Hétfőn ültem egy normál magyar étteremben. Az asztaltársaság egyik tagja eme pasta-t rendelte és ette. A másik partner csak szimplán ennyit kérdezett – és hol a tojás belőle? Ez felkeltette az érdeklődésemet. Természeseten sonka volt a sugo-ban, meg tejszín és hellóka. Muszáj citálnom tehát ezt az ételt, ami világ egyik legjobb, legegyszerűbb kajája, mégis arra sorsa jutott, hogy konkrétan mindenki valami egészen mást hív Carbonara-nakkis hazánkban.

Márpedig az eredeti szénégető tészta a tészta mellett úgy néz ki, hogy: a húsos szalonna lepirítva, de nem kiszárítva, tojás vagy tojássárgája reáütve, fokhagyma, bors ez egy kicsit összeforralva plusz a jó öreg parmedzsáni. Ezt a zseniális ízkombinációtmeg lehet lazítani, krémesíteni tejszínnel, de slussz. No sonka, no tejföl, nem kell habarni, lisztszórattal sűríteni, alá vöröshagymát pirítani, meg semmi ilyesmi.

Tésztára rákanalazod, összeforgatod, még jó sok parmedzsáni és zaba.

Ja és nyilván az autentikus forrás, ha nincs Larousse Gastromiqod: http://en.wikipedia.org/wiki/Carbonara

3 Replies to “Pasta Carbonara”

  1. Egyszer megcsináltam az autentikus carbonara-spagettit, és olyan száraz lett, hogy alig bírtam lenyelni. (De igen, megfőztem a tésztát!)Meg tudom érteni a tejszínes változat híveit.

  2. Persze, ha valaki vett volna nekem laskaszűrőt, biztos jobban sikerült volna…

  3. Egy kedves olasz barátom egyszer arról beszélt nekem, hogy az olaszok azt mondják ’a szicíliaiak azok csak szicíliaiak’, és valójában a szicíliaiak maguk is így vannak ezzel. Aztán azt mondta, ennek az az oka, hogy számtalan dolog van, ami tradicionálisan teljesen másként működik Szicíliában, mint a nagycsizmás Olaszországban és erre példaként éppen a Pasta Carbonarat említette meg. Elmondása szerint az eredeti olasz ’Pasta Carbonara’ fő alkotóelemei a tészta, húsos szalonna, tojás és parmezán. Ezzel szemben a szicíliaiak nem tojással, hanem tejszínnel készítik azt. Tehát kétféle Pasta Carbonara létezik: a tojással készült olasz- és a tejszínnel készített szicíliai Carbonara. Így az eredeti olasz – tojásos – Carbonarat nem szabad lazítani, krémesíteni tejszínnel, hanem meg kell tanulni ügyesen elkészíteni…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.