Hát, ha külföldi politikában volt idén valami, ami meghatározó és meghatározó élmény is egyben, az az USA-ban a demokrata párti elnökjelöltség. Valamiért az elejétől úgy éreztem, úgy éreztem, hogy Mrs. Clinton nem fog befutni, bármennyire is neki voltak a jobb odds-ai. Clinton asszonyság valahogy nem volt kerek, nem is illet az Egyesült Államok jelenlegi helyzetébe, helyzetéhez. És íme, itt van a nagy hátraarc. Barak Obama, a junior, tapasztalatlan, fiatal fekete szenátor, politológus-jogász élt minden lehetőségével és kiválóan megkoreografált stratégia mentén behúzta az elnökjelöltséget. Az ellenfele egy olyan nyugdíjas lesz, aki a hatvanas években még simán rasszista volt, így meglátásom szerint egy nagyon komoly, izgalmas és az USA-t a mostani kondícióiból biztosan kimozdító választási kampányősz elé nézünk. Addig is várnék egy-két tippet, becslést, jóslatot, vajh berántja-é a fekete fiú az elnöki széket vagy még korai ez, akárcsak egy magyarajkú polgármester Kolozsváron…

9 Replies to “Obama”

 1. A kettő nem zárja ki egymást. 🙂 Plusz a hadifogsága, ha jól tudom, 68-ban vagy 69-ben kezdődött.

 2. A hatvanas evekben mindenki siman rasszista volt. Thomas Jefferson meg rabszolgakat tartott, azota viszont sokat valtozott a zeitgeist.

  McCain oriasi figura lehet. Az apja valami szuperfotabornok volt a vietnami haboru idejen, ezert a VC hajlando lett volna targyalni JMc elengedeserol. Csavo aszonta, akkor megy haza, amikor a bajtarsai is, szoval lehuzott ot evet pow-kent. Olyan “kesztyus” kezzel bantak vele, hogy azota nem tudja a valla vonala fole emelni a karjait (az osszes gyozelmi fotojan elorefele integet, mert felfele nem tud).

  Ket dolog miatt nem szavazok ra: az egyik, hogy az evangeliumi keresztenyek miatt kenytelen felhigitani a policy-t itt-ott, a masik, hogy nincs amcsi szavazojogom. 🙂

 3. Igazi konzervativ társaság: “Obama” cimen a poszt, és a kommentek McCain-nel foglalkoznak 🙂

  Én ott HRC-re biztos nem szavaztam volna, de most bajban lennék: Obama nem tűnik olyan rossznak (bár nálam kissé még “hatvanas évek” van) – de asszem a keresztény fehér felső-középosztálybeli férfiakkal együtt nekem republikánusnak kellene lennem, és McCain közülük talán a lehető legjobb jelölt (főként pl. GWB-hez képest).

 4. JMc gunyneve nem veletlen McBush. Ha a Demokrata párt egy hasznalt papirzsepit inditana novemberben, azzal is megnyernék a valasztast. A valodi elnokvalasztasi kampany idaig tartott, a tobbi mar csak alibi. Mindossze nehany tizmillio dollart el kell kolteni arra, h osszemossak McCain-t a jelenlegi adminisztracioval, plusz napirenden tartsak Bush-ek osszes marhasagat.
  Iden raadasul a libdem jelolt is el fog vinni nehany szazezer szavazatot, kivetelesen vsz jobbrol.

  Szoval az en tippem az, h a fekete fiu igenis bekoltozik a nagy feher hazba.
  Aki amugy jol tud beszelni: http://youtube.com/watch?v=gI3FLN1t8j0

 5. hát 🙂 ez 🙂 kész 🙂
  “Ha a Demokrata párt egy hasznalt papirzsepit inditana novemberben, azzal is megnyernék a valasztast”

  So be it, remélve, hogy az ember nem csak remek szövegírókkal rendelkező jó szónok.

  A speech “that”s the change we need” részeit lehet, hogy visszahalljuk, csak replace Pennsylvania, Iowa, South Carolina stb by BAZ, Szabolcs-Szatmár-Bereg, Hajdú-Bihar stb.

 6. Aribari: csak nálunk nincsenek demokraták meg fekák se (ill. az utóbbiak nincsenek Obama szintjén, meg még két-három szinttel alatta se)!

  M1K1: azért én óvatos lennék azzal a papirzsepivel (csakúgy mint a kecskére bizott, de a meccs eredménye szerint meg sem nyert káposztával): Obamának érzésem szerint lehelettel jobbak a sanszai, de a már többször hivatkozott hatvanas évek még amerikában sem múltak el végleg. McCain néhány jól betanult spanyol mondattal meg más lehetőségek (elhatárolódás Bushtól, óvatos szalonrasszizmus, néhány diszlépés az evangéliumi keresztények felé) igénybevételével simán behúzhatja.

 7. mindenesetre sztem leszogezhetjuk, h a repik nem nyerhetik meg a valasztast, csak a demok veszthetik el. 🙂

 8. Jo volt olvasni hozzaerto hozzaszolasaitokat! 🙂
  Jomagam nemhogy a kul- de a belpolitikaval sem tudok foglalkozni a csaladi perpatvarok rendezodeseig. 🙂
  Mar az is nagy dolog, h Sajnost olvasok!!!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.