Chili con carne

Jó napot kívánok!
Újabb recept a Mici Főzősuliból: Chili con carne házilag készített tortillával

IMG_3147.jpg

Az első megfőzését jelentős anyaggyűjtés előzte meg úgy online, mint offline, s ebből szintetizálódott a bemutatott recept, amire eléggé büszke vagyok, mert iszonyatosan király. Bemutatkozott eddig a horvátországi kirándulásunk alkalmával, majd múlt héten Balatonkenesén (bográcsban!). Most hétvégén megfőztem harmadjára is fényképezőgép jelenlétében és ekként közzéteszem.

IMG_3107.jpg

A képen már-már hagyományosan a hozzávalók láthatóak, de hadd foglaljam gyorsan össze írásban is, kvázi mennyiségekkel megtámogatva (kivéve fűszermennyiségek):

Fél kiló húsonként (darált marha of course, ez kb 2 személyre elég) kell:

Zőccség típusú – 1 fej hagyma, 1 gerezd fokhagyma, 1 kaliforniai paprika (hiánya esetén kápia, vagy „Tölteni Való, azaz televíziópaprika”), fél sűrített paradicsomkonzerv, 1 hámozott paradicsomkonzerv (400g), 1 babkonzerv (asszem szintúgy 400g, de ugyanaz a méret).

Levek – a következő háromból legalább kettőt használnunk kell: 1.5-2 dl barnasör (Váncsa szerint „porter vagy stout”, az itthon elérhető stout az a Guinness, tehát az), 1.5-2 dl vörösbor (jó legyen ám!), 1.5-2 deci alaplé (igazi házi, zőccség vagy csirke, szerencséseknek borjú/marha). Ha mindhármat használjuk, akkor persze csökkentjük a mennyiséget. Nekem elfogyott a zöldségalaplevem pont a chilihez Horvátországban, úgyhogy most Guinness és bordói vörösbor került csak bele. Megint ne feledjük, a mennyiségek „fél kiló húsonként” értendőek.

Fűszerek: római kömény (még a chilinél is fontosabb, enélkül ne is próbáljunk nekiállni), oregánó, babérlevél, őrölt chilipaprika, őrölt édes-nemes fűszerpaprika, só, bors.

A képen látható többi elem (újhagyma, tejföl) a tálaláskor kap szerepet, ezekre még visszatérünk. Nálam most egy kiló húsból készült (illetve 900 grammból, hülye Interspar, 3x300g-os kiszerelés…), úgyhogy minden fenti double.

Először is olívaolajat hevítünk, ez olyannyira triviális, hogy nem is említettem a hozzávalók között, bár a képen persze ottan van. Rádobjuk az apróra vágott hagymát…

IMG_3108.jpg

…és szépen megdinszteljük…

IMG_3109.jpg

Amíg ezzel szüttyögünk, száraz serpenyőben megpirítjuk az egész római köményt, rövid ideig, tényleg csak amíg az illatát megérezzük (30-40 másodperc)…

IMG_3110.jpg

…közben elmesélem, hogy sem az Intersparban sem a Kaisersben nem találtam római köményt (Buda Center vagy mi a Bécsi úton, különben is úgy veszem észre, hogy romlanak lefele ezek a boltok). Ja, nem lehet elégszer hangsúlyozni, hogy a római kömény nem helyettesíthető a hozzá kísértetiesen hasonlító, mindenhol kapható fűszerköménnyel, azaz réti köménnyel. Hol vót végül? Teszkó bazmeg. Igaz, a Ferihegy melletti elég nagy Teszkó, de ott volt őrölt kiszerelésben a „Nemzetközi Konyha” szekcióban, meg egészben a Horváth Rozi-féle is. Utóbbi 120 forint körül per pakk, min.megőrzi 2013-ig felbontás nélkül, nyilván vettem öt csomaggal, nem hiányzik ez a szerencsétlen, hiánygazdaságra emlékeztető utánajárás egyáltalán. No, tehát amikor megpirult picit a római kömény…

IMG_3114.jpg

…akkor szépen ledaráljuk kávédarálóval. Bátrak mozsárral vagy botmixerrel is próbálkozhatnak, én biztosra mentem. És van kávédarálóm. Eddig kizárólag egész római köményt daráltam benne. De tényleg 🙂

Eljött az ideje a hús megpirításának, tehát dobjuk rá a hagymára és ekként:

