Nincs TV-nk, ezért megy itthon sokat a rádió a hideg tél alatt, meg az autóban és közszolgálatot hallgatok sokat. MR2-Petőfi. Nagyon durva dolog, ami folyik a csatornán. Nem tudom, hogy merték, de merték. Itt van és kurva jó.

Azt hittem, tudok lényeges dolgokat a zenéről, a könnyűzenéről. De az elmúlt hónapokban rájöttem, hogy csak igazi repedtsarkú, fogatlan, 4-es út mellett álló ribanc vagyok a zenéhez igazán értőkhöz képest. Néhol, valahol, valahogyan elcsíptem pár értelmes, minőségi adatot és zenét, de az igazság nem a közismert frekvenciákon szól. Annyival vagyok talán több azoknál a hallgatóknál és rádiósoknál, akik már felkéredzkedtek a török kamionba, hogy nyitott vagyok a jóra is.  Ezt hallgassátok, mert ez jó.

Az aktuális kedvenceim:

Tom Jones – Venus (Igen, a Bananaram dal, csak sokkal jobb)

Shivaree – Goodnight Moon (A Kill Bill 2-ből lehet ismerős, olyan hangzás, amit nem tudok semmihez hasonlítani)

Orson – Ain’t no party (Brit pop vagy rock –  félelmetes jóság, és az utolsó album többi része még jobb, Áci szerint)

Kid Rock –  Rock’n’roll Jesus (a torzító jótékony hatásaival)

Zagar and the Undergraund Divas – Wings of Love (határmezsgyén, ugyanakkor igazán kikapcsolósan)

Bijou – Tánc (minimalista aláfestés egy elernyedő érzés alá – “nem tudom, mi ez de jó nagyon”)

🙂

7 Replies to “Rédió Edit”

 1. NNa igen, én is meglepődtem, pedig én évek óta se tévét, se rádiót. Petőfi R00lz. Én elég furcsa állat vagyok ebből a szempontból, furcsa helyeken, módokon szedem össze a kultúrális táplálékot, fogalmam sincs mi a mainstream. A kereskedelmi rádiók főleg divatzenét játszanak az átlagos ízlésnek. Ami egy kicsit is más, azt a rádiók (és az átlaghallgató) nem vállalja be, mert fél, hogy ciki. Pedig a ciki az, ami a mainstreamben általában megy (tisztelet a kivételnek). Olyan ez mint a ruha. A legtöbben inkább vesznek olyasmit amit a legtöbben hordanak, hogy ne érezzék úgy, hogy ami rajtuk van az ciki, és pont ettől lesz az az egész.

  Ami Orsonékat illeti… én a 2006-os lemezükre gondoltam (“Bright Idea”), fogalmam sem volt, hogy 2007-ben is dobtak újat. Hála a Sajnosnak, mostmár azt is tudom, hogy van új anyag.(szóltam, hogy alternatív forrásokból szerzem be az ismereteimet 🙂

  Hálából itt van egy igazi ékszer: ritkán írnak olyan dalt, ami egyszerre technikáns, gyönyörű, és ELEGÁNS…és egyáltalán, ennyire kivételes, tehát ide kívánkozik (nálam a best of 2000 kategória)

  http://www.youtube.com/watch?v=8VlhnbUn6l8

 2. Nem tisztem megvedeni az “atlag” hallgatot, de sztem egy kicsit forditva (is) mukodik a kereskedelmi radiozas. Nem azt adjak, amit szeretnek az emberek, hanem azt szokjak meg az emberek es kezdenek el szeretni, ami sokat megy a radioban. El kell adnunk parezer lemezt a nemtomkitol, levajazzuk az ismeros radios szerkesztovel, h ket hetig ez folyjon a csapbol is, utana mar kerni fogjak a kivansagmusorban.

  Ez persze nem magyarazat arra, h a Juventuson miert mehetett tizenot evig ugyanaz az egy cd korbe-korbe. Ha birta az ember ket oran at hallgatni, akkor biztos elcsipte a Wonderful Life-ot, me’g nehany evvel ezelott is. ’88-ban bocsanatos bun volt Black-et jatszani, de 2003-ban???

  Azert a Petofit kikeresem majd az internet bugyraibol, hatha hallgathato online. 🙂

 3. Nagyon jo a Petofi! Egyszer olvastam az indexen, hogy valaki ugy erezte a Petofit hallgatvan, mintha ejszaka betortek volna hozza es elloptak volnaa CD gyujtemenyet es azota azt porgetik a radioban. En is igy erzek es nagyon meno vagyok, amikor mindig benyogom az eloado-cimet, a tobbiek meg csak sapadoznak, hogy honnantudommarmegint… Jah, az en CD-m szol egy oraja 🙂

  Apropo, ugy vettem eszre, hogy mostanaban azokat a magyar szamokat sugarozzak eloszeretettel, amelyek szovegeben benne foglaltatik az ominozus “kabat” szo.

