyozott, mar ami a felrevonulasomat illeti, tovabbra sem ertheto szamara, miert serto szamomra a kommentem kommentje. 🙂 Legyen igy, ennyi talan belefer.

  Erthetetlen tovabbra is sok kinyilatkoztatasod motivacioja, de koszonom, hogy utolso kommentedben finomitottal. Konyvajanlot koszonom. Jomagam ebbol tajekozodtam ezidaig: Ripp Zoltán – Rendszerváltás Magyarországon 1987 1990

  Udv: Soundria

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.