IMG_3115.jpg

A helyes eljárás egyszerre dolgozni fakanállal és villával a darált hús kvázi „szétszedéséhez”, hogy mindenhol megpiruljon. Teflonedény esetében a villával vigyázzunk, főleg az általam minap olvasott extrém módszer esetén, aholis két villa használtatik („középről kifelé húzzuk az edény két széle felé”):

IMG_3116.jpg

Ha a marhahús mindenhol szépen megpirult és megbarnult, akkor jöhetnek a folyadékok. Öntsük fel némi barnasörrel / vörösborral / alaplével (ezekből minimum kettőféle, ahogy írtam, de legjobb a három)…

IMG_3117.jpg

…amíg ezzel rotyog, vágjuk fel kockákra a kaliforniai (vagy egyéb) paprikát, majd tegyük a húshoz…

IMG_3118.jpg

…keverjük el…

IMG_3119.jpg

…és jön a fűszerezés! Mennyiségeket csak hozzávetőleg írok, inkább alulról fölfelé dolgozzunk, mint hogy valami túlszaladjon. Bár nagy baj semmiből nem lehet (a són kívül):
Chilipor (egy evőkanál mehet fél kilónként, feltételezem, hogy jó csípősen szeretjük), fűszerpaprika (szintén), római kömény (szintén), oregánó (talán kicsit kevesebb), bors (bőven, frissen őrölve), só (csak a folyamatos kóstolgatás működik, nem lehet mértékegységet írni), egy babérlevél.

Ezek után tegyük rögtön bele a sűrített paradicsomot és a hámozott paradicsomkonverzet. Ha ez egész paradicsomokból áll (mint nekem most)…

IMG_3121.jpg

…akkor a fakanállal nyomogassuk szét őket, keverjük meg, majd főzzük kis lángon rotyogtatva egy órát. Egy idő után ilyen szépen kezd el kinézni:

IMG_3122.jpg

Úgyhogy ideje elkezdeni a tortillával foglalkozni, már aki bevállalja ezt a részét is a receptnek. A hozzávalók 4 tortillához (ami sztem elég egy kiló húshoz, de újabban nem vagyok nagy „kenyeres”):

25 dkg finomliszt, 30 ml olaj (ami nem 30 g olaj, I learned it the hard way…), 1-1.5 dl langyos víz, fél teáskanál sütőpor, fél teáskanál só.

IMG_3123.jpg

Kenyérsütőgépbe be, tészta program, 5-8 perc. Eredmény nagy labdacs szétszedése négybe, kicsit kilapítás, konyharuhával letakarás.

Időközben eltelt a chili egy órája, ideje beletenni az apróra vágott fokhagymát…

IMG_3124.jpg

…és a lecsöpögtetett babkonzervet…

IMG_3126.jpg

…összekeverjük, és tovább rotyogtatjuk…

IMG_3127.jpg

…és hamarosan rádöbbenünk, hogy a chili túl száraz! Ekkor így bír kinézni:

IMG_3129.jpg

Ne habozzunk, öntsük fel további sörrel, borral, alaplével, szükség esetén (lehetőleg meleg) vízzel. A chili akkor jó, ha szaftos, szottyos. Ha jól jártunk el, így fog kinézni:

IMG_3141.jpg

Hagyjuk tehát még fél órát rotyogni, térjünk vissza a tortillához.
A tésztadarabokat…

IMG_3151.jpg

…nyújtsuk ki kb. serpenyőméretűre, majd a felhevített készségben süssük meg oldalanként 1-2 perc alatt (semmi zsiradék nincs alatta, szárazon!):

IMG_3150.jpg

Időközben megfőtt a chilink is, melyet persze folyamatosan kontrolláltunk és korrigáltunk fűszerezés és folyadékmennyiség szempontjából, ekként mostanra tökéletes, és így fest…

IMG_3145.jpg

…valamint így:

IMG_3146.jpg

Ekkor pedig nincs más hátra, mint a tálalás!

A chilit tányérra szedjük, mellé kínáljuk a friss tortillát és opcionálisan biztosítjuk (vagy elhagyjuk) az alábbiakat: tejföl, reszelt sajt (cheddarra esküsznek többen), apróra vágott újhagyma, esetleg lilahagyma, Tabasco.

