Minap Micivel sikerült tisztába tenni az idei választások várható eredményeit és azok körülményeit. Megérdemlitek, hogy ti is tiszta fejjel, józanul, a lényeget látva foglalkozzatok a fékezetthabzású kampányból kieső politikai bulvárral, illetve legyen arról valamilyen képetek, mit érdemes tenni április 6-án.

Ahogy Soundria főnök is írja, szavazni márpedig el kell menni, mert anélkül sz@rt nem ér az egész. A véleményt kifejezni jó, ráadásul a kelleténél amúgyis ritkábban van rá lehetőség, tessék meglépni. Inkább a parlamenti választások, mint a VV6, nemde?

A lehetőségek tárháza nagyon szűkös, a helyzet szinte reménytelen, mégis meg kell próbálni dönteni (miközben persze a nem szavazás is vélemény).

Összefogás 2014

A baloldal együtt, közösen is pont olyan töketlen, mint külön-külön lenne, de így legalább látványosan, kézzelfoghatóan az. Bajnairól  abban a pillanatban derült ki, hogy alkalmatlan a politizálásra, amikor beállt ebbe a pirosnyakkendős seggrepacsiba, ráadásul félig a függöny mögé. Mindaz, ami miatt a politikába visszatért, elporladt a nagy közös semmiről szóló szövetségben. Mesterházy MSZP-je csak béna, bukott, lopós politikus kitermelésére képes, Gyurcsán DK-ja a 2014-es választások SZDSZ-e: nem létező látszatpárt, ami be fog jutni a parlamentbe potyautasként gyönyörűen. A Bajnaival szövetkező majdnem zöld, de mégsem Párbeszéd Magyarországért még azelőtt föladta a saját karakterét, mielőtt az kialakult volna, így Jávor Benedekék mehetnek majd bohóckodni Paksra, hogy el ne felejtődjön a nevük a köztudatban…

Legyen Más A Politika

Más lett a politika az elmúlt 4 évben? A csalódott balos szavazók vigaszágon ismét befutóvá tehetik a vezető nélküli pártot, ami idén zöld párt lett. Ez egyébként egy olyan politikai-ideológiai irány, amivel 90 óta egyetlen párt, tömörülés sem jutott be az országgyűlésbe. Ennél még talán az is jobb lett volna, ha Schiffer Andrásék nem lövik be magukat semmilyen vezérgondolatra, ahogy 2010-ben ezzel jól is jártak. Na mindegy: ha valaki nem akar összefogni, meg át sem akar szavazni a jobboldalra, viszont a lepattanózós minipártokat is kerülni kívánja, az némi tollharapdálás után ikszelhet egyet az LMP-re, hogy legalább egy páruknak ne kelljen munkát keresnie a mostani nehéz, túltelített munkaerőpiacon.

Jobbik

Az a rossz hírem van, hogy az idei választás nyertese leginkább a Jobbik lehet. A csendben elröfögő Vona és emberei kisebb botrányokkal, némi magyargárdázással elütötték az elmúlt 4 évet, és simán be fogják vonzani a Fideszben csalódó, de nemzeti(es), jobbos, magukat eltökélt kereszténynek, radikálisnak, kommunista/cocialistellenesnek érző polgárokat. Micivel arról polemizáltunk, hogy ki fog váltani némi böröndzár csattogást és útlevél előkeresést, ha április 6-án este, az első egyfordulós választás estéjén Obersovszki Péter is kénytelen lesz egy általa is kényelmetlenül nagy százalékos értéket mondani a Jobbik nevével együtt miután kikeveredett Rákay Kálmán ánuszából. Szóval lehet számítani arra, hogy aki változást akar, de leköpi a bohócos plakátot, az erősíti majd a radikális pártot, ami persze ki fogja verni Brüsszelben, meg mindenhol Európában a biztosítékot, de azért a nép az úr, hogy ő (mi) döntsön.

