Bő egy esztendje volt kormányválság, aminek végkimenetelére tippversenyt írtunk ki. Most választunk, választ(hat) az istenadta nép. A lehetőségek szűkösek, de annak fényében, hogy tudjuk, ismerjük az országos listával rendelkező pártokat és pártszövetségeket, bizony ismét minden adott a tippeléshez.

Bevezetőnek igyekszem adni egy kis körképet a kampányok jellegéről, és saját véleményemet is beleszövöm, hogy legyen mivel ütköztetni a többi saját meglátást.

A Fidesz-KDNP kombó biztonsági játékot játszik, aminek meg is lesz az eredménye, mert nem rontja el nagyon az összképet, biztos szavazói jelen lesznek az urnáknál, így meggyőződésem, hogy a végső eredmény 55 és 60 százalék közés fog esni, de semmiképpen sem 60 vagy a kétharmados határ közelébbe, és egyáltalán nem fölé.

Az MSZP egyértelműen összemossa a FIDESZ-t és a Jobbikot, orbáni diktatúrát vizionál, hogy minden másról elterelje a figyelmet. A bizonytalanok mozgósítása a cél, de a bizonytalanok nagyrészt távol fognak maradni a voksolástól, így a megújulás elől menekülő szocialisták valahol 15-20 százalék környékén futhatnak majd be.

Ahogy a Jobbik is, amely a kampányból kizárta a cigányozást, a zsidózást, a nemzetféltést, egyedül a korrupt-rabló-országoteladó politikus osztály rabigája alól kívánja felszabadítani Árpád vérét Vona Gábor és Morvai doktornő vezetésével. Aki jobbikos igazán (semmi pornós gárdista vagy füvezős pártszóvivő…), az nyitásra odaér és a vérével (azzal is piros-fehér sávosan) jelöli meg a jobbikos jelöltet és a pártlistát április 11-én. Tehát 15-20 százalék az általam várt eredmény.

A kicsit közül az LMP lesz még ott az 5 százalékos szinten, picivel fölötte. A csalódott szdsz, mdf, mszp és liberálisabb fidesz szavazók, azon belül is a fiatalok és a városiak segíthetik átcsúszni a semlegesen, zölden és tisztán látni és politikát láttatni kívánó Schiffer-csapatot a küszöbön.

Mindenki más elbukik. Ezt a területet feszegetni kár. Ha az szdsz-mdf páros becsúszik, az a politikatudományi kutatásoknak 10 évre fog kutatási témát adni. Ha kétharmados fidesz győzelem lesz, akkor a bizonytalanok elmennek szavazni és a fideszre fognak ikszelni. És még oly sok alternatíva van, mint égen a csillag. 🙂

Az általam látni vélt parlamenti összetétel:

Fidesz 58 %
MSZP 21 %
Jobbik 16 %
LMP 5 %

Minél több variációt szeretnék látni április 9, péntek éjfélig. A legpontosabban tippelő nyereménye egy karton Frittmann-bor. ÉS a szebb jövő reménye. 🙂

20 Replies to “Meghalt a Király – Éljen a Király!”

 1. Technikai kérdés: a listás szavazati arányt kell írni? (Mer’ a mandátumoké az nagyon más lesz…)

 2. Cseppet valóban konfúz, mert Geci bácsi parlamenti összetételt ír a posztban, majd végülis listás eredményről beszélgetünk, de a lényeg ugyanaz: nem tippelek, mert 2002-ben megesküdtem, hogy soha semmilyen választási eredményre nem tippelek többé EVER. Sztem nem kell megmagyaráznom, hogy miért esküdtem meg akkor pont erre.
  És én az ilyesmihez tartom magam.

 3. Fidesz 57
  Mszp 21
  Jobbik 9
  LMP 4,5
  Mdf 4,5
  Érvénytelen 3
  Munkáspárt 0,5
  Egyéb 0,5

 4. Ciao,

  Esetleg listas eredmény nagyjából:

  Fidesz : 59
  Jobbik: 17
  Mszp: 16
  LMP : 5
  MDF (Szdsz van most nekik??) : 3 %

 5. Micivel hasonló cipőben, de nem tudom megállni:

  Listán (1 ford):

  Fidesz 54%
  Maszop 21%
  Jobbik 15%
  LMP 6%
  MDF, resztli 4%

  Mandátum:

  Fidesz 260, és ezzel kétharmad
  Maszop 70
  Jobbik 46
  LMP 10

 6. Mivel listás, ezért változtatok, mert én a mandátum megoszlást írtam:
  Fidesz – 56%
  Jobbik – 20%
  MSZP – 18%
  LMP – 4%
  MDF – 2%

 7. ja, hogy lemaradtunk a határidőről 🙁 hogy dönt a szervezőbizottság elnőke? beszállhatunk?

 8. Még sose nyertem semmi ilyesmit (egy könnycseppet elmorzsol).

  Ha tényleg így áll a helyzet, egy üveggel megkóstolnék, a többit természetesen felajánlom a sajnos crew következő összejövetelére.

 9. A hivatalos eredmény: Fidesz 52,73, MSZP 19,3, Jobbik 16,67, LMP 7,48, MDF 2,67, Civil Mozgalom 0,89
  Geci egészen jó voltál.

 10. Geci sem volt rossz, de Poci volt a legjobb. A borról azóta is gyanúsan kuss van 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.