Eredetbonbonok 4. rész – Skóciai Szent Margit

Átugorván a nyelvi részeket, történelmi típusú bejegyzésekkel borzolom tovább a kedélyeket, mintegy lehetőséget adva mindazoknak, akik próbálnak fogást találni a sorozaton. Lássuk tehát, tényleg csak turbómagyar elemeket tud-e felvonultatni a Turul-barát szerző.

SKÓCIAI SZENT MARGIT

Szent Istvánnak két fiáról, Ottóról és Imréről tudunk, de valószínűleg voltak lányai is.

1022-ben, a dánok angliai betörése miatt Magyarországra menekült Edvárd, (vagy Edmund) angol trónörökös és fivére, akiket István befogadott és a Mecsekben birtokot is adományozott nekik.

A legenda szerint István egyik leánya, Ágota feleségül ment Edvárdhoz és 1043-ban, vagy 1047-ben Mecseknádasdon, az azóta elpusztult Réka várában leánygyermeket szült, aki a keresztségben a Margit nevet kapta. Ő tehát az anyja révén Árpád-házi Margit volt.

A krónikák szerint Edvárd 1050 után hazatérhetett, így Margit is vele ment. 1072-ben, egy újabb trónviszály miatt Skóciába menekültek, ahol Szent István unokája, Margit feleségül ment a kegyetlenségéről hírhedt III. Malcolm skót királyhoz. Malcolm a magyar hitves mellett megváltozott, felhagyott korábbi életvitelével, Margit pedig hűséges feleségként, az egyház pártfogójaként, a szegény istápolójaként, és mint a skót nép jótevője vonult be a történelembe. Nyolc gyermeket szült, akik közül kettőt később az egyház szentté avatott!

Margitot, annak 1093-ban bekövetkezett halála után a skótok már szentként tisztelték, majd 1693-ban a pápa (XII. Ince) Skócia patrónájává nyilvánította. Halálának évfordulója (november 16.) Skócia egyik nagy ünnepnapja, síremléke kegyhely, zarándokhely. Hamvait a reformáció pusztítása elől Spanyolországba, a Madrid melletti Escorialba menekítették.

Tehát 200 évvel IV. Béla leánya, Árpád-házi Szent Margit előtt élt egy másik (félig) Árpád-házi Szent Margit.

 

Az biztosnak látszik, hogy Margit Mecseknádasdon született. Biztosan magyar volt és a skótok patrónája, szent királynéja lett.

Ha a skótok szentként és magyarként tartják őt számon, akkor nekünk is megvan minden okunk rá, hogy ezt elfogadjuk és büszkék legyünk rá!

 

Mottó helyett: Tudtátok, hogy az összes uralkodó ház közül a magyar Árpád-ház adta a legtöbb szentet a katolikus egyháznak?

“Eredetbonbonok 4. rész – Skóciai Szent Margit” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Ez mar mindjart mas. Egy temakor, ellenorizheto adatokkal, es legendakent talalva, nem tenykent. Wikipedia, a lustak vegso mentsvara szerint Agatha szarmazasa kerdeses, uh meg lehet is Arpad-hazi (ez vajon kisbetu?).

    Erdekes ez az allitas az Arpad-hazi katolikus szentekrol. Siman el tudom kepzelni, foleg statisztikai szempontbol. A legtobb katko szent nem uralkodo csaladbol szarmazik. Plusz, viszonylag keves uralkodohaz johet szamitasba, foleg a reformacio utani idokben. Az is kerdes, h a Habsburgokat pl egybe vagy kulon szamoljuk orszagonkent (spanyol ag, nemet-romai ag, labancok…). Az is szerepet jatszik, ahogy az egyhaz szentte avatasi politikaja valtozott az evszazadok soran, hiszen csak II Janos Pal tobbeket avatott szentte (483), mint az elodei az elozo ot evszazadban.

    Mellekszal, de a Vatikan egy hatalmas ziccert hagyott ki Ratzingerrel. Az ot megelozo ket papa Janos illetve Janos Pal voltak. Ha van egy kis humor a ven szuzekben, a mostani lehetett volna Janos Pal Gyorgy, a kovetkezo meg Janos Pal Gyorgy Ringo.

    Válasz

Szólj hozzá!