Fidesz

Meglepetés lenne, ha nem a kormánypárt hosszabbítaná meg a mandátumát április elején. Egészen egyszerűen azért, mert a kirekesztő, agresszív, erőből akkor is áttoljuk témával és saját klientúrájának beágyazásával együtt is a legtöbb biztos pártválasztó a Fideszé maradt. A bizonytalanokat idén a heréltagyú ellenzéki összefogás nem fogja tudni mozgósítani, a Fidesztől eltávolódókat fölszippantja a Jobbik és az LMP, ha csak csoda nem történik. De előbb jutunk ki a foci EB-re, mint csoda történne a választásokon. Ha marad a Fidesz és elég ereje lesz (vagy kétharmaddal vagy háttéralkut kötve a Jobbikkal) hozzá, akkor félelnöki rendszerre fog berendezkedni, még pedig egy olyan fölállással, hogy Orbán a köztársasági elnök, Navracsics a miniszterelnök, Lázár a kancellária miniszter.

Remélhetőleg újabb négy év elég lesz a baloldalnak, hogy alkalmazkodjon az új kondíciókhoz és bármilyen módon összerakjon egy érdemi, de legalábbis kézzelfogható alternatívát. Ez most nincs, így marad, ami van. Sajnos.

11 Replies to “Kuvaszok pásztorok nélkül”

 1. Banyek. Tenyleg ebbol lehet valasztani??

  Miert nincs egy tojasfeju, szemuveges kozgazdasz part, amelyik megmondja, merre van elore? Valasztasi uzenet: szopni fogtok, nincs penz, jon tiz kemeny ev, hogy utana talan kicsit jobb lehessen. Szerintem van eleg erett gondolkodasu a magyar valaszto, hogy bejuttasson a parlamentbe egy ilyen alakulatot.

 2. “szopni fogtok, nincs penz, jon tiz kemeny ev, hogy utana talan kicsit jobb lehessen”

  Ezt hallgatjuk nettó 20, bruttó 50 éve. Azaz; mindig be van ígérve a “szebb jövő” a “most már csak egy kicsi hiányzik az igazi nyugat-európai/européer jóléthez” a “majd jobb lesz, de most harcolnunk/védekeznünk kell a gonosz imperialisták/a globalista multik tőkéje ellen” típusú retorikával (done by MSZMP majd MSZP/FIDESZ).
  De nem sok minden változik, csak az, hogy az állami vagyon-, és bevételek felosztását, váltógazdálkodásban végzi a magát jobb-, és baloldalnak definiáló, de ugyanazon vadkapitalista, nepotista tőről fakadó, gazdasági érdekkör. Kiegészülve feltörekvő, a fenti javak felosztását elvégző jogkörre pályázó vagy ettől a törekvéstől teljesen független(nek látszó(?) politikai alakulatok megélhetési (a pártokak juttatott állami támogatások bezsebelésére szerveződött) politizálása.
  Úgyhogy, nem látok semmi eltérőt a versengő pártok, politikai formációk kampányszólamai, neadjisten’ stratégiái terén.

