Best of Time Out – Mit ajánlanak a budapesti gasztronómiából külföldieknek?

Mivel a budapesti Time Out magazin nem forog közkézen Sajnos-os körökben (sem), és én is csak egy belezarós(=nem érdekel, mennyi ideig tart) munkanapi ebéd elmajszolása közben bukkantam rá az – egyébként korrekt minőségű – !Arriba! Taqueria polcán, nem teszek most mást, mint a Time Out Restaurant Award 2010 eredményét megosztom az erre nyitott, információra (is) éhes törzsközönségünkkkel. Maximum néhány megjegyzéssel kiegészíte. (Ópardon: a 2010 novemberi szám tartalmazza ezt a kis összeállítást.)
Íme:

  1. Legjobb új étterem
    1. Kategóriagyőztes – Nobu (megjegyzés – ez azért inkább megelőlegezett bizalom, pár héttel a nyitás után)
    2. Helyezettek – Ráspi Bp(megj: rajta van a listán), MÁK Bisztró(megj: ez is izgalmas lehet), Vár: A Speiz(megj: ezt is kellene)
    3. Említésre méltó: Cantine(megj: tényleg új, még nem is hallottam róla)
  2. Legjobb modern nemzetközi konyha
    1. Kategóriagyőztes – Costes
    2. Helyezettek – Baraka (megj: ez nem egyértelmű a kritikák alapján), Arcade Bisztró, Bábel Delikát
    3. Említésre méltó: Nobu
  3. Legjobb modern magyar konyha
    1. Kategóriagyőztes – Onyx
    2. Helyezettek – Olimpia, Csalogány 26, Alabárdos
    3. Említésre méltó: Ráspi Bp
  4. Legjobb tradícionális magyar konyha
    1. Kategóriagyőztes – Bock Bisztró (az üdvözlőfalat: fűszeres-sonkás-pörcös mangalicazsír, egy álom)
    2. Helyezettek – Múzeum (megj: nekem ez meglepetés), Café Kör (megj: meg ez is), Rosenstein (megj: magyar-e vagy zsidó-e?)
    3. Említésre méltó: Fülemüle (mj: kiváló libás zsidókoszt), Alföldi Vendéglő (mj: hát ide akkor el kell menni, nem vitás! :))
  5. Legjobb olasz konyha
    1. Kategóriagyőztes – Fausto’s (mj: derégóta érik a vizit!)
    2. Helyezettek – Ristorante Krízia, Il Terzo Cerchio, Trattoria Pomo D’Oro (mj: ezekről kellene valami tapasztalás)
    3. Említésre méltó: Millenium Da Pippo, Okay Italia (mj: Pippo-t nem vágom, O.I. az tényleg okay)
  6. Legjobb ázsiai konyha
    1. Kategóriagyőztes – Wang Mester Konyhája (mj: egyszer olvastam róla, hogy szereti a kínai sót(=nátrium glutamát) használni, azóta nem merem megkockáztatni
    2. Helyezettek – Okuyama-no sushi, Rickshaw, Taj Mahal (mj: TádzsMáhál érdekel, tobbi nem :))
    3. Említésre méltó: Fuji (mj: egy jó jappán, ezt bekockáztatnám), Kínai-Koreai Étterem  (mj: Zichy Jenő utcában), Nobu
  7. Best fancy but cheap lunch kategória (egyéb korrekt fordításért korsó sör jár)
    1. Kategóriagyőztes – Gerlóczy Kávéház
    2. Helyezettek – Culináris a Balassi Bálint utcában, Borssó, Ruben (mj: az Astoria környékén jó a kínálat :))
    3. Említésre méltó: Bábel Delikát, Abszint (mj: Abszintról – elsőosztályú menü ebéd + egy pohár ital 1290 HUF-ért, zsírkirály)
  8. Best exotic cheap eats kategória
    1. Kategóriagyőztes – Montenegrói Gurman
    2. Helyezettek – Hummus Bár, Kis Parázs, Pándzsáb Tandoori
    3. Említésre méltó: African Gyors Büfé, Szeráj (sajnos poszt)
  9. Legjobb „boros” hely kategória
    1. Kategóriagyőztes – Klassz (mj: belinkeltem, de nem értem el a weboldalt, remélem, ez nem jelent semmi rosszat)
    2. Helyezettek – Tigris (sajnos kritika), Maligán Borétterem, Fuchsli (mj: Fuchsli, az 1.sz. Borgyógyászat :D)
  10. Best brunch kategória
    1. Kategóriagyőztes – Peppers! (Mariott Hotel, pesti korzó)
    2. Helyezettek – Bistro Jardin (Kempinski), Le Bourbon (Le Méridien), Gundel
    3. Említésre méltó: Brasserie Royale (Grand Hotel Royal) – Mj: lesz-e a vasárnapi büféebéd kedvelt család esemény  magyar körökben?

Összesített eredmény

  1. Győztes – Costes
  2. Helyezettek – Nobu, Fausto’s, Baraka (mj: szerintem a Barakánál van azé’ jobb)

“Best of Time Out – Mit ajánlanak a budapesti gasztronómiából külföldieknek?” bejegyzéshez 3 hozzászólás

  1. Váááá, nekem megvan ez a Time Out (ami egyébként is korrekt lap), Juci nővérétől kunyiztam, mert volt náluk egy példány, amikor kb egy hónapja Brüsszelben jártak.

    Ma BEpróbáltam a Múzeumot viszont, ebédidőben. Életemben először jártam ott, patinás belső, nagyon jól néz ki. Toltam egy vargányakrémlevest libamájas raviolival, szarvasgombaolajjal. Nagyon finom krémleves, a ravioli tésztája házi, a libamáj nem túl sok benne, de azért érzékelhető, a szarvasgombaolaj tulajdonképpen szükségtelen.
    Utána szarvasbélszínt ettem (vadszezon! És szezonális vadétlap a Múzeuban!) vadász raguval, fokhagymás-vajas szélesmetélttel. Megkérdeztem előtte a pincértől, hogy MIJAza vadász ragu: gombás libamájas barnamártás. Ó hát akkor jöhet. A hús tökéletes medium rare, szépen felszeletelve, nagy tányéron, ahogy kell. A tálalás nagyon szép. A raguban nem libamáj van, hanem csirke. Error. Vagy pincérerror vagy koncepcionális, nem különösebben emeli a csirkemáj az étel fényét, bár tökéletesen van megsütve (rózsaszín belül). A mártás korrekt, a gomba csiperke, de rendbenlevés. A tésza házi és remek.
    Mindezzel együtt nagyon erőteljes a hely, nem csodálkozom, hogy előkelő helyet kapott. Mivel egész évben rámennek a tematikus ételekre (Márton napi liba, vadszezon stb) érdemes lehet ide visszanézni.

    Válasz
  2. Nem vagyok egy gastromanias ember. az Onyxot viszont volta alkalmam tesztelni egy komolyabb menusorral. Siman ertem, miert a kategoriagyozelem. Pazar!

    Válasz
  3. 7. Ócsó’ de faszányos ebéd

    Korrekt gyűjtemény egyébként, pont a 7. kategóriában vannak a nagyobbacska mellélövések. A Babelt vagy akár az Abszintot pusztán említésre méltónak találni egy olyan kategóriában, aminek az élén a Gerlóczy áll, roppant vicces… a Babel ráadásul nem is tudom, hogy kerül ide… mint az Aranyszarvas a Dining Guide-on…

    Válasz

Szólj hozzá!