A fröccs anatómiája

Íme, a nyár kellős közepén elérkezett az idő, hogy tisztába kerüljünk azzal, mit is iszunk, amikor a szikvíz és a bor különböző kombinációjáért járulunk a hűtőhöz, a pincérhez vagy a pulthoz. Szemerédi András(Credigen IT) gyűjtése nyomán. Növekvő sorrendben.

Kisfröccs: 1 dl bor + 1 dl szóda – József Attila rövidsége miatt füttynek hívta
Nagyfröccs: 2 dl bor + 1 dl szóda – A klásszikus. Móra Ferenc 1 húzásnak nevezte, mert így lehetett a gallér mögé küldeni
Hosszúlépés: 1 dl bor + 2 dl szóda – Ezt nevezték Fordítottnak is
Távolugrás: 1 dl bor + 4 dl szóda – Petri Csathó Ferenc költő találmánya a szegénység kapcsána Béke Tanszék elnevezésű jelenfelejtőben
Házmester: 3 dl bor + 2 dl szóda – egyes helyeken Albérlőnek ismerik
Viceházmester: 2 dl bor + 3 dl szóda
Bivalykorty: 4 dl bor + 1 dl szóda – Boncz Géza kedvence, Főbérlőként is közszájon mozoghat
Zivatar: 5 dl bor – Boncz Géza szerint a víz már úgyis a borban van
Maflás/Lámpás: Fél liter bor + fél liter szóda
Krúdy-fröcss: 9 dl bor + 1 dl szóda – a szóda imígyen megnevetteti a bort
Sóherfröccs: 1 dl bor + 9 dl szóda
Polgármester: 6 dl bor + 4 dl szóda
Kass-fröccs: 3 dl bor + 7 dl pezsgő – a Kass János grafikusművész őseinek tulajdonában álló szegedi szállodában alkalmazott kombináció
Lüvet: 1 üveg bor + 1 üveg szóda – régies szegedies elnevezés
 

“A fröccs anatómiája” bejegyzéshez 8 hozzászólás

  1. Volt egy ilyen is -asszem Latinovics mondta ( fröccs-félét kért..) :
    -adjon 3 dl bort, a szódával meg csak úgy spricceljen el a pofár felett !!
    :))

    A fröccs eredete egyébként megvan? – Osztrák barátainknál szerencsésebben őrzik is hivatalosan a kultúráját, minden étteremben -még a komolyabbakban is- van az itallallapon „Spritzer” (1/4 lit soda-1/4 lit weisswein)

    szóval eredetét tekintve egy meleg nyári napon Fáy András ült barátaival ( Fót- Fáy présház recommended!!), és kitalálta, hogy jó lenne összekeverni a száraz borát szódával, és elnevezte spritzernek, mire Vörösmarty M. azt mondta legyen már magyar neve – akkor az FRÖCCS!!
    Ezek a nyomorult osztrákok meg rendesen örzik a kulturáját , nálunk meg lesajnált kocsma ital…
    Én iszom is egy kettőt akkor. ( és illik jó minőségű fehérborból is inni!)
    Csók.
    L

    Válasz
  2. A téridő-kontinuum különleges csomópontja lehet ez a téma, mert mostanság soxor szaladok(dunk) bele!

    A múltkor megtudtam, hogy létezik „normál fröccs” is, egy iq-fighter pincérnőtől! 🙂 Mikor rendeltem, mondtam neki, hogy egy nagyfröccsöt, és mivel nézett nagyot, mondtam nekie hogy 2 1,……..a bor javára! utána kihozott egy fél literes korsóban egy házmestert! Kérdem, hogy ezt így mégis hogy? Mire ő, hát ez egy nagyfröccs! Igen, azt rendeltem, de még mondtam is hogy 2 1!? Igen mondta, de a nagyfröccs az a 3 2, azért hoztam ezt! :-O Eltelt 1 perc, mire magamhoz tértem, és mondom neki, hogy akkor árulja mán el, hogy szerinte mi a rák a 2 1? Hát az a normál fröccs! Jött a megsemmisítő válasz!

    Tegnap előtt Bubuccal és Atival ülünk este a Holdudvarban, előttünk a kisfröccsök (mert ugye kisfröccsből mindjárt érdemes kettőt rendelni – ez kimaradt az anatómiai felsorolásból, pedig elengedhetetlen), és az előző sztroit emlegettem fel éppen, mikor új kör rendelésének lehetősége lógott éppen a levegőben! Oda megyek a pulthoz, mondom 4 kisfröccsöt, mire a pultos búra: Az 1 1 lesz, ugye? Agylövés!!! Há mi folyik itten mán?!

    Hatalmas respektet Latinovitsnak a beszólásáért és Krúdy-nak a „a szóda imígyen megnevetteti a bort” kommentjéért!

    A fröccs-történethez pedig csak annyit, hogy ez frankón így történt, csak én úgy tudom, hogy Jedlik Ányos (aki ugye a szikvizet találta fel) mondta hogy bele kéne pattintani a borba a szódát, de ez mán részletkérdés!

    Válasz
  3. „Bele kéne pattintani a szikvizet”..:)) Lehet Ő is ott ült.

    A 2 kisfröccs kikérése tényleg valid, én kérek elnézést hogy kihagytam, pedig FONTOS!:)
    Lev

    Válasz
  4. Valamint mostmáraztán idekívánkozik ifjúkorom emléke, amikoris győri diákéveim alatt a Nyúli Borozó nevű műintézményben az akkor 11 forintba kerül kisfröccsből, az ösztöndíjosztás napján négyen kikértünk egy asztalnyit, amit – mivel ott az asztalok szabályos négyzetek voltak – egy négyzetméter fröccsnek neveztünk el. Nem nagyon voltunk beszippantva, mire a poharak kiürültek, csak mint egy kolónia gödény.
    Később ezzel a történettel megalapoztam LL cimboránkhoz fűződő jó viszonyomat, aki sokáig forszírozta, hogy kövessük el 1 négyzetméter fröccs elfogyasztását. Erre mai napig nem került sor, de még bármikor megtörténhet az előttünk álló 100 évben. 🙂

    Válasz
  5. Azaz, el is felejtettem , megismerkedésünk történetét..
    Késöbb maradtunk annyiban hogy számszerűsítve , egy tálca kisfröccs, az kb 24 lehet, na ezt kellene valamikor megejteni..:)

    Válasz
  6. Bármikor mehet a tálcás- vagy asztalos- vagy bármilyen ipari mennyiségben elfogyasztásra kerülő fröccsözés a nyáron!

    Válasz
  7. Köszönet a fröccs-lexikonért, bár én sörös vagyok nyaranta, teljes respekt a spricceres pártnak is!

    Engedtessék meg egy-két – névleg idevágó – érdekesség megemlítése:
    – Újházy fröccs: szóda helyett (horribile dictu!)kovászos uborka leve
    – Színészfröccs (kispénzűeknek): 2 dl szódavíz, az is langyosan (Krúdy-Ruffy Péter nyomán)
    – Matrózfröccs: korsó sör mellé 1 dl rum
    – Postásfröccs: dupla fekete rummal

    Plusz: Dió barátom barátjának édesapja az ajándékba kapott 6 Puttonyos Aszút is megspékelte felesbe szódával „há’ mán csak megszokásból, úgy van az jól!” felkiáltással.
    Hajrá sajnos!

    Válasz

Szólj hozzá!