A kenyér szerepe étkezésünkben

Erről régóta akartam már szöszölni. De a kórházban mellettem fekvő bácsi, akinek szintén térd panaszai voltak, de neki csak a szimpla járástól, amit némileg megnehezített az a 35-40 kilócska, amit csak a hasa képviselt, mesélte a lányának, hogy az altató orvos javasolt egy kis diétát a bevitt kenyér, krumpli és rizs mennyiségének csökkentésével. Az én kérdésem az, ki miért eszik ÉS mihez eszik kenyeret?

Én a magam részéről szeretem a kenyeret. Minden fajtáját. Azt is, amit nem nagyon eszem, mert finom lisztből van és nem annyira egészséges enni. De a finom lisztből készült sima fehér kenyér is jó. Meg az össze fajta, aminek van funkciója. Gondolok itt arra pl: melegszendvicsként vagy körözöttes kenyérként funkcionál, esetlegesen szaftba mártogatom, vagy egy izmos karika kolbász mellé egy darabka, mert csak.

De miért jó kenyeret enni a rántott hús + petrezselymes burgonya VAGY a jókai bableves, esetleg a töltött káposzta mellé? Azért, mert úgy nem fekszi meg a gyomrodat? Ez óriási benézés. Akkro küzd csak meg vele a gyomrod igazán, ha mellé betolsz még 3-4-5 szelet kenyeret. Egészen egyszerűen azt gondolom, hogy kis hazánkban az a jóllakottság érzet, amikor rosszullétig tömöd magad, mozdulni nem bírsz már, de ezt némely ételeknél csak úgy tudod biztosan elérni, ha zúzol mellé kenyeret. Illetve mert ebben szocializálódsz, hogy a „nehéz”, magyarosan megfőzött kaják mellék otthon is, meg az étteremben is kiteszik automatikusan a kenyeret.

A másik: a szendvics. Nap, mint nap látom a home-made és a bóti szendvicseknél, hogy ott is többnyire él a hagyomány, miszerint NAGY, vastag szelet kenyerré kell tenni a matériát, aztán arra a másik hasonló kailberű kenyeret és a végén a két ordas szelet között konkrétan nem is látszik, hogy mi került közé, ízét sem érzed, jelentősége eltörpül az ízeknek, csak az marad, hogy „nehogy éhen maradjon szegény gyerek/apu/anyu/unoka napközben”. A bolti szedvicsknél ugye adott a helyzet, miszerint a kenyér, a péksütemény az olcsó alapanyag, abból legyen sok és/vagy nagy, a húsból, zöldségből, egyébból meg kicsi, azt eladjuk drágán. Szerintem a jó szendvics olyan, amihez csak keret a pékárú és meg van tömködve minden jósággal, szinte felér egy főétkezéssel.

Vagy a türelmetlenkedés: már nagyon éhes az alany, ezért az étteremben befalja a kenyereskosarat egy az egyben, mert azt hamarabb kihozzák, mire a rendelt étkek szervírozzák. Aztán három falat rá a normális kajából és megvan a „duda” életérzés. Ezt pénzkidobásnak gondolom.
Szerintem az emberek megszokásból esznek sok kenyeret, kurvára nincs rá szükségese a szervezetnek, viszont onnantól,attóla pillanattól elérhető karnyújtásnyi közelségben, amint lecsatlakoznunk a ciciről. Szerintem tartogassuk a kenyeret a megfelelő alkalmakra (tatározásra, éttermi fűszervajas étvágycsinálókra, libazsíros deszkához) és együnk helyette értelmes dolgokat: húst, meleg ételt, sört, ilyesmit. Persze mindez nehéz, amíg bármely élelmiszer áruház árukészletének minimum 80 százaléka szénhidrát és zsír, de próbáljunk meg nagyok lenni. 🙂

“A kenyér szerepe étkezésünkben” bejegyzéshez 6 hozzászólás

  1. Hát azt kell mondjam, hogy most igazán nem értek egyet (kivéve persze a szendvicsről szóló részt). A kenyér elemi étel, kulturálisan és egyébként vallási alapon is a teljes mediterrán/európai civilizáció alapjaihoz tartozik. És jó is. Velem pl. gyakran előfordul, hogy önmagában kenyeret (ahogy mifelénk mondják: puszta kenyeret) eszem. A nassolás, meg száz más gasztro-dolog egyébként sokkal károsabb, ami persze nem jelenti azt, hogy mértéktelenül is szabad kenyeret fogyasztani, de asszem ez mindennel így van (egy fontos kivétel a sör).

    Válasz
  2. A kenyeret (vajjal) Belgiumban is automatikusan kirakják az étteremben az asztalra, meg állítólag Franciaországban is.
    Meg is eszem mindet. Aztán jöhet a sült krumpli.

    Válasz
  3. Sztem meg kell kulonboztetni a tomeg-kenyeret a minosegitol. A jo kenyer indokolt esetben az etel teljes jogu kiegeszitoje, anelkul nem is teljes az elmeny. A plebejus kenyer pedig analog a kannasborral, toltelek, ami az ehsegerzet ketsegbeesett csillapitasara szolgal.

    Pelda: kivalo gulyasleves minosegi, finom, puha, suru kenyerrel vs gulyasleves tesco szeletelt kenyerrel.

    Apro nuansz: a Sohoban a Gay Hussar-ban raknak ki kenyeret vajjal.

    Válasz
  4. Az ételeket általában kenyér nélkül eszem, mert így jobban tudom élvezni az ízeket.
    Ugyanakkor például a Klassz-féle kenyeret „pusztán” szeretem. Najó, vajjal sem rossz 🙂

    Válasz
  5. Megboldogult Nagyapam valoban ballasztkent kezelte a kenyeret pl. a gorogdinnyehez jollakas cimen. Meg aztan megszokasbol mindig, gorogdinnyehez mindig. Hala Istennek, hogy en ma passziobol eszek kenyeret barmely etelhez, ha (nagyneha) megkivanom.

    Válasz
  6. Pocival teljes mértékben egyetértés. Amúgy meg nem is értem, hogy jókai bableves, vagy töltöttkáposzta hogy ehető meg kenyér nélkül. Persze Geci bácsi én értem, hogy az általad preferált kaliforniai életmódba nem fér bele (remélem gyúrsz még), és én nagyon büszke vagyok rád, hogy szép akarsz maradni, annak ellenére, hogy nem ez az élet rendje, hanem a bojlerré válás.

    Válasz

Szólj hozzá!