Hát ismét eljött egy választás. Oly rég voltunk az urnáknál. És ennek is körül-belül annyi értelme van, mint a legutóbbi, népszavazósdinak.

Azért nyilván lehetünk kiváncsiak, milyen lesz a néphangulat, ha elmegyünk szavazni, ha nem. Tegyük hát meg, hogy megtippeljük, az induló versenyzők közül az első három hány százalékot ér el. Határidő a tippek rögzítésére: vasárnap reggel 7:00. A nyertes: aki eltalálja a sorrendet és a százalékokat mellé (utóbbinál elfogadok plusz-mínusz 3 százalék eltérést). A tét:az EU jegyében – belga sörkülönlegesség – a nyertes kedvencéből 3 palack.

Íme az “indulók”: Fidesz-Kdnp, Jobbik, Lehet Más a Politika-Hummanista Párt,  MCF Roma Összefogás, MDF, MSZP, Munkáspárt, SZDSZ.

Pár tény segítségként: csak listára történik szavazás, 5 %-ot elérő pártok szerezhetnek mandátumot a listájuk sorrendjében, arányos kalkulációs módszerrel szétosztva azokat.

A becslésem:

 1. Fidesz-KDNP – 58%
 2. MSZP – 22 %
 3. Jobbik – 10 %

(Zárójelben: lesz képviselője az SZDSZ-nek is)

14 Replies to “E.Pé.”

 1. Höhö, nem biztos, jó ütemben tettem föl ezt a poszt. De legalább láthatjuk, hogy mennyire vagyok jó politológius. 🙂

 2. A politikához kb ugyanannyit értek, mint a focihoz, de elég hasonlót saccolok: 55 narancs, 25 szegfű, 11 körüli bakancs, nagy hiátus, majd pár madár, tulipán, és “futottak még”

 3. Fidesz – szopi, ez kevés.
  MSZP 🙂 🙂 🙂
  Jobbik 🙁
  MDF – ezekre ki szavazott, 🙁

  SZADESZ – LOL. Agyő!

 4. Fideszt ölég pontosan bemértem. A többit nem, de arra azért fölhívnám a figyelmet Jobbik-MSZP különbség szinte elhanyagolható: 14,77 % v.ö. 17,73 %.
  Úgy néz ki MDF jól pozícionál középre, behúzza a lecsúszó bal-lib szavazatokat.
  SZDSZ-re kereszt. Vagy csillag, ahogy tetszik. 🙂

  Oszt el lehet kezdeni magyarázni, hogy 35 % nem az ország. 2,9 millió ember ment el szavazni. Az azért nem csekély. Kíváncsian várom mindkét oldalról a vezető arcok bizi-magyarázását. Fidesz nyilván mindenkit felszólít az előrehozott választásra, baloldal meg rámegy a nácizásra, a Morvay Krisztát fölkenik anti-krisztusnak, Vonából Szálasi lesz, ennyi.

  Nem csodálkoznék, ha kiderülne jövő héten, hogy pénteken az állam átutalt pár milliárdot a Hospinvestnek, csak a hecc kedvéért. 🙂

 5. Valaki magyarázza már meg, hogy az MDF hogy a picsába bírt mandátumot szerezni! Ráadásul úgy, hogy nagyon durván rávertek az SZDSZ-re (talán kétszeres eredmény?), miközben közvélemény-kutatásokban kvázi hasonlóan álltak. Dávid Ibi boszorkány vagy mi a geci van?

 6. Borsod (!) Jobbik 23%, MSZP 19%, Heves Jobbik 20%, MSZP 19%, Nógrád Jobbik 19%, MSZP 18% – ez a hazai pálya. És még négy más megye is – Hajdú, Szabolcs, Szolnok, Pest.

  SZDSZ – Bp-en is 5% alatt, az LMP mögött.

 7. egy dolog nem világos…több politikus (Lendvai, Fodor stb) elmondta, hogy nagyon komoly problémának tartják a szélsőjobb előretörését. fine, de ez egy befejezetlen gondolat. jó volna hallani, hogy ez számukra mit jelent, és főleg hogy kit tartanak ezért felelősnek. ez így befejezetlenül kicsit olyan, mintha a pártok a szavazókat hibáztatnák, ami meg béna. a politikiusok megnyilvánulásai viselkedés és morál-formálóak, csak azért mondom.

  szerintem újfent kampányhiba, hogy a szélsőjobb előretörésével riogattak, mert akkor az történik ami most is. egyszerűen nem vették észre, hogy a szélsőjobbtól kevésbé félnek az emberek mint attól, amit ők csinálnak. ez például egy konzekvencia lehetne. na de mondjanak valamit ők is, ne csak én beszéljek 🙂

 8. az EP valasztas sose arrol szolt, hogy akkor a kedves valaszto milyen erdekeket is szeretne kepviseltetni kozossegi szinten. Ez biza protest szavazas az eppen aktualis kormany ellen, amirol elsosorban a partok maguk tehetnek. Be tudná linkelni valaki, milyen EU issúkkal kampanyoltak a partjaink? Gordon mondjon le, ez volt ott is, itt is az uzenet. 😀

  Angliaban a BNP szerzett ket helyet a 72-bol, amit az itteniek a szokasos brit sztoikus humorral weimari fejlemenyekhez hasonlitanak. BNP kampanyuzenet: kulfoldiek kifele, EU-bol kilepes, Gordon egy kocsog.
  http://www.europarl.org.uk/section/european-elections/results-2009-european-elections-uk

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.