Szendvics retro

Álltam ma az egyik hipermarket menzáján és a szendvics kínálatban ott volt az egyik gyermekkori klasszikus: tojásos (értsd rántottás) zsömle. Szinte egy percen belül tért vissza a 20-25 évvel ezelőtti összes remek, de olcsó vagy egyszerű tízórai vagy kirándulásos kombináció.

Mint például:

  1. párizsis-vajas zsömle – teavajjal, puha zsömlében, a nedves párizsitól átázott papírszalvétából iskolatejjel
  2. fasírtos szendvics – a leggyorsabban elkészülő félig meleg étel megoldás pogácsa vagy egybesült fasírtból egyaránt
  3. rántott húsos zsömle – számomra a nyolcvanas évek szendvicsvilágának bentley-je, ropogós zsömlében, frissen sült hússal, a hústól langyos pékáruval, csalamádéval
  4. körözöttes kifli – az Utasellátó vállalat BigMac-je csipős paprikával, köménymaggal
  5. vajas kifli – vasárnap reggel, teavaj, megsózva, kakaóval (vagy teával), ágyban, pizsamában fogyasztva

Be szép is volt…

“Szendvics retro” bejegyzéshez 19 hozzászólás

  1. 1. Maig sirok, ha eszembe jut. Mehetnek bele fakultativ TV paprika szeletek, amikre szinten remekul tapad a szalveta.
    2.1. Anyam fele apro es husos fasirt, az egyetlen ok ami miatt a videki kirandulasokra oly lelkesen jartunk.
    2.2. Menzai hatalmas es kenyerbeles _vagdalt_, ami nem mellesleg az elozo napi husi reciklalasa is egyben (sok fuszerrel, hogy ne erezd az izeket). Mindig csalodas, de mindig ujra lelkesen nekifutas, hatha most jo lesz.
    3. Bentley indeed – vilagi nagy kedvenc.
    Egyszer sikerult vasarolnom egy szaraz zsomlet egy C alaku rantott mocsinggal, ami pontosan illeszkedett a zsemle vagasaba, gusztusosan kunkorodott kifele, de befele egyaltalan nem penetralt. Az mi lehetett, egy Bentley karosszeria? 😀

    Válasz
  2. Ách, az optikai szendvicskészítés! Láttam olyan Utasellátós (be nagyszerű cég is az) szenyót Nyíregyházán a 80-as években, ahol a zsömle felső részét ha leemelted és belekukkantottál, akkor konstatálhattad, hogy abból a kenyérbél ki van kaparva, ekként a felső zsemlerész csak egy vékony üreges félgömb. A kenyérbelet gondolom a fasírthoz használták fel.

    Válasz
  3. Utasellátó! ááááááááááááá! felülről lefelé, középpontnál épphogy tovább irdalt zsemle (szigorúan 2 nappal előbbről), szélén kilógó 2 db szalámiszelet, fonnyadt salátalevélen, 1 darab hártyavékony uborkaszelettel, melynek 90 %-a kilátszik, s így a szendró bőségszaru látszatát kelti, melyet felnyitva konstatálod, hogy a pékáruhoz használt insertek újrainstallálása szükséges, a gauss-i egyenletes eloszlás megvalósítása és ezáltal a „minden falathoz jusson valami cucc”-elv beteljesítése érdekében. bónuszként mindez arany-, de inkább platinaárban. 😉

    Válasz
  4. Imádtam a rántottás zsömlét!!!! Egyszer már meg is akartam említeni valamelyik hasonló témájú posztnál. A múltkor én is látni véltem egy rántottás bagettet, de kiderült, hogy currys csirkés.

    Válasz
  5. Itthon szokott keszulni rantottas zsemle, es termeszetesen imadjuk. 🙂

    Boltban is lehet kapni rantottas szendvicset mifelenk, de tobb sebbol verzik.
    Egyreszt, a jo rantottat nem kell szarazni sutni, sot inkabb maradjon szottyos*. Zsemlebe viszont igy korulmenyesebb tolteni, ezert aztan a gyari szendvicsbe a tulsutott rantottat teszik (amitol szaraz lesz az egesz).
    Masreszt, a „recept” sosem csak siman tojas, hanem vagy egg-and-cress (hinaros rantotta – thanks but no thanks), vagy egg-and-bacon, amibe a bacon az ipari hushierarchia aljarol kerul.

    (* „maradjon szottyos” – kulonbozo iskolak leteznek, es az ellentetek majdnem olyan kielezettek, mint a lecso, a rakott krumpli vagy a halaszle eseteben.)

    Válasz
  6. a legjobb rántottás szendó régen a OSZK-ban volt. lehet, hogy ma is van, de már nem járok oda tanulni. sajnos… vagy szerencsére?:)
    szerintem a rántott húsos meg mindig iszonyú undorítóan szét volt ázva. az egész szottyos volt és a húsnak mindig hűtő íze volt. nem? nekem kicsit sem ugrik be róla a ropogós zsömle érzés. …

    Válasz
  7. Az OSZK büféjében fantasztikus dolgok voltak, pl. zsíroskenyér, vagy sörtésztába csomagolt virsli ketchuptócsában, ami látványnak borzasztó volt, de éteknek igen tápláló. És igen, ezt hívják büfé-ruhatár szaknak.

    Válasz
  8. elmondanám, hogy a Gyár melletti étkezdében igen kiváló rántottás zsemlét lehet beszerezni, egészen baráti áron, egészen kiemelkedő minőségben, egészen normális zöldségmennyiséggel. én szoktam is.

    Válasz
  9. Nahát. Mi Micivel jártunk oda anno 95-96, még akkor az Angyal/Mester u. sarkon volt (a tömbrelihabi… előtt). Kis bódé volt, a szerény „világ legjobb hamburgere” cégérrel, és már akkoriban (esetleg kicsivel később) a hamburger.hu webcímmel. Emlékszem, egyszer sorsjátékot hirdetett, és az én számomat húzta ki (a szerző itt egy könnycseppet letöröl). És akkor éhes egyetemistaként megettem egy dupla húsos-dupla sonkás-sajtos hamburgert. Jó volt.

    Válasz

Hozzászólás a(z) aribari bejegyzéshez Válasz megszakítása