Égető bizonyíték – Burn after reading

A két Coen ebben az évben kétszer gyalulja mentálisan simára a Földgolyót. Tudom, hogy a sajnos törzsközönsége bevallottan nem nagy mozijáró, de a Fargo, a Nagy Lebowski a Kegyetlen bánásmód vagy a Javier Bardemmel és a légnyomással pusztító Nem vénnek való vidék az, amit azért mindenki ismer szerintem. Ám most valami újabb, másfajta következett (be). És mindent vitt.

Ethan és Joel Coen összeválogatta ismét kedvenc és jól bevált színészet, akiknek jutalomjátékukhoz megrajzolták a legsivárabb átlagpolgár problémáit és azt, ahogy ebből ügy lesz, ami aztán pont annyira az, mint amennyire nem. Brad Pitt egy síkhülye edzőtermi masszőr, George Clooney konkrétan paranoid pinabubus, John Malkovich állástalan alkoholista, kevés találkozás ponttal a filmen belül, de a legváratlanabb helyzetekkel és következményekkel. Kiváló női karakterszínészek (Tilda Swinton és Francis McDormand) kísérik, sőt inkább irányítják az eseményeket, mozgatják a szálakat. A végkifejlet olyan szinten odab@sz egyszerűségében és frázisaiban, hogy a teremben ülök nem hiszik el a végén, hogy ilyen van. Én sem hittem, mi sem hittük.
Kiinduló pont: a perspektívamentes CIA háttérmunkást kirúgják, mert alkoholista. Feleségének ez jó ok arra, hogy ügyvédet fogadjon és a váláshoz adatokat gyűjtsön férje számítógépéről, többek között annak emlékirataival együt. Az ügyvéd titkárnője azt elhagyja egy konditeremben, és az ott dolgozók megtalálják…

Nem csak padlófogás, hanem Magyar-vándor a parkettán, ami utána látható, élvezhető.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=B5_IE28bd74[/youtube]

“Égető bizonyíték – Burn after reading” bejegyzéshez 11 hozzászólás

  1. Kisszáz éve nem voltam moziban, és ponty ma néztem ki magamnak ezt a port-on.
    Akkó maj jól betámadom.

    Válasz
  2. Ú ez tutira zsír. Én amúgy szeretek moziba járni, csak az elmúlt 2 évben nem volt semmi. Csak a Nem vénnek való vidék, amit meg kihagytam, úgyhogy aztat majd Blu-rayen, tékából.

    Válasz
  3. Mi is beterveztuk a hetre, koszonet a megerositesert!
    Hadd emlitsek meg es ajanljak Nektek egy nagyszeru filmelmenyt a kozelmultbol. Woody Allen: Vicky Cristina Barcelona. Mindenkinek, aki szereti es annak is, akinek eddig herotja volt Woody-tol. Egeszen mas, de igy is zsenialis.
    Javier Bardem, Scarlett Johansson, Penelope Cruz. Es szineszkent most nincs Woody.

    Válasz
  4. Miko olvastam, h Coenek ujra alkottak, azonnal eszembe jutott, hogy Bubuccal el kollene menni… 🙂 Meg ne sem lattam.

    Válasz
  5. én mán igen. Pitt és Clooney voltak nekem a legmeglepőbbek, mert tőlük nem ezt a típusú figurát szoktam meg, mint amit itt hoztak. igazán kellemes, hogy mernek ide kirándulni. ahogy Clooney rágja a szendvicset a zsúrvendégség jelenetben, elképesztő…figyelje meg aki eztán nézi a filmet. azt még hozzátenném, hogy sztem mégcsak nem is a memoár-lemezről van szó elkallódásilag – ha jól értelmeztem a szituációt -, hanem csupán a banki hogyisállunkkinekmennyivan-egyenlegről, amit a válni készülő asszonyka cd-re ment az ügyvédje számára. tehát a nagy büdös semmiért megy a pusztítás… 🙂
    summa summarum, a film szerintem is érdemes a nagyközönség figyelmére 🙂

    Válasz

Szólj hozzá!