  Szóval, M1K1, én úgy látom, hogy igen, csak ebből lehet választani… Pfuj. 🙁

  Bocs, ha nagyon negatívra sikeredett. 😉

 3. Számos kellemes egész napos szabadidős program kínálkozik hatodikán, de az egész napos he(re)verészés se megvetendő…

 4. Az LMP leírása kicsit slamposra sikerült (szerintem) 🙂 Jelenleg a legkultúráltabb, legmérsékeltebb párt, akik következetesen és méretükhöz képest meglehetősen hatékonyan csinálják azt, amit csinálnak. Ők nyitották először a parlamentben a földtörvénnyel kapcsolatos vitákat (ha ez nem major issue, akkor mi az?), ők léptek a NAV botránnyal kapcsolatban fel eredménnyel (elsőfokon nekik döntött a bíróság nemrég). Volt előttük olyan eset, amikor politikai szereplő segített korrupció ellen felszólalókat? A családon belüli erőszakról szóló törvény szintén LMP érdem (ami bennünket nyilván nem érint, itt csak jelzem, hogy egy ilyen minipárt eredményesen tudott energiát feccölni nem túl média-erős, nem túl hangzatos kérdésben). Ők voltak azok, akik azért lobbiznak, hogy pl. Paksot játsszák nyílt lapokkal, majd döntsenek róla a szavazók (szvsz Paks kérdése abból a szempontból hogy lesz-e energiánk a jövőben irreleváns: mindkét kimenetel esetén lesz, tuti. Nálam Paks szintén major issú). Korrupcióellenes kérdésekben gyakorlatilag az egyetlen hitelesen fellépő és felszólaló szervezet (az, hogy a két nagypárt kikezd ötforintos korrupciós ügyeket anélkül, hogy valódi lépéseket tenne az átláthatóság vagy mondjuk az offshore ellen az egy vicc, nem korrupcióellenesség). Ők azok, akik kritikájuk mellé minden fontos kérdésben leraktak az asztalra javaslatot is. Tény, hogy ismertségüket nem botrányokkal szerzik, mint a Jobbik. Egyelőre úgy tűnik, nem alkusznak meg szavazatszerzés érdekében, nem ígérnek idiótaságokat, de pont ezek azok, amitől a többi párt hosszútávon kudarcra van ítélve (szakmai hasonlattal élve a többi párt olyan, mint mikor egy énekes nem tanul meg énekelni, hanem annak érdekében, hogy előbb megjelenjen a lemeze kijavítják kompjúterrel: amitől hamis ugyan nem lesz, de attól még hallani, hogy rossz). Szóval ellentétben azzal, amit Geri ír, az ő táboruk nem elsősorban a “nem tudok jobbat” típusú választók, hanem azok, akinek fontos a következetesség, a mértékletesség, a kiszámíthatóság és a morális alapok rendezését hosszútávú “befektetésként” kezelik (én, és más szimpatizáns ismerőseim pl. pont ilyenek). Az LMP lehet ebben az egész rendszerben a többi reális fékezőereje, morális iránytűje. Ami szerintem a legfontosabb: a választás rég nem arról szól, hogy ki nyeri. Azt mindenki tudja. Az egyetlen kérdés, hogy lesz-e értelmes és hatékony ellenzék és ogyan hat ki a jövő választásra a következő 4 év. Az MSZP kritizálja a FIDESZT és fordítva kimeríti a “szarfűrészelés” fogalmát, semmilyen erkölcsi alapja nincs egyiknek sem (meg eleve a szituáció: elég, ha felmerül pl. Gyurcsány neve, akkor cserébe a Fidesz minden disznósága azonnal megbocsájtatott és fordítva). Szóval ha ti el tudtok képzelni jobb, ideálisabb ellenzéki pártot, nyugodtan szóljatok.

 5. Mivel Ádival többször (2x) is eszmét cseréltünk a héten nagyon minimális szinten politikai viszonylatban, nyilván tisztába kell tenni a kiváló LMP szerepét is a magyar politikában.

  Az ugye nyilvánvaló, hogy urbánus réteg- és centrumpártról van szó, ami egyértelműen a baloldal és ezen belül is az oly magasra jutó SZDSZ romjain érkezett meg a tisztelt házba. Kíváncsiságból megnéztem: 2010-ben területi listákon (amin keresztül bejutottak) összesen (fölfelé kerekítve) 387.000 szavazatot sikerült szerezniük, azaz ennek a közel 400 ezer, az LMP által 2009-2010-ben fölvállalt ideológiát, problémákat és témákat már akkor jól ismerő és azokkal azonosulni tudó választópolgárnak köszönhetjük, hogy az LMP eljutott oda az elmúlt 4 évben, hogy saját karakterét és szerepét meghatározta a magyar politikán belül. 🙂
  Én a magam részéről örülök ennek, hiszen ezzel is csak tágult a politikai érdekképviseleti spektrum. Nyilván az LMP vezetősége még jobban, hiszen így ők ezt az egyébként más, újonnan alakuló pártoknál hosszú és fáradtságos, nélkülözésektől sem mentes időszakot a mi adóforintjainkon (állami támogatás, adómentes, saját maguknak minden évben megszavazottan emelkedő képviselői illetmény, bizottsági pótlék, igyen asszisztenica, szakértői stáb, cafetériában vidékieknek budapesti lakásbérlés, ingyen BKK/BKV utazás a képviselői igazolvánnyal, ha elromlik a szolgálati gépkocsi és már nem tudnak újat szerezni stb stb), a parlamentben tudták megélni.

  Még pár statisztikai adat: a 2010-es szavazatok közül a 387 ezerből 183 ezer érkezett Budapestről (120 ezer) és Pest megyéből (53 ezer), ami kicsit több, mint 75 %, így azért arról nem beszélhetünk, hogy a magyar társadalomba (főleg vidéken) szügyig beágyazott politikai alakulatról van szó, viszont megerősíti az urbánus karaktert. A párt tagságának a nagysága, a nem hiteles adatok szerint már meghaladta az 1000 főt is. De hogy ne csak az elavult formulákat nézzük, vizsgáljuk a közösségi bázist is: kb 31 ezer facebook rajongó (viszonyításként: Világevő gasztroblog 19.600, Norbi update 861 ezer), twitteren 2690 követő (itt két viszony szám: kedves Móczár Rudi cimborám 599, Deutch Tamás 10.300 követő).

