Az egész úgy kezdődött, hogy kb 7 éve voltam utoljára színházban (Vígszínház,Ibsen:Nóra Eszenyi Enikővel) és annyira jó volt, hogy asszem még a szemem is bekönnyezett. Aztán 7 éven keresztül a társadalmi nyomásnak engedve elhittem, hogy a színházbamenés az ilyen barátnős program és valami óriási esemény, amit az ember max évente egyszer követ el. Gyerekkoromban asszem egyszer láttam színházjegyet amikor nővéremék anyáméknak vettek karácsonyra…illetve még amikor egyszer a suli elvitt minket a Padlásra. Na mindegy, így történt, mígnem megszerveződött az első (és remélem nem utolsó) Citiclub-os színházbamenés. Természetesen nem volt kedvem elmenni, hiszen a brigádból senki nem jött…és Miciék még marasztaltak is a P’art-ban, de erőt vettem magamon és mégis elmentem az Új Színház Stúdió-ban előadásra kerülő Veszedelmes Viszonyok-ra.

Várakozásaimnak megfelelően nemsok ismerős volt, ők is társaságban, így nagyrészt szerencsére magam maradtam, így volt időm és agykapacitásom a maga természetes valójában megélni az élményt. Az Új Színház Stúdió egy színpad nélküli 6-7 soros kis terem, ahova belépve egyből a díszeletek “közé” érkezel. A helyeket belépési sorrendben kell elfoglani, így a második sor balszélén sikerült helyet foglalnom ami konkrétan 1.5 méterre volt egy díszletként használt imapadtól.Rövid várakozás után elkezdődött az előadás. A színészek közelségét kb 5 percig éreztem némileg kényelmetlennek, majd a történet és a zseniális játék teljesen beszippantott, és arcomra kiült az az igazi mámoros félmosoly ami olyankor történik az emberrel amikor valami nagyon szépet vagy a szerelmét nézi és nem tud betelni vele. A Veszedelmes Viszonyok amúgy egy igen jó történet, többen fel is dolgozták…a leghíresebb talán a John Malkovich és Michelle Pfeiffer főszereplésével készült mozifilm. A történet hangulatvonala (ha van ilyen) mindig pont akkor vált tragikusból komikusba amikor kell…a komikus részek hirtelen jönnek, rettentő intenzívek, és amilyen gyorsan jöttek el is múlnak és a story azonnal átcsap csöndes drámai hangulatra…és ez így megy egészen a végéig. A lényeg, hogy iszonyúan élveztem és 3 színészt azonnal megjegyeztem: Fodor Annamária,Kovács Krisztián,Györgyi Anna.

A szünetben Narr Lacival futottam össze, beszélgettünk, és ő mondta, hogy neten szoktak jegyet foglalni, kb havonta egyszer. Ez már tetszett, nem kell odamenni mittudéménmikorra, nemtomhova jegyet venni valamire. Megnézem a neten, hogy miben kik játszanak, mikor és hova van jegy, megveszem azt kész. A korábban említett hülyeséget miszerint színházba egyedül menni szomorú teljesen eltüntette a Veszedelmes Viszonyok élménye, így mikor az előadás után hazaértem azonnal rákattantam az ujszinhaz.hu-ra, és be is foglaltam 2 jegyet, szintén az Új Színház Tisztújítás és Még egyszer hátulról előadásaira, amiből az eredetileg angol Még egyszer hátulról-t (Angol cím:Noises Off) múlt hét pénteken sikerült megnéznem az első sor 6-os székben ülve ami a sor full közepe…a “darab” 🙂 természetesen óriási volt, Fodor Annamária pedig gyönyörű :). De ez már egy másik story, csakúgy mint a vasárnapi látogatásom a Vidám Színpad Kisszínházaban ahol a Magyar a Holdon-t néztem Scherrer Péter,Mucsi Zoltán és Csákányi Eszter főszereplésével.

Elmennyetek színházba. Jó. 

 

16 Replies to “Hogy kattantam rá (újra) a színházra”

 1. Eppen tegnap fejeztem be a Veszedelmes Viszonyok konyvvaltozatanak elolvasasat, az eredeti Choderlos de Laclos-felet. 1782-ben publikalta (sic!). Oriasi volt, cak ajanlani tudom! Dzsajokosz, irigyellek, meg sok nagyszeru eloadast kivanok Neked!

 2. Még Egyszer Hátulról-t volt szerencsém látni, nem mondom hogy gyenge volt, de sztem nem is erős, többnyire erőltetettnek tűnt az egész darab! Gáspár vitte el az egészet!

  Amúgy Dzsajó, király a színhátdömpinged, csak így tovább!

