Eger mindig hordoz valami izgalmat. Karácsonykor megismerkedtem szépséges nőmmel együtt egy borkóstoló keretében ifjabb Gál Tibor Gál Tibor Pinot Noir Selection 2004 „Titi” elnevezésű, végtelenül elegáns alkotásával, amely olyan könnyed veresbor, amit bármikor fel vagyok képes bontani és elgyönyörködni az illatában, elképedni különleges zamatán. Aztán tegnap este sikerült levenni széles borkinálattal rendelkező közértünk polcáról egy diszkrét cimkéjű butellát, ami óriási jóság.
Ez a Juhász féle házasítás Cabarnet Sauvignon, Kékfrankos és Blauburger remek elegye. A Sauvignon testességével, a Kékfrankos gyümölcsösségével és a Blauburger extráival. Nem sokat tudtam erről a szőlőről, sőt semmit, de most tájékozódtam: Kékfrankos és Kékoportó keresztezéséből jött létre, savas, könnyű, a Kékfrankosnál lágyabb bort ad. Egerben a Bikavér készítéséhez erősen javasolt fajta. Ehhez a cuvée-hez is a lágyságot, a savtartalomból fakadó dinamizmust adta. A Paptag Cuvée hihetetlenül izgalmas termék. Kávéaromát érezni illatában, ízében, csersavak bájos meghúzódásával a háttérben. Ugyanakkor tüzes, kifejezetten pezsdítő hatású nedű, amit a 12,8 % alkoholtartalom is támogat. Igazán megismerni, mélyebben tanulmányozni nem sikerült, ezért újabb palackokat kell majd magamhoz vennem belőle. 🙂 Ám bizton állíthatom, hogy bármely paprikás fűszerezésű, esetleg borsos, erős vagy csípős étel mellé is kiváló élményt nyújt. ÉS – ami azt hiszem ritkaság – ezzel a borral vörösboros kaólán szocializálódott ismerősünket, barátunkat el tudjuk kezdeni bevezeti a normális fogyasztók közé.
Tegnap a vilag legjobb anyosaval Nyakast ittam. Kicsit pezsgos, ihato volt. Mas nem volt otthon.