Fent nevezett az év első gombája. Márciusban indul a szezonja és 2-3 hét alatt le is cseng. Szereti a lombos erdőket, főleg a nyárast, erdőszéleket, ligeteket.
Eddig a tankönyv (azért persze ír alaktant is, anélkül nehéz lenne beazonosítani). Soha nem találkoztam ezzel a gombával korábban. Ugyanakkor gombafixációm állandósultnak mondható, ezért húsvétra már úgy érkeztem haza Tiszabábolnára, hogy lehetőség szerint ilyet keresek, bár a környéken nem is hallottak ilyenről.
Nekiindultunk az általunk ismert legrégebbi nyárasnak Jucival és apámmal, és…

Cseh kucsmagomba

Így s ekként találtunk kitűnő cseh kucsmagomba-lelőhelyet! Nagyon nehéz észrevenni, mert az avarral nagyjából azonos színű, sokszor megbújik alatta és csak a levélszőnyeg felemelésével bukkan elő. Hihetetlen élmény volt újra gombászni és nagy termést találni!
Íze kellemes, bár nem túl markáns. Ma este sütögetve ettük, holnap burgundi marhába fog belekerülni, a maradékot pedig valószínűleg fagyasztjuk.
Holnap csúszunk tovább Kiskunfélegyházára, ahol szintén hatalmas lelőhelyek vannak, ezt már tudom az Index gombászfórumról. Ha lesz idő, mindenképpen betámadjuk az ottani nyárasokat is.

6 Replies to “Cseh kucsmagomba”

  1. Gratulálunk neked és az egész gombászcsapatnak, Micibácsi! Tegnap a Lehel téri csarnokban (amelynek formájához is szinezetéhez kapcsolódóan szeretném megjegyezni, hogy természetesen semmi eredeti ötlet nincs benne ifjabb Rajk László részéről, mivel csaknem teljes koppintása a párizsi Pompidou Központnak), a húsvéti bevásárlás keretében tapasztaltuk, hogy a kucsmagombát 300 HUF / 10 dkg árban adják az arra éhezőknek. Eszerint – is – rendkívül értékes gombáról van szó és szeretettel várjuk, hogy kedden meglepjél minket egy kisebb adaggal. 🙂
    További kellemes húsvéti gombászást! 🙂

  2. Én pénteken, vagy szombaton a Lehelen majdnem vettem( akkor még 4000 HUF/kg ára volt..), mert meg láttam és már korrában olvastam róla , naygon érdekes és jó gombanák tűnik , talán lefagyasztani is érdemes, és később a szintén ennél a nőcinél kapható vargányával kombinálva, ( meg roka gombával!!) igen kiváló erdei gombalevest vagy mártást bélszínhez készítenék belőle!!

  3. Ja és Húsvétkor készítettem a családnak rozmaringos Báránycombot , meg zöldfűszerkéregben sült báránygerincet( ez nem sikerült annyira jól, gerinc lévén..) spenótos , igazi olasz risotto-val !! Ennek viszontagságairól – és sikeréről szívesen írok majd( ha valaki beposztolja 🙂 )!!

  4. Pest környékén most van a nagyüzem, ahány nyárasba bemegyek, mindenhol van cseh kucsma, még a telepítettekben is 🙂 :)Soha rosszab gombászidény-kezdést…

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.