 3. Medve, mikor láttad? Mert ha pár évvel ezelőtt akkor teljesen más volt a szereposztás. Akkoriban nem a 3 említett színész játszott benne, de amúgy igaz amit mondasz, nem egy túl fajsúlyos cucc, ez egy ilyen igazán könnyed szórakoztató előadás, műfaját tekintve is bohózat. Viszont az ötlet (első felvonás=próba, második felvonás=előadás) nagyon nagy! Nekem meg pont az volt, hogy Gáspár mintha így a háttérben lenne…ha úgy igazán ki kellene emelnem vkit akkor az Kovács Krisztián (a fiatal srác)…rajta pusztultam a nevetéstől, illetve Fodor Annamária ahogy azt mondja:”Tesssééééék?” 🙂 

  Amúgy köszi! Májusban megyek majd még Vőlegény-re is! 🙂

 4. Serrer Pétert nem Scherer Péternek írják?
  Hosszú ideje ez az első hozzászólásom a sajnoson, ez is kritika, ezér’ biztos kapok a fejemre a többiektől…

 5. Te szemét, hosszú ideje ez az első hozzászólásod a sajnoson és ráadásul ez is kritika??! Elmész te a picsába! 🙂

 6. Igen, az Új színház Veszedelmes viszonyok előadás tényleg nagyon jó volt, de Fodor Annamária ajnározásához nem csatlakoznék, minket rettenetesen idegesített, Györgyi Anna viszont valóban igazi színésznő, fantasztikus.

 7. Szia, őszintén örülök, hogy megosztottad a véleményed, bár az ajnár kicsit erős, a lényeg hogy nekem nagyon bejött a játéka…halkan jegyzem meg, én úgy vettem észre a közönség legtöbbször az ő mondatain, hanglejtésén, és mozdulatain nevettet. Nem lehet, hogy az általa játszott karakter tűnhetett “idegesítőnek” és nem ő maga? Györgyi Anna…az ő játéka valóban nagyon érett, a Veszedelmes Viszonyokban (is) tényleg fantasztikus. Ha már itt tartunk érdekességképpen mondom, hogy tegnap volt szerencsém megnézni a Tisztújítást amiben Györgyi Anna egy a VV és a Még egyszer hátulról szerepéhez képest egy meglepően teljesen más karaktert alakít. Egy szenvtelen, hideg, savanyú,közel sem nőies feleséget, aki egy adott ponton szinte aranyosan ellágyul, de csalódik, ezzel nemigazán tud mit kezdeni és visszazökken erdeti ridegségébe, aztán….de nem lövöm le 🙂 …nagyon érdekes volt őt így látni…persze a “feladatát” tökéletesen teljesítette…olyan arcmimikákat tolt hogy az nemigaz… Tisztújítást is ajánlom bárkinek…iszonyú vicces szerintem…Eperjes Károly,Almási Sándor és Hirtling István szenzációs. Látni kell!

 8. Kaptam egy ajándék színházjegyet az A38 Hajóra a Katona József Színház Top Dogs (Urs Widmer) c. előadására. Azt mondják, igazi kuriózum jegyet szerezni az A38 Hajón előadásra kerülő Top Dogs-ra, mégis alig tudok róla vmit. Látta már vki ezt a darabot?

  Ui: Minden infó érdekel! Jöhet kritika is 🙂

 9. Azt hallottam róla, hogy nagyon állat, főleg, ha multikörnyezetben dolgozó bérrabszolga vagy. És tényleg nem lehet rá jegyet szerezni. Persze lehet, hogy keverem valamivel 🙂

 10. Nem kevered. Ez az. Állítólag olyan flash, hogy másnap bejösz dolgozni és mindenen röhögsz. 🙂

 11. Jujj, naggyon kíváncsian várom az előadást. Majd beszámolok az élményeimről… Megígérem! :-)…

 12. Hüh…ugyanezt tudom róla mint amit a srácok írtak…nagyon kiváncsi vagyok milyen lehet…várjuk a beszámolót!

 13. Urs Widmer – Top dogs (ahogy ígértem) 🙂

  A Top dogs szereplői harmincas éveiben járó, kiváló végzettséggel, sok szakmai tapasztalattal, hatalmas ambícióval és munkamániával rendelkező kapitalista multinacionális cégek igazi nagykutyái. Akiknek karrierjük beteljesülésének csúcsán azzal kellett szembesülniük, hogy ők sem egyebek, mint nélkülözhető vagy pótolható “bérrabszolgák”, ugyanis mindegyikőjüket kirúgták az állásából. Így az igazi top menedzserkből összetört, reményvesztett lúzerekké váltak. Cégük kedvességüket, figyelmességüket és hálájukat kifejezve egy utolsó gesztusként még befizeti őket a “Ne várdd tátott szájjal a sült galambot, repülj fölé és csapj le rá!” szlogennel rendelkező New Challenge Company ‘crash tréningjére’, ahol ezeknek az összetört embereknek önbecsülést és új reményeket próbálnak (vissza)adni. Így egy pszichoterápiás csoport világába csöppenünk, melyen keresztül megnvetettető groteszk humorral bepillantást nyerhetünk a ‘hőnáhított’ kapitalista multinacionális cégek világába.

  Színészek közül Ónodi Eszter és Szabó Győző voltak számomra ismertek. Egy kiváló színészi alakítással és
  ízes humorral teli, nagyon szórakoztató darab, mely minden év június közepén az A38-as Hajón kerül előadásra. Érdemes rá jegyet vadászni (a barátaim azt mondták, hogy ők már januárban megvették a jegyeket). Ajánlom mindenkinek!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.