A világtörténelem egyik legfontosabb esztendője igen aktív a könnyűzene szempontjából. Madonna a ‘Vogue’-gal hódít, van egy kis Milli Vanilli, az azóta világslágerét letagadó Vanilla Ice a listák élén az ‘Ice Ice, Baby’-vel, valamint Mc Hammer és a ‘U can touch this’ is folyik a rádiókból. A teljesség igénye nélkül még egy csokor a legerősebbekből: Aerosmith ‘Janie’s got a gun’, Bon Jovi ‘Blaze of Glory’.

Valamint nem mehetünk el szó nélkül az USA Balázs Palija mellett: a 90-es évek elején sok bugyit nedvesített be, így ’90-ben is ott volt a szeren. (Bár gyalázat, hogy itt merem említeni, de az is szégyen lenne, ha nem tenném – a Depeche Mode ‘Enjoy the silence’ című örökzöldje is hódít, és tesz rajongóvá újabb generációkat.)
Pár egyslágeres versenyző: Soul 2 Soul és a ‘Back to life’, Alannah Myles és a ‘Back Velvet’. Számomra mégis valami egészen más maradt emlékezetes.

Roxette – It must have been love

Mindenki megismerte a svéd duót a rendszerváltó fiatalok indulójának választott Listen to your heart által, de nekem a Pretty Woman – Micsoda nő című limonádéba beszerkesztett nem túl komplex zenei háttéren jól megélő kiváló női hang maradt emlékezetes. Igen, Marie Fredriksson lüktető és dinamikus éneke jól passzol a könnyen megjegyezhető, jól dudolható pop muzsikával, amit Per Gessle komponált alá. Az eredeti klipp pedig megmutatja, milyen hajköltemények és mellé milyen ruházat volt jellemező akkoriban, közel 20 évvel ezelőtt…
A határozott taktusok meghallgatása közepette gondolj vissza, Kedves Olvasó, milyen felelőtlenek és felhőtelenk is voltak azok a nyarak, amelyek tinédzseréveink közepette Roxette-tel és hasonló zenékkel voltak átöblítve, miközben Bochkor Gábor németül mondott híreket az ős-Danubiuszon. Áh! Itmászthevbínlav! Badiccoverná! Sálálálá! 🙂

 

3 Replies to “Geci Beerboard Top 30 – 1990”

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.