Lánci-libamáj

Lánci Melinda és Lánci Levi családi libamájkölteményéről készített képeket vendégposztként jelenítem meg. A hízott libamájhoz gyömbéres-konyakos körtét sütöttek és lilahagyma lekvárt készítettek. Az egész kompozíció kaláccsal körítve került tányérra. Reméljük, hogy Levi bekommentálja a pontos részleteket.

1. Edényben a körte

2. A libamáj szeletek már készen

3. Szervírozva

4. Ez pedig a panorámakép.

“Lánci-libamáj” bejegyzéshez 4 hozzászólás

  1. …különben sosem hisszük el, hogy a képeket nem egy szakácskönyvből szkennelted… 🙂
    atom jól néz ki! mögkóstolnám.

    Válasz
  2. No kérem szépen( AKA eredeti post):

    Az egészet a Lilahagymalekvárral (‘csatnival’ ) kezdjük, mivel hosszú időt igényel:
    Kristálycukor karamellizálásával indítok, ha kellemes barna lesz – ez kell a későbbi színhez- kevés olaj keverékén elkezdem a rengeteg( tényleg több nagy lila hagyma fejre van szükségünk!) karikára felszeletelt hagymát pirítan , majd főzni. Időközben kaphat egy kis vörösbort , de Balzsamecetet mindenképp! Van amikor pár szem borókabogyót vagy áfonyát is adok. GYakorlatilag készítése korábban is – előző napokban – megtörténhet; mindig jól jön:)

    Masodik lépésben ismét kristálycukrot karamellizáljuk, kevés vízzel felöntjük, és karikára vágott gyömbért teszünk bele. Miután a cukor feloldódott, a szirupba fektetjük a tisztított körtéket – én a képeken láthatóan nagy cikkekre vágtuk- és az edényt lefedjük. Néhány perc forralás után a receptek szerint ugye édes tokaji aszú járna hozzá, nekünk épp nem volt, de egy tokaji szamorodni féle házasítás pl megfelelő volt/vagy konyak../ -Pár dl-t öntöttünk hozzá, jó pár percig főzzük, amíg a körte meg nem puhul.
    Ez a rész mondjuk elég pöcsölős volt- hosszú idő elment – közben persze kostólgatni kell a kajcit és a nedűket is..

    Llibazsírral operálunk: megolvasztottam és beletettem a korábban konyakba( Brandy is megfelelő) áztatott/pácolt, tisztított libamájat, valamint a cikkekre vágott vöröshagymát, és az egészben hagyott fokhagyma gerezdeket.
    A libamájat a zsírban, ill. a sajat kisülő zsirjában megsütni próbáljuk ,ITT jól figyeljetek ha készítetek barmikor , rettenetesen el tud tűnni a májunk- NEM SZABAD SOKÁIG sütni.ÉS Főleg nem jó az olcsó, felfújt libamájak- mert csak cafatok maradnak belőle a sütés végére..:( .
    A párolt körtével, a sült hagymákkal, pirított kaláccsal, és a sziruppal meglocsolva tálaljuk.
    Igen finom lett, és sikeres
    CSók
    L.

    Válasz

Szólj hozzá!