Két érdekes szó körül forgott az elmúlt néhány napom. Mindkettő valamilyen kiegészítő, ami beépült a tudatunkba régebben vagy mostanában. Bonckés alá velük!

A Vegeta – ha nem csalnak a félinformációim – a jugoszlávból horváttá nemesült koprivnicai fűszergyár terméke volt/van, ami nagyrészt szárított zöldségekből összeálló mix, amivel levest, főzelékeket ízesítettek kezdetekben. Aztán jött a Delikát nevű változat és sok egyéb, míg végül mindegyik ugyanolyan lett a nagyipari termelés mentén: kevés eredeti hatóanyag és jó sok E621. Szép sárga szín, mindennek ugyanolyan, megszokott ízt kölcsönzés. Ezáltal megadva a biztos, megszokott ízt annak, amit a szánkba veszünk. Az eredete lassan mindegy is, csak legyen meg a stabil, uniformizáló zamat. El lehet rontani vele mindent és bármit: levest, rántottát, panírt, főzeléket. De a legdurvább, amit hallottam: vegetás vajas kenyér. Ott van vége a világnak. Azt hiszem…

Aztán a másik tuti a LOUNGE. Eredetileg valami zenei gyűjtőfogalom, féle. A könnyen hallgatható, elmepihentető, kikapcsoló, háttérben duruzsoló muzsika. De minden magára valamit is adó bár, kávézó, étterem kiírja az ajtóra, mert ezzel azt sugalja, hogy itt valami olyat kapsz, amitől felállni nem bírsz, csak élvezni, ami jár neked. Fáradt honpolgárnak. Szerintem a LOUNGE lufi. Olyan körülhatárolhatatlan semmi, amiből mindenki azt veszi le, azt veszi ki, ami neki szimpatikus. (Utóbbi tulajdonsága által a fogalom alcímként a Bibliára is ráírható lenne.) Avagy a LOUNGE téma nem más, mint a Mici bácsi által használt “pihi, szuszi, gyenge lazi” tevékenyésgegyüttes, egy szóban. De a faszomnak huzigálják rá mindenre, amit stílusosként akarnak eladni?! Ez most a legcélratörőbb marketing hívószó. Beírtam a google-ba: az első 10 találatból 8 valami kávéó(és lauánzs). Senkibe nincs már semmi eredeti? Mindenki vegetával főz és lounge-ba jár, mert az a tuti?! A menő, a frankó, a befutó, a kiráj?! Nincs más hátra, akinek még van ételízesítőmentes ízlelőbimbója és be mer ülni egy rendes étterembe, kévázóba, kocsmába, mentesen meg mindent. Minket.

4 Replies to “Vegeta és/vagy Lounge”

  1. A Vegeta az elnevezés szintjén rendkívül találó, amennyiben a gasztronómiai vegetálást testesíti meg.
    Én is jugó eredetre emlékszem, és olyan szinten volt hiánycikk az itthon kapható Delikáthoz képest, hogy én szégyellem magam. Mármint mert egyáltalán kerestük. És akkor még ilyen hírek is vannak (2008!), hogy “Újra felbukkant a hamis Vegeta!” mintha legalábbis nemes borról vagy gourmet pástétomról lenne szó.
    Az egyetlen megoldás, hogy kitöröljük emlékezetünkből, imádkozunk és vezeklünk. Sokat.
    Lounge: hálistennek ilyen helyekre nem járok 🙂 A Bibliás blaszfémiával nem értek egyet pusztán azért, mert a Lounge feeling jóval butább ennél a szintnél. Verdiktem: a lounge az a (valóban) “pihi, szuszi, gyenge lazi” feeling, amit azok kapnak meg egy helyen, akik még nem jártak Diners váróban a reptéren 😀

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.