A sörhöz hasonlóan megosztó típusú a sör higítása, üdítősítése is. Mégis – mint derült ki számomra a közeli múltban – több országban, és nem csak németajkuakban, vagy azok egykori gyarmatain vagy birtokrészein dívik(ez egy nagyon furcsa szó!) a sörnek szénsavas, édes űdítőitalokkal való, változó arányú keverése. Legutóbb a spanyol tengerparton sikerült szembesülni ezzel.
Így nem maradt más hátra, mint felvessem, próbáljuk összeszedni a különböző típusokat és elnevezéseket és kedvenceket.
- Némethonból: Radler, amiből ismerek citromos, narancsos és bodzás ízűt
- Spanyolhonból: Clara, amikor tényleg kész limonádét kevernek sörrel (jó San Miguel)
És nekem a kedvencem mostanság a Gösser Natur Zitrone kombó, ami nem édes, inkább savanykás zamatot ad a söritalhoz.
A világ megérett a pusztulásra.
Micihez csatlakozom. Ezzel nem játszunk!
🙂
Az angolok sem viccelnek, sot mindjart ket iskola is keveredik (bar ebbol azert nem kerekedik polgarhaboru).
* Lager top (Carslberg top, Foster’s top, etc) – Majdnem egy teljes pint, amit toppolnak egy kis limonadeval.
* Shandy – Fele lager, fele limonade (vagy wiki szerint gyombersor, esetleg mas fizzy drink, de en meg csak limonadeval lattam)
Ezeket lehet igy kerni a kocsmaban, a csapos is megerti (ergo vsz nem valami helyi szlenget fedeztem fel)
Az okosok a ket kulonbozo italt mas-mas celbol fogyasztjak. Ha a homero felszalad 25 fok fole egy hetvegi napon, akkor deltol el lehet kezdeni shandy-zni, ami lassu, de biztos ut a lereszegedes fele. Kesobb, amikor az ido mar enyhult, at lehet terni a lager topra, majd lagerre, ami hajnal ketto fele rendszerint jager bomb-ozasban szokott vegul kicsucsosodni (jager bomb: jager plusz red bull).
Kulturember semmi ilyet nem iszik, de a davidattenborough-i kivancsisagot ki lehet elegiteni ilyen etologiai megfigyelesekkel.
Valamelyik katalán chiringuitóban (Barcától észak felé) Clarát jégkása formátumban is sikerült fogyasztani. 40 fokban, a parton kellemes tud lenni, semmi rossz nincs ebben.
Na, valamiben csak egyetértünk. 🙂
Na, borsodi radler-tagadók, itt van nektek: http://www.borsodi.hu/friss