Alább a szimpla tejfölös változat:

IMG_3149.jpg

A chilivel mint jelenséggel kapcsolatban van néhány fontos mondandóm még, tehát ekként:

1. A Chili con carne nem mexikói étel: Texasban, San Antonióban (helló Terbe Andi!) találták ki az ötvenes években. Eredetileg nem tartalmazott babot, csak kockára vágott marhahúst és chilit (meg a többi cuccot persze). A Texas Chiliben ma sincs bab, szentségtörés lenne. A legközelebbi megkóstolási lehetőség Budapesten az Iguánában van, ahol Whoop Ass Chili néven kapható. Ne lepődj meg, ha olyan, egészen kitűnő marhapörköltre emlékeztet, ami chilivel van erősítve. Ami az igazi szégyen a magyar vendéglátásra nézve az az, hogy az iguánás Whoop Ass Chilinél jobb marhapörköltet vendéglátóegységben nem tudok egész Budapesten. Miközben Prágában tudok legalább hármat. Komolyan 🙁

2. A chili con carne-val kapcsolatban véleményem szerint abszolút megbocsátható a „fűszermixek”, „fixek” és egyéb zacskós borzalmak használata, ugyanis mindegyik tartalmazza a római köményt, viszont eme alapvető fűszere az ételnek iszonyatosan nehezen beszerezhető ennenmagában (lásd fent). Reméljük ez a helyzet változik majd.

3. Aki a chilibe kukoricakonzervet rak, az barbár állat, és előbb vagy utóbb megbűnhődik.

Végezetül pedig fogadjátok szeretettel ezt az egészen kitűnő a capella feldolgozását eme legendás ételnek. Az itt-ott előforduló kukoricaszemek a képek között ne zavarjanak, a fenti 3-ik szabály maradéktalanul érvényes. A nóta szövege egyébként itten van.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=uCHAF_a2tJQ[/youtube]

“Chili con carne” bejegyzéshez 21 hozzászólás

  1. Szigorúan. Nem tartalmaz adalékanyagokat és roppant praktikus. Akárcsak a paradicsomkonzerv.
    Ja, amit még rakhatunk a chilibe:
    70%-os étcsoki (ezt ki fogom próbálni, elég jól megy együtt a chilipaprika meg a csoki), espresso kávé (!), vörösborecet (ezt sztem jól helyettesíti a tálaláskor opcionálisan rálocsolható Tabasco), zöldbab.
    Van, aki a hagyma és a paprika egyik felét csak a főzés végefelé rakja bele, ekként szétfőtt és ress zöldségek is lesznek az ételben, ezt is jó ötletnek tartom.

    Válasz
  2. Ezt le kellene védetned Mici bácsi. 🙂

    Ugyanakkor el kellene indítani a chili con carne főző fesztivált, aminek lenne egy „Ultimate Mici Update”-féle verziója, ahol minden versenyzőnek pont annyi sört és pálinkát kellene meginnia a főzés közben, amennyit te szoktál. Aki a végén emlékszik a főztje ízére, az nyert. 🙂

    Válasz
  3. Elolvastam és úgy döntöttem, hétvégén ez lesz az ebéd. Ha belebukok, legfeljebb családi erőszak áldozata leszek.
    Geci! A kreativitást fokozó folyadékok fogyasztása után nem az ízre emlékezni a kunszt, hanem az elkészítés menetére. 🙂
    A főzőverseny tökjó lenne! Vagy valami Lakásétterem jellegű rendezvénysorozat Sajnos-körben.

    Válasz
  4. Tettem bele kukoricát. Nagyon hamar megbűnhődtem, evés közben úgy szedegettem ki a tányér szélére a kukoricaszemeket. Nem illett bele, édes volt. De nekem nem ér a szép szó, ahogy azt mondani szokás.

