Nem tudom, lesz-e olyan, hogy a lassan 20 éve az örök vadászmezőkre átbattyogott nagyapáméhoz hasonló ruházat (ami az 1960-as évek legszebb szocialista poliésztes divatjának volt metszete) soha többé nem bukkan föl az utcákon, kocsmákban, piacokon és a buszmegállókban.

Hálós póló - "Air Jordan"

Arra az esetre, ha netán bekövetkezne mégis, akkor itt, a web apró, kies, rejtet zugában állítsunk emléket ezeknek a daraboknak, szetteknek:

 1. Kalapban vezetés – nem kifejezetten ruha, de mégis: kalapban, kucsmában, usankában vezetni az ülésfűtés, állófűtés korában, azaz a szocialista autóipar leállása után 20-25 esztendővel nagyon nagy dolog: a sajnos történelemből eleven példa erre: ez a poszt, meg ez a poszt és még ez a poszt is. Ugyanakkor a mai napig ülnek nénik és bácsik kicsi és nagy autóikban nyakig felöltözve… Érthetetlen, erre nincsen magyarázat!
 2. Szikrázós pulcsi – visszaemlékezvén édesanyám irodai munkahelyére, ahol gyerekkoromban dolgozott, a szürke-fehér-fekete, műanyagból kötött pulóvernek két változata volt: a kib@szott bő és a sztreccs. Előbbit a vékony alkoholista kollégái hordták (ugyanazt az egyet), a másikat a fényesbőrű dagadt, nikotinisták (szintén ugyanazt az egyet), akik nem is vettek föl alá semmit. Kísérőjelenség az oldalról a fej közepére fölfésült 40-45 centi hosszú fedőhaj vagy az alatta hordott, felemás gallérú műanyag ing. Legutóbb ilyet biztosítós, banki ügynökös tréningeken láttam. Nyilván legalább 30-35 éves darabokat, hiszen a műszálnak egy ellensége van csak, a fűtőtest. 🙂
 3. Autóstáska – ezt ugye nem kell magyaráznom? Ugyanakkor mondanám, hogy ez nem tűnt el, ez örök divatdarab, trendfüggetlen, a taxis és úrvezető társadalom állócsillaga, a kézi táskák Koós Jánosa (elnyűhetetlen, visszatérő, laza és klasszikus). Lehet, hogy hamarosan megragadt majd a fejemben, hogy milyen kényelmes is lehet, amikor egy apró bőrpánt finoman a csuklómra hurkolódik és a tenyeremet enyhény behajtva lágyan ráfogok a bőrcsíkok között megbúvó hűs zippzárakra… Szerintem soha, de lehet, hogy tévedek.
 4. Hálós póló – aki büszke a testére, az hordhatna ilyet, de az nem hord. Aki hord, az nem lehet büszke a testére, viszont azok lesz@rják, ki mit gondol: a hálós póló (lehetőleg térdig érő, ponyvaméretű – ápol-eltakar) Chicago Bluss 23 felirattal Michael Jordan legszánalmasabb reklámja és még pénzt sem kap érte.
 5. Sportszandál térdzoknival – lehetőleg hawaii-mintás, hónaljig felhúzott bermudával, övtáskával, kicsi izzadtságszaggal, sok korpával, a test minden szabadon hagyott felületén csubakka szőrzettel. Ugye elég?
 6. Zakó sportcipővel – ez csak gyenge bemelegítés, hiszen ez azért akár egy állásinterjún, egyetemi vizsgán, de még középiskolai ünnepségen is visszatérő motívum.
 7. Zakó-ing-mackóalsó-belebújós “makkos” bőrcipő – valamelyik nagyobb áruházlánc emblémás baseball sapkájával és egy nagyon pici, csak pontos szélárnyékba kerüléssel érezhető pisiszaggal. Nálam ez a mindenvivő. Ki mikor látott ilyen szerkót legutóbb? Ugye mostanában? Gondoltam.

Akartok még? Tudtok még? Hát írjatok! 🙂

2 Replies to “Öltözködés retro – A velünk élő történelem”

 1. 2. A muszalas gepi kotott pulcsi Fabry szerint “optikailag budos”. Kozel se kell menni, ranezesre latszik, hogy annak bizony testszaga lesz.

  3. Autostaska vonalon a nagybatyamnak volt a mindenvivo, szo szerint. Egy 50 literes ocsmany fekete mubor oldaltaskat kepzelj el (gym bag, holdall, mi a neve magyarul??), amit ugyes cipzaros megoldasokkal autostaska mereture lehetett osszecsukni. Meg fule is volt! Persze autostaskakent nem funkcionalt, hiszen belul tele volt oldaltaskaval.
  Tenyleg, tudja valaki, hogy autostaskaban mit tartanak a kalapos emberek?

  6. Ennek egyetlen elfogadhato fajtaja van: kosztumos pipi, aki a meloban magassarkuban tolja, annal bocsanatos bun kosztumben es futocipoben tomegkozlekedni. Nem szep, de ertheto.

 2. magassarkú csipkés bokazoknival, ami oviban még menő volt, de tiniként már úszós..
  meg a denevérujjas pulcsi, amiben még az is Brünhildának tűnt, aki 50 kilós volt

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.