  Nehany pelda:
  Peterfy Bori & Love Band: Vampir (…hogy levedd mar a gyurott kabatod…)
  Bijou: Tanc (…majd felveszem a szep kek kabatom…)
  Kistehen Tanczenekar: Feri elvitte a kabatom (Feri elvitte a kabatom, ezert o mar nem a baratom)

  Ha valaki felfigyel mas szovegben is eme szora, kerem jelezzen itt!

 4. M1K1: van ilyen is meg olyan is. Úgy értem, van olyan hallgatói réteg, akinek így lehet zenét eladni, hogy “megszokatod” velük. De azokból a zenékből is van jobb és kevésbé jó, tehát az a rádió lesz a nyerő, ahol ebből a jobbat adják – szerintem.

  A másik, hogy ez a levajazzuk dolog ez majdnem így is van, de ha belegondolsz hogy KIK azok akik döntenek arról, hogy a rádióban mik hangozzanak el, akkor nem tartanád elképzelhetetlennek azt sem, hogy tényleg egy-két ember egyedi ízlésvilága szerint beválogatott dolgokról van szó. Tudok olyan döntéshozóról (természetesen zenei dilettáns), aki konkrétan megmondta a zenekarnak, hogy mit kéne változtatni a dalon ahhoz, hogy leadják. Ez már milyen, érted.

  A Petőfi megy a netről, másképp nem is tudnám hallgatni 🙂
  Itten: http://www.mr2-petofi.hu/

  Spoiler: ha ennél is jobbat akartok, akkor a BBC természetesen a befutó, ott ráadásul műfajok szerint is van. elég durvinyek.

  http://www.bbc.co.uk/radio1/

  aztán a Brigi nagy Virgin Radio hallgató, most nem keresem ki a címét.

  Én ezt szoktam még gyakran tolni: http://somafm.com/

 5. …eccer Bubuccal azon akattunk ki mint paraszt, mikor a kívánságműsorban olyan számot kértek, amit negyedóránként jáccot az az adó! (amúgy rádiót Bubuccal elvből nem hallgatunk – max Bartókot – csak olyankor mikor mi is ott vagyunk és más hallgattya és ugye kénytelenek vagyunk mi is ezt tenni 😉 , mert szétcseszi az ember zenei ízlését)
  …mekkora sebesült mán az, aki ilyet kér, ahelyett hogy betenne egy 60 perces kazettát a magnójába és elindítaná a REC-et, tök mindegy mikor, mert úgy is rajta lesz a felvételen az áhított szám!

  …Petőfiről: pont meséltem Bubucnak, hogy nemtom mellik ker.rád. perrel fenyegetőzik, mert ugye mióta a Petőfi populár nótákat tol egész nap, elhalássza a hallgatókat a többi rádiótól! …és hogy közszolgálati adó ne toljon ennyi zenét, mert nem az a dolga! :-O …könyörgöm, akkor mi?! …a végletegig unalmas beszélgetős műsorok, amik olyan témákat feszegetnek, amikre a kutya sem kíváncsi, azok azok?! …vagy akkor a Bartók se sugározzon többet zenét, mert már az is közszolgálati?! …heh, ne kéne fospörkölt számokat ismételni a végtelenségig a kereskedelmiken és akkor talán többen hallgatnák!
  …sajnos.szánalom.hu!

 6. No én is megszólalok mán… 🙂
  Jó kis topic, köszi Geri!

  Tavaly nyáron utaztam haza kis családomhoz (több óráról van szó) CD-t hallgattam, cserélgettem őket, ki be, ki be….Közben a Petőfi szólt a rádióban, de azt hittem valami nem ok, mert minden egyes cd-cserémnél csak kamilláztam, mert akár az én válogatásaimat hallottam volna.
  “Nagyon zene”…csak ismételgették. Biztos valami új du-i műsort csíptem el – gontoltam naívan.
  Nem volt más, mint az MR2 első adásnapja.

  Van egy másik – nem olyan rossz – szereplő is a piacon: Rádió Q
  http://www.radioq.hu/

  Na de még ők nem voltak…
  A sokéves kedvencem a – fent is említett 🙂 – Virgin Radio
  http://www.virginradio.co.uk/listen/

  Enjoy!

 7. NO!

  Azért az elején is, de időnként most is az az érzése az embernek, hogy az a bizonyos CD gyűjtemény maximum 20-25 darabos lehetett.

  Persze az országos “zenei rádiók” közül még mindig az MR2 a legjobb. Ezzel együtt elég sok olyan számot játszanak, amit más rádiók jó okkal nem.

  Mostanában különösen a gyenge “feldolgozások” tudnak lefárasztani. Biztos, hogy van, aki szereti, de nekem nem hiányzik egy-egy nyávogó hangon előadott Boys don’t cry.

  NA.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.