Barcelonai piac – gombastand

Geci bácsi már említette a Borough Market posztban, hogy 2004-ben együtt volt szerencsénk felkeresni Barcelonát és benne a kitűnő piacot. Már akkor elájultam a gombás standtól, bár akkor még sokkal kevésbé voltam vágóban gombaügyben.
Minekutána ismételten felkereshettem Barcelonát két hete munkaügyben, a piacot nem hagyhattam ki (minden mást igen, de hát így megy ez). A gombastand teljesen elképesztő, a következő kategóriákba tudnám sorolni a kapható dolgokat:

– általam ismert termesztett gombák (ez az, ami itthon is van, csiperke, laskagomba, shii-take)

– általam kevésbé ismert termesztett gombák (főleg távol-keletiek, pl. a téli fülőke termesztett japán verziója, fafülgomba /magyarul júdásfülgomba/, tőkegombák, ilyenek)

– tavaszi vadon nőtt, nem termeszthető gombák (ízletes kucsmagomba, illetve talán májusi pereszkét láttam még) – ezek szezonban vannak, fair enough

– totálisan out-of-season nyári, sőt őszi nem termeszthető gombák (vargányák, rókagomba, trombitagomba) – arcomon óriási „WTF?!” felirattal érdeklődtem, hogy ezt így hogy, persze nem tudtak válaszolni, hiszen a PANYOL ember nem nagyon beszél más nyelvet, viszont a „frám óllóvör dö vörld” félmondat megvilágította bennem, hogy attól, hogy itten tavasz van, a déli féltekén még bőven van ősz, szóval valószínűleg minden gomba van frissen minden időpillanatban az egész világon. Ez azért komolyság. Még két dolog: gomba eléggé romlandó cucc (mondjuk pont a fent említettek annyira nem), kérdés, hogy szállítják-e a fél világon keresztül, avagy Panyolország déli csücskében már nyárnak számít az idő és teremnek ezek? Sose tudjuk meg.

– számomra totálisan ismeretlen, némely esetben földönkívüli életformának kinéző gombák

– szárított gombák

Két fosh fotót bírtam készíteni, a feeling talán átjön ennyiből is:

Barcelonai piac 1

Barcelonai piac 2

“Barcelonai piac – gombastand” bejegyzéshez 2 hozzászólás

Szólj hozzá!