  Mindez persze nem von le semmit azokból az eredményekből és tényekből, amiket Áci felsorolt. A politikaelmélet egyik nagy iránya szerint a társadalom politikai alrendszerében (ahol a politikusok és a pártok tevékenykednek) a fő szervező elv (értékduál) a hatalomra jutni vs ellenzékbe kerülni motíváció. Elképzelhető, hogy csak én vagyok túlságosan racionális, meg f@szjancsi, de nekem azért nem árt, ha valaki úgy képviseli az érdekeimet, hogy legalább egy kicsit úgy csinál, mintha a fingreszelgetésen, meg a szellemi vízgereblyézésen túl is tenni kíván a sorsom jobbra fordítása érdekében és meg akarja dönteni a sok qrafit, aki ellopja a pénzemet, kizsigereli az országot, nokiásdobozozik, meg minden.

  (Ha olyan dörzsölt pali lennék, mint a Schiffer Bandi, aki már megedződött a FIDESZ-ben, tuti én is összeültem volna a cimborákkal és egy jó tréfás cigaretta mellett kieszeltem volna, hogy mivel lehet nyugdíjas helyet találni a parlamentben. Aztán amikor bekerülök, fogom magam és minden olyanba belekapaszkodok, amit a légkondi lefúj a többiek asztaláról, azzal legalább felszínen tudom magam tartani olyan szinten, hogy utólag mondhassam: ezt, meg azt, meg amazt, de még emezt is mi hánytuk föl vasvillával a szekérre. Persze ez nem az az ország, ahol ilyesminek alapja lehet, szóval ezt felejtsétek el.)

  Amiket Ádi említett, egytől egyig olyan témák, amik nyilván g.ci fontosak, ha nincs előttük másik 500 fontosabb, mint napjaink Magyarországán. Az mondjuk elég kemény, ha egy párt ezzel az öt dologgal válik emlékezetessé 4 év parlamenti jelenlét után, ami a leírtakban szerepel (NAV, Paks, családon belüli erőszak, korrupció, földtörvény), de ez csak az én privát véleményem, miközben tényleg azt gondolom, hogy üdvözlendő, ha van egy ilyen Green Peace típusú szervezetre igény, akit eltartunk a rendőrséggel, a többi párttal, meg a BKV ellenőrökkel és a közterület-felügyelőkkel együtt…

  Ha a Churchill-i “Ahol a tisztesség végetér, ott kezdődik a politika” alapvetés mögül kikacsintva az LMP-re nézek és a nyíltan fölvállalt mutyiellenességük auráját nézem (“korrupció az, amiből kihagynak” széljegyzettel), akkor fölvetődik bennem az újabb gonosz gondolat, hogy az-e a qrva, aki az út szélén integet a kamoinosnak vagy aki Lexusból kiszállva Gucci szerkóban, Louis Vuitton táskával a karján vásárol munkaidőben az Andrássy úton apuci gyémántberakásos triplaplatina american express kártyájának a terhére, miközben a gyerekekre otthon a dadus vigyáz… (Nem állítok miniszterelnök-jelöltet, meg nem is akarok kormányváltóként föllépni, én csak itt ülök a langyos kemence mellett, mindig csak a “jogos” darabot töröm le a friss cipóból, aztán megmondom a Józsikát a tanító néninek, ha nem adja oda a Sanyikának a részét a cipóból… ha érted, mire gondolok)

  A szakmaiság kapcsán is vannak bicegős vonalak, mert nyilván a Philipp Morris pénzén leszoktató kampányt szervezni is szép dolog (Széll Bernadett legnagyobb szakmai sikereinek egyike, ha jól emlékszem), de vajon tud-e pl a földtörvény kapcsán igazán hiteles és szakértő lenni az LMP mondjuk egy érintett gazdának, önkormányzatnak vagy csak úgy tekintenek rájuk, mint a 30 éve a szakmában dolgozó vendéglősök a Molnár B Tamásra, aki dzsezzbőgősként két kóstolásból megmondja, hogy mirelit-e a bébi sárgarépa a vadragulevesben és beleíratja az étteremkalauzába, ha igen (vagy legalábbis szerinte igen)…

