Eléggé komoly kolbászrajongó vagyok. Nem értek hozzá, nem ismerem a készítés trükkjeit, csak szeretem a jó kolbászt. Gyerekkoromban rendszeres volt, hogy nagyszülém spórolási ösztöne miatt (még onnan eredt, hogy 2 gyereket nevelt egyedül a második világháború alatt, amíg nagypapa a Donnál védte a szlép magyar hazát) rengeteg főzőkolbász, lecsókolbász volt reggelire. Utána sokáig csak egy volt s sok közül, majd egy jó ideig olcsósága miatt vásároltam.

Viszont mostanság már csak a száraz, érlelt kolbászt kívánja meg a testem. A szép, egészséges, nagy hústartalmú kolbászt, amiből egyszerüen lehet karikát vágni, ahogy a mező szélén falatozó juhászok, földmívesek tették. Ugyanakkor érdekes, hogy mostanában kívánom az erőset, a csípőset, fűszereset, de a kolbászból mindez nem jön be. Abban inkább a csemegepaprika fokhagymával, borssal keveredő ízét keresem, ahogy körbeszövi a finom vöröshúst. Ezzel azt hiszem determináltam is, hogy szárnyasból nem lehet kolbászt csinálni. Legalábbis szerintem. Marad a disznyó, a marha, a ló és a vadak. Azt hiszem életem egyik legjobb kolbászát Bubuc jóvoltából ehettem tavaly márciusban, ami vaddisznóból volt. Előtte sztenderden a lóáruért voltam oda, de azt hiszem a vadkolbászok világa lesz a következő, amit fel kell fedeznem. Várhatóan neki fogok veselkedni, hogy a net végtelen világában keressem a kolbász lényegét itthonról és külföldről, de gyakorlati megtapasztalásnak izgalmas lehet az alábbi, páratlan lehetőség: http://kolbaszaruhaz.hu/ 🙂

Addig meg várom a kolbászkedvenceket, recepteket a Tiszán innenről és túlról.

13 Replies to “Kispados hungarikum – Kolbász”

 1. Hát ez úgy érzem, magas labda nekem, mint valódi házi kolbásztöltőnek (az idei még egész friss – mind az élmény, mind a kolbász). Alkalomadtán a receptúrát is közlöm, addig is eléggé óvnám a t. közönséget a vadból készült nyers húsételek fogyasztásától, ui. a vadaknál többszörös az (állat)egészségügyi kockázat.

 2. Én sültkolbászrajongó vagyok, a Lehel piacon van egy kiváló kolbászos…. ajánlom mindenkinek a figyelmébe, nagyon ott van 🙂
  Úgy érzem jövő télre érik egy sajnos disznóvágás… az milyen pimasz lenne

 3. Sajnos Dinszóvágást fölvettem az idei tervek közé. 🙂
  Lehel téri kolbászos megvan, ha az emeletiről beszélünk, tényleg ott a legjobb. 😀

 4. Kolbász recept (10 kg húshoz)

  – 20 dkg só (de óvatosan)
  – 20 dkg paprika
  – 4 dkg bors
  – 2 dkg őrölt kömény
  – 1 dkg cukor

  – fokhagyma: ízlés szerint, 4-5 dkg darálva.

  Namost ezt a receptet kaptuk, de a szóban forgó kolbász nem igazán ízlett, úgyhogy cca. 8 éve ezen recept szerint csináljuk, DE minden évben korrigáljuk (azaz mindenből egy kicsit kevesebbet teszünk bele). A hús konzisztenciájánál figyelni kell, hogy valamennyi zsíros is kerüljön bele, de véres ne (denevéres) – az ui. a hurkába megy.

  Füstölés: egy-két nappal a töltés után, amikor a matéria megszikkad és “kifagy”; egy napig, szigorúan hideg füstön, ami fűrészporból az ideális (excl. fenyő, az ui. illatos a gyantától és elrontja a kolbászt. Legjobb a bükk, de mink klásszikusan az akácot használjuk).

  Az idei elég jó lett, majd Mici bácsival – ha nem felejtem – küldök a sajnos redaktion-nak egy kis darabot. Meg Micinek egy-két idei kolbásztöltős képet.

  Ha sajnos disznóvágás lesz (suggested place: Mixifalva-T.valk, ott a pálinka is adott), azt hiszem, a szakértelmemet nem nélkülözhetitek!

 5. A Magyar Nemzet Magazin jan. 5. számában van a kolbászkészítésről egy jó cikk. E szerint több más mellett ” boldog” disznó szükségeltetik hozzá. Lehet szervezni a tiszavalki disznóvágást. Talán még boldog disznót is tudunk hozzá szerezni, természetesen mangalicát. Febr. 16.-17. már foglelt T.valkon, de a többiből lehet válogatni. szívesen látunk benneteket. Szakértelem is adott!

 6. Olyan csípős szarvaskolbászt ettem ma, hogy soha korábban ilyen jót. Ha holnapra meghalnék veszettségben Pocira hagyom a Larousse Gastronomique-omat. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.