Ismét Mici egyik kedvenc receptjét írom le nektek, amit on-site is meg tudtok csinálni, nem kell külső helyszín, bár úgy a hangulatos és autentikus.
Hozzávalók:
Végy egy barátot, akinek van – lehetőleg – tóparti nyaralója, fedett terasszal és tűzrakóval.
Bográcsozási toolkit (kés, fakanál, fa, állvány, bogrács, gyújtós, Népszabadság vagy Népszava)
Fejenként 20 dkg csirkehús (nyersen húsz deka)
Veres János vagy Hagyma – megfelelő fejmennyiség
Só, Bors,
Olaj (kizárólag szőkített, étkezési)
Major Anna (született Horváth Rozi)
Tejföl (fél liter)
Olaszrizling (minőségi száraz, kb egy 5 literes demizson)
Házi Szilvapálinka (bármennyi, de jó sok legyen)
Elkészítés:
4,5 liter rizlingból fröccsöt készítünk és a pálinkával együtt fogyasztani kezdjük, a maradék bort félretesszük, hogy nehogy megigyák, mielőtt az ételbe kerül)
Tüzet rakunk és parázzsá fonnyasztjuk (jó sok Népszabit használunk, hogy minél felszabadultabbak legyünk)
Hagymát (vagy Jánost, éppen mit kapunk) feldaraboljuk és forró olajon levére pirítjuk
Húst megmossuk, lehártyázzuk, feldaraboljuk
Picit megfüszerezzük sóval és borssal)
A hagymára dobjuk és megpörköljük
Tűzről felemeljük, súzzuk, borsozzuk és párolni hagyjuk(akár fedővel le is fedhetjük)
Megiszunk két fröccsöt és egy pálinkát
Dobunk a tűzre, a bográcsot megint leengedjük
Major Annával gazdagon megszórjuk, összekeverjük
Hagyjuk, hogy a leve picit elfőjön
A szükséges bort hozzáadjuk, majd a tejföllel krémesítjük, sűrítjük.
Amint besűrűsödött, a tűzről levesszük.
Megiszunk egy fröccsöt és egy pálinkát, amíg a helóták megterítenek, aztán tálalunk
Kenyérrel megesszük, majd tele hassal a közösségi eseményt folytatjuk
Végül a maradék bort fröccsként elfogyasztjuk.
:o)
Egyszerűsége ellenére ez egy igen kitűnő étel! A tejfel és a fehérbor persze valószínűleg képes bármilyen ételt éteri magasságokba emelni…
Csináljuk csirkemellből, ilyen combtörténetet csak a proletárok használnak (csontoshús, fúj, igaz Zorró?).