A 30. nyári – A magyar arany

Négy évvel ez előtt is szóba került, vajon hány aranyig jutunk a nyári olimpián. Ehhez lazán kapcsolódik, hogy a héten beszélgettem a sportról és az olimpiáról jelenlegi főnökömmel, aki felidézte gyerekkori emlékét, amikor a német egyesülés után a dzsúdó klubban onnan lehetett megállapítani, melyik a nyugati és melyik a kelet edző, hogy az NSZK-s pénzre hajtott, az NDK-s az olimpia aranyat megnyerő tanítványra. 🙂

Amióta a magyar sportból is kiölte a kapitalizmus szelleme a szocialista protekcionizmus minden maradékát, azóta csak reménykedünk a sikerekben és kevésbé számítunk rájuk.

Ennek ellenére természetesen zajlott némi esélylatogatás sportújságírók által, íme talán egy kellően átfogó cikk erről. Így én most nem kezdem el siratni a női kézilabda válogatottat, sem a vívósportot, illetve az ökölvívást, meg a birkózást, hiszen minden sportágban eljön a megújulás ideje. Koncentráljunk az esélyesekre, a kedvenceinkre. Én ezt most a saját realista-pesszimista szemszögemből teszem:

 1. Úszás: amikor ezeket a sorokat írom, Cseh László már elbaszcsizta a 400 méter vegyesen a döntőbe jutást, bár Phelps és Lochte mellett aranyra – valljuk be őszintén – csak teljes vércserével lett volna szemernyi esélye. Ott van még sok jó úszónk, de igazi esélyesként Gyurta Dánielről beszélhetünk, aki 200 méter mellbe a világ legjobbja, így egy szép és izgalmas verseny után jöhet itt egy jó arany.
 2. Kajak-Kenu: itt még mindig a legjobbak között vagyunk és itt akár 4-5 első hely is sanszos lehet: kajakban a női négyes 500 méteren, a Kovács-Janics páros, illetve ők egyesben, Vajda Attila kenu egyesben egyértelmű esélyes – reméljük, be is jön, legalább egy része. Mondjuk én számolok kettővel, mert annyi azért sanszos.
 3. Egyéni sportok: Berki Krisztián tornász lólengésben favorit, Sidi Péter sportlövő kisöblű sportpuskában esélyes, Pars Krisztián kalapácsvetőként kimoshatja a magyar atlétikát a 2008-as doppingszégyenből, ráadásul igen jó formában van. Ebből a csoportból 1 aranyat tippelek.
 4. Csapatban: itt a kézis és a pólós fiúk közül nagyobb, reális esélye a végső győzelemre utóbbiaknak van, bár ez a mostani válogatott nekem már kicsit fekete ló, de a nagy öregek rutinból és zsenialitásból bekanalazhatják magukat az elődöntőbe és onnan már bármi jöhet. Jó meccseket várok a kézilabdázóktól is, de érmet nem. Ahogy a Kemény csapatban sem látom most az aranyat.

Summa-summárum: 4 vagy 5 aranyérem, pár ezüst és bronz, meg szép pillanatok. Ezt várom Londontól. Na és ti?

“A 30. nyári – A magyar arany” bejegyzéshez 4 hozzászólás

 1. Az en kedvenc olimpiai sportom a ketszaz noi mell. Ebben a sportban a luxx video istallojabol kerulnek ki nagyon jo csapatjatekosok.

  En azt varom az olimpiatol, hogy elmenjek egy-ket magyar erdekeltsegu esemenyre. Az eredmenyeket pont leszarom, de magyar kezis csoportmeccsre mar van jegy, kajak-kenu meg meg kaphato. Ffi vizilabda erosen ketseges, de bizom a csalodott argentin meg jenki szurkolok altal ujrahasznositott jegyekre a kieseses szakaszbol. Ehhez mar csak tovabb kell jutni.

  Válasz
 2. 1. Cseh Lacit egyáltalán nem akarom bántani, mert biztos, hogy ő érzi most legszarabbul magát…. dehát nagyon meg lett szopatva lássuk be. Mert ugye az egész úgy tűnik, mintha Phelps, meg Lochte eldöntötte volna, hogy ezzel a magyar gyerekkel még baj lehet, ejtsük mán ki a ge…cibe. Az utolsó előtti futamban Laci együtt úszott Phelps-el. Phelps az első 100-at világcsúcs részidőn belül úszta, nyilván Cseh is érezte, hogy nem szarral gurít az amerikai. Majd Phelps gyönyörűen visszavett, Laci már mellen (ez messze a leggyengébb száma) behozta (???), majd gyorson (ebben a számban lényegében Phelps verhetetlen) meg is előzte, majd Phelps az utolsó pár méteren csak megverte pár századdal. Laci a gyors kezdés után, mintha elvesztette volna az időérzékét és azt hihette, hogy megfelelő időt úsztak, pedig végül 10 mp-el maradtak el a világcsúcstól, ami lássuk be nagyon gyengus. Ezek után jött Lochte, úszott egy olyat, amivel nem a világcsúcsra pályázott, hanem hogy menjenek még vele 3-4-en és jobbak legyenek, mint Phelps-ék.
  Nyilván ezt az összeesküvés elméletet nem kell túl komolyan venni 🙂 mert azért Phelps-nek is csak pár századon múlt!
  Gyurtában nagyon reménykedem 200 méteren! Századokon fog múlni és remélem ezúttal a f..sz jó végén leszünk. Mindenesetre a 100-as ideje nagyon biztató, akár még ott is elcsíphet egy bronzot.
  Több aranyesély nem nagyon van, de 2-3 érem még lehet.
  2. Janics 200-on és a Kovács-Janics páros 500-on elég sanszos és szerintem meg is lesz. A többi versenyszámban nem ennyire egyértelmű az esély, de ha kijön a lépés, akkor még 1-2 arany beeshet.
  3. Teljes egyetértés Geribácsival. Annyit tennék hozzá, hogy Berki legnagyobb ellenfele Britt, és csak remélni tudom, hogy nem a sportdiplomácia dönt ebben a pontozásos sportágban.
  4. Én meg azt mondom, az öreg rókák (vizilabda), hatalmas rutinnal, meg a zsenialitással ismét nyernek. Ezt valahogy nagyon érzem.
  A kéziseknél már a csoportból való továbbjutás is nagy bravúr, de ha az sikerül, akkor akár érem is lehet!
  Summázva én 6-ot várok 🙂 mint örök optimista

  Válasz

Szólj hozzá!