Szilveszteri ajánlatunk – Gyömbéres-márványsajtos pulykacsíkok

Miután Micivel közösen jól behalaztunk és becsirkéztünk, itt az ideje, hogy valamit elétek vezessünk, amit szilveszterkor könnyen és gyorsan össze tudtok dobni, de még sem a megszokott ízeket adja.

A szükséges mennyiségű pulykahúst szeletekre vagy medalionokra vágva egy fél napra fokhagymás tejbe áztatjuk. Amikor a fél nap eltelt és főzni akarunk, kivesszük a jószágot a tejből, leitatjuk róla a maradék folyadékot, sózzuk-borsozzuk és kevés olivával bepermetezzük, majd grillen vagy vas serpenyőben hirtelen megsütjük. Ezt követően megkóstoljuk(nyilván jellegtelen pulyka íze lesz kis sóval és borssal), majd letakarva félretesszük.

Egy üvegnyi ecetes gyöngyhagymát félbe vágunk és olivára vetjük, gyenge lángon párolással izzasztjuk ki belőle a levet. Egy fej vöröshagymát mellévágunk, hogy meg legyen a magyarosság, majd amikor már sűrű levű masszává nemesedett(figyelem, ez tényleg kis lángon párolásnál érhető el), egy húsz dekányi márványsajtot vetünk reá és amikor az elkezd megfolyósodni, akkor 2 gerezd fokhagymát reszelünk az tetejére, ruganyos, de gyors mozdulatokkal. Picit összeforgatjuk és mielőtt a fakanálra kapaszkodna, tejszínnel higítjuk. Összerottyantás közepette gyömbért reszelünk(ha van friss) vagy szórunk rá(porból nyilván lényegesen több kell). Ha az ízek jók, levesszük a tűzről, pihentetjük.

Utolsó lépésben egy vastag és magasfalú edénybe belecsíkozzuk a sült pulykaszeleteket, felhevítjük, picinykét megpirítjuk őket és ráöntjük a tejszínes szószot. Alacsony fokozaton, lángon (takarékon) összekeverjük a húst és a mártást, majd jól félretesszük és hagyjuk összeérni. Utána bármivel körítve elfogyasztjuk (krokett ugyanúgy jó, mint a rizi-bizi vagy a kenyér és a savanyú, netán a párolt zöldség).

Kellemes táplálkozást kívánás! 🙂

Szólj hozzá!