A kolbászhoz kapcsolódó érzéseim és gondolataim „papírra vetése” után úgy véltem végére értem a kérdésnek, hiszen ez mégiscsak egy nyers darált húst tartalmazó készítmény, szárítva-füstölve, amit aztán nagyra értékelve, DE elfogyasztunk. Mily szegényes ismereteim vannak ebben a témában, mondhatom most. Miután 3 évtizednyi létezés után megismertem a baranyai vastagkolbászt, ami egy pécsinek olyan természetes velejáróra az életnek, mint győrinek a pilótakeksz és makóinak a paprika. És ezek után arra gondoltam, hátha mindenkinek a fejében ott lappang egy speciális, korábban nem ismert kolbászváltozat egy annál sokkal különlegesebb névvel, mint hogy „kolbász”. Remélem ez olyan dolog, akár a kenyérvég, ami sercli és gyürke is egyidőben.
Stifolder – eme kiváló délvidéki készítmény sváb származású. Abban különbözik egy normál kolbásztól, vastagkolbásztól vagy szalámitól, hogy részben vagy egészben előfőzött hús kerül ízesítésre, fűszerezésre, majd betöltésre a megfelelő bélbe. Alapvetően csípősre készítik, de léteznek csemege receptek is. Nekem, nekünk igen jó állagú és ízű változatot sikerült fogyasztani villányi megmozdulásunkkor.
Kuláré – amikor édesanyámnak említettem TIT-jelleggel, hogy délen van ilyen, hogy stifolder, megosztotta velem, hogy az autentikus, „ős”-csabait és gyulait bizony eme szép néven említik és kizárólag vastagbélbe töltik. Receptúrája nem konkrét, hiszen békésben ahány ház, annyi kolbász. Így nekem már csak az a kérdés, hogy a vastagkolbász az csak szinonímája a szaláminak vagy van valami egyéb különbözőség is a kettő között?
Kéretik az ország és a világ minden tájáról elujságolni, amennyiben bírtok ilyen kolbász-elnevezéssel, egyéb unikummal, meg ilyenek. 🙂
A kenyérvég az felénk dumó! Egyebet nem tudok mondani, kérem kapcsolja ki.
Kolbász most nekem sem megy, de húsiparból: szafaládé, krinolin és (hivatalból) debreceni páros.
Kenyérvég: nagyanyáméknál „fara”, esetleg „csücsök”.
A bab-paszuly-fuszulyka is szép.
lajbi? az is valami hus-kornyeki fogalom, nem?
Az nem egy mellény?
Nem tudom. En csak abbol gondoltam, hogy egy regi-regi cimboram (akihez mar sarga busszal kellett menni) szervezett idonkent szalcsi-lajbi partikat, es ott foleg szalonna, kolbasz es alkohol fogyott. Gugli szerint is melleny, de akkor a lajbi szo hangyanyit talan kontextus-idegen, mar amennyire azokra a partikra emlekszem…
Stifoldert árulnak a marketek is , bőven, Cora, tecso..
Másik érdekesség,édesapám kedvence : A Kulen ( Ő szerinte Kulen-bulen):)
NAgy bélbe töltött durvábbra darált okosság.
a szalámik szerintem annyiban mások a vastagkolbásznál, hogy -egyrészt más az eljárás ez tutti,apróbbra van darálva, más a bél etc. és tartósabbra készítik,
– a kaly(j)bász meg frissen , puhábban is remek , és az füstölt !!!
nem jú úton jár LLev.
a egyik (!) fő különbség a kolbász és a szalámi között, hogy a kolbász piros paprikával készül, míg a szalámi nem.