  A hivatkozott következetesség, a mértékletesség, a kiszámíthatóság, kultúráltság, mérsékeltség maximálisan egyéni értékrend kérdései, nem gondolnám ezeket citálni. De Ádi utolsó mondatába belekapaszkodnék egy picit, csak egy hasonlat erejéig: ha ne adja Isten, a Kállay-Saunders András megnyerné az idei Euróvíziós dalfesztivál döntőjét és fölkerülni 1 hétre az angol játszási listán a 79. helyre, azzal az lenne a legjobb magyar szereplés (vö. legjobb, legideálisabb ellenzéki párt státusza az LMP-nek), de attól az még pont annyira kevés lenne, mint Camping sajtban a sátorvas (ahogy én látom az LMP-t) . 🙂

  A tárgyi tévedésemért, miszerint az LMP nevébe odaképzeltem és odaírtam a határozott “Legyen” szót, az eredeti és hivatalos ‘Lehet” szó helyére, elnézést kérek, ez is jelzi, hogy (még) én is többnek gondoltam Schifferéket, mint amire ők lőnek valójában… 🙂

 6. Jaj, Geri, ugy felek, hogy nem viccelsz… Ne olvasd annyit a Pravdat, nem tesz jot.

  A szamokban vhol van (legalabb) egy eliras. Nem neztem utana, de ez biztos nem jo: 387 ezerből 183 ezer az nem 75 %.

  1. Ket dolog Miki:
   – kicsit sem viccelek, maximum tulzok 🙂
   – az altalad hianyolt szakerto kormany potentatjai a big four consultancy-nal dolgoznak, fizikaliag altalaban Londonban 🙂

 7. Vsz nem fogok rajuk szavazni, mert az en izlesemhez kicsit tul sok a programjukban a trihaging, de azert az altalad megfogalmazott kritikaval szerintem vannak problemak. Csak izelitoul:

  Ha jol ertem tehat, az LMP kapja be, mert
  (A) Retegpart, nem kepvisel szeles tomegeket, es
  (B) Nem tuzi ki celul a valasztas megnyereset.

  Vagyis, mivel operaba kevesen jarnak, a Kapcsolat Koncertre meg sokan, ezert ne is legyen opera, amig nem a Felvonulasi terre szervezik. Jol foglaltam ossze?

  Masreszt viszont, negy even at csak logattak a pocsuket a parlamentben, ahol a szavazatok 4.15% felett rendelkeznek, es nem sokat valositottak meg a programjukbol a ketharmaddal kormanyzo erovel szemben.

  Hmm…

  Csak jatszasibol, kvazi stilusgyakorlatkent, osszefoglalnad ket bekezdesben a Fidesz elmult negy evet, ha hasonloan kritikus (es cinikus) szeretnel lenni?

  1. Nem jol foglaltad ossze. 🙂 A hasonlatodat hasznalva: a Kapcsolat koncert VIP szektorabol magyaraznak, hogy milyen f*s a szervezes, sok a kocsog, rossz az idopont, gaz a hangositas, kebes a wc es a bufe, de amikor be kellene vallalni a szervezest, akkor az a mondas, hogy “mi?! nem azert vagyunk itt, viszont szivesen jovunk jovore is, persze csak a VIP-ba. Kibicnek semmi sem draga, ahogy az ultiban mondjak. 🙂

   A fideszrol: arrogans, nagykepu agressziv, erobol kommunikalo es megoldo, improvizalo csapat, full kezi iranyitassal, a nomenklatura es a holdudvar tomesevel, alulteljesitve, felulmarketingelve, hazudva reggel, delben es este, plusz demagog modon pozicionalva az EU-t es a hozza valo viszonyt, folyamatos elmultnyolcevezes es a kozmedia partsajtonak hasznalasa… Brrr. Nem irok tobbet, mert folhuzom magam.

   A ket dolog kozott: impotens ellenzek es a fidesz szanalmas kormanyzasa kozotti kapcsolo keresedre, Miki batyam, had hozzam klasszikus viccet az allamvizsgan befurodni latszo hallgatorol: mire gondol most – kerdi a vizsgaztato; – a p*nara, dw hogy jon ez ide?! :))

   A lemyeg, hogy szavaztok!

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.