A köztudatban hungarikumként nem azonosított dolgok egyike számomra a körözött is. Nyilván végtelen különböző megoldása lehetséges, mindamellett, hogy alapanyagai hozzávetőlegesen ugyanazok. Nem akarok nagy köröket futni a reggelire elfogyasztott, paradicsommal és paprika közelségében a kenyérre kent körözött élettani és lélektani hatásairól, hiszen ezek mindenki számára ismertek. Ezért három különböző variációval töltöm meg a poszt. 🙂
Anyu receptje:
félzsíros tehéntúró, csemege pirospaprika, csípős pirosparika, apróra vágott vöröshagyma, apróra vágott snidling, örőlt fűszerkömény, só, tejföl a krémesítés
Anyós-Após receptje:
juhtúró, vaj a krémesítéshez, csak apróra vágott snidling, sok fűszerkömény, csemege pirospaprika, házi készítésű csemege paprikalekvár
Geci kísérlete:
sovány tehéntúró, reszelt lilahagyma, natúr joghurt a krémesítéshez, csemege pirospaprika, só
Az elkészítés gondolom mindenkinek egyértelmű… Csók a családnak. 🙂
Én a juhtúrós változatot preferálom- vagy mégjobb a 2/3-ad- 1/3 arányban vegyített versio. Snidling(vagy z. Újhagyma!)és köménymag.. Apu: lilahagyma és libazsír h.adása,..
és azt mondják, hogy sörrel is nagyon jó…. mármint bele a cuccba a sör.
és én még csípős zöldpaprikát is teszek bele, áááá, nagyon király úgy.
Oh, a körözött! Lehet, nincs még a köztudatben, mint hungarikum, igény azonban lenne rá. Akadnak néha külföldi vendégeim, akik azt mondják: a pálinka, Tokaji, Pick-szalámi és a gulyás már mind-mind „lerágott csont”, Ők vmi más, echte magyar dologra vágynak. Nos, ilyenkor az igazi, piros pöttyös „Cottage Cheese Rudolph”-tól már csak a körözöttnek van nagyobb sikere. Ekkor ugyanis mindig egy tál „kűrzött”-tel szoktam őket meglepni, aminek a nevét kimondani nem tudják, viszont nagyon-nagyon szeretik…
…És ha már 5 perc alatt elkészíthető, paprikával, paradicsommal fenségessé váló reggelikről beszélünk, szeretném megosztani egy feta sajtos trutymász – mert ember legyen a talpán, aki ennek a görög nevét megjegyzi – receptjét. Ez még egy nemzetközi nyári egyetem emlékeként maradt meg egy ciprusi ismerősömtől, Aristól.
Aris receptje:
A feta sajtot villával jól össze kell törni, majd néhány evőkanál olíva olajjal össze kell dolgozni és végül apróra vágott magozott olívabogyót kell még hozzákeverni.
Az általam már egy picit magyarosított recept 🙂 :
A feta sajtot villával jól össze kell törni, majd tejföllel egy picit krémesíteni kell, végül pedig apróra vágott fokhagymát és magozott olívabogyót kell hozzáadni…
Paprikával, paradicsommal, friss kenyérrel vagy pirítóssal 5 perc alatt elkészíthető fenséges reggelivé válik 🙂
Luca! Kurvára aggyá belőle hallod!
Petya: hát, eccer átjöhecc enni nálunk olyat. monnyuk én sört nem rakok bele….
Jól hangzik ez a fetás recept, köszönet!
Luca: „csípős zöldpaprikát” na ez… 🙂
Petya: hát ja, az akkora királyság…:) de mint már írtam, eccer a vendégünk vagy egy ilyenre.
Fudejó…majd szójatok h mikor.
mivel egy ilyen finomság összedobása annyira nem nagy cucc, szívesen igazodunk hozzád kedves Petya….: ) vagy monnyuk 2018. június 2. ha akkor ráérsz?
Juci: Jó kis recept. Próbáljátok ki! Aki eddig megkóstolta, mindenkinek ízlett – még annak is, aki nem szereti az olíva golyót 🙂 –
Most, hogy már nem lehet Dupla Sajtburgert kapni a McDonalds-ban 🙁 , különösen jól jön 🙂
Nemá! Lehet kapni, csak nincs kiírva! Vagy mán teljesen megszűnt?