    Válasz
  5. Szóval az úgy volt, hogy tegnapi napon én is nekiláttam a chili elkészítésének mivel szerdától szabin vagyok így azt gondoltam, hogy ez remek elfoglaltság lesz a délutáni órákra. És valóban az volt, a főzés tényleg elég jó móka.
    Szerintem elég jól sikerült, ami nagyrészt a képekkel támogatott részletes leírásnak köszönhető, de azért persze voltak némi kényszerű vagy nem kényszerű módosítások ekként:
    -a sparban csak és kizárólag 3dl-es Leffe volt kapható mint barna sör. Ennek kb a fele kellett, de sztem megfelelően helyettesíti a Guinnes-t
    -mivel bordói bor sem volt, Takler Kékfrankos-t vettem amit bátran tudok ajánlani, mert mind az ételbe mind a gyomorba remekül illik
    -aztán nem volt chilipor sem, ezért tört chilipaprikát vettem ami utólag teljesen feleslegesnek bizonyult, mert van itthon Olaszországból hozott egész chili amiből ha 2-t belemorzsoltam volna bőven jó lett volna. Majd legközelebb
    -fűszer: Mici 1 evőkanál mértéke teljesen jó. Én az oregánóból is beletettem 1 kanállal és utólag a só is annyi volt amúgy, de azt a főlési 1 óra alatt folyamatosan adagoltam
    -nekem a bab belerakása után nem volt száraz ( az elején 1dl sör, és kb 1.5 dl bor került bele). Micivel telefonon egyeztetve megtudtam, hogy ez nem baj sőt. Azért biztos ami biztos belelöttyintettem még egy kis bort meg 2 löttyintés sört. Pláne mert a fokhagymát megint elfelejtettem így azt a bab után kb 15 perccel raktam be így gondoltam had főjön azzal is rendesen
    -nem átallottam répát használni. Egy db répának a felét a babbal a másik felét a vége előtt kb 20 perccel raktam be így puha és ropogós darabok is lettek. Szeretem a répát.
    -a tortillát nem csináltam meg persze, de vettem tortilla csipszet ami szintén nagyon jó volt hozzá azt kell mondjam.

    Hát így. Sztem elsőre egész korrekt lett.


    Szerdán bácskai rizseshús volt….mind2 ételről képek itt:
    http://picasaweb.google.hu/dzsajokosz/ChilliEsRizseshus#slideshow/5400914921265900754

    Micinek pedig gratuláció és köszönet!

    Válasz
  6. Nos, szeretném elmondani, hogy Dzsajokosz N.N.Sz. Péter, vagyis Dzsajokosz Nagyon Nagy Szakács Péter küldött be kóstolót Alizzal a Gyárba a chiliből!
    Most fejeztem be a megevését, és meg kell állapítanom, hogy magam sem csinálhattam volna finomabban! Illik bele a répa is kiváló módon. Fűszerezés eltalálva, intelligensen csíp, a só is jól van beállítva.
    Gratulálok, és a következő Sajnos bulin természetesen te fogol főzni jól 🙂

    Válasz
  7. Minden koppra olyan, ahogy én szoktam készíteni, de én sokkal barbárabb dolognak tartom a konzervbabot benne, mint a kukoricát. Előbbit egyszer tettem bele, meg is bántam, utóbbi szerintem elengedhetetlen.
    Fűszermixet csak a Laci bácsi használjon a TV-ben, neki fizetnek ezért, ilyen ételt épeszű ember nem eszik meg. Római köményt én a magyar üzletlánc egyik boltjában vettem, minden különösebb keresgélés nélkül.
    Megyek is, mert ebédre jönnek a barátaink chilire:-)

    Válasz
  8. Tegnap ejfelkor a laborbol erkezven nekiestem a Mici con Carne/Chili con Mici megvalositasanak. Igen jol sikerult (Stockyard Oatmeal Stout ment bele). Bar itt is vannak jo csilizos helyek (pl. Beantown Pub)

    http://biree.blog.hu/2010/01/21/mozi_99

    ez kenterbe vagott minden eddigit.

    Koszonettel: Kaci, Ati, Biree

    Válasz
  9. Római köményt lehet kapni a keleti boltban,a blahától felfelé a nyugatihoz a második,vagy harmadik keresztutca előtt van! Van tahini,kuszkusz,meg mindenféle jó cucc!A tortillát meg(mive nem találtam masa harinát seholse) én fele búzaliszttel,fele kukoricaliszttel csinálom,így egész tortilla íze lesz! Nem okoskodni akartam,a tortillával annyit kísérleteztem már ,hogy borzalom! De nem vagyok hajlandó 800 pénzt adni a boltban 8 búza tortilláért! A recept fain,holnap én is ezt csinálok!

    Válasz
  10. Jó ötlet a fele búza-, fele kukoricaliszt. Én próbáltam csak kukoricalisztből és persze egyáltalán nem is állt össze. Ki fogom próbálni, köszi! A bolti tortillával nem csak az a probléma, hogy kurva drága, hanem tele van adalékanyagokkal elég durván, és ez az ízén is érződik sajnos.

    Válasz

Hozzászólás a(z) juci bejegyzéshez Válasz megszakítása