Na, végre találtunk gombát es (Tiszabábolna), merthogy az óriás szárazság utáni sok esőzés végre megtette a hatását. Iszonyat sok esőnek le kellett esnie ahhoz, hogy a talaj ne legyen atomszáraz és még így is vannak területek, amik teljesen aszályosak hihetetlen módon.
A mezei szegfűgomba (Marasmius Oreades – nem, nincs köze Nagyváradhoz 🙂 ) az egyik leggyakoribb és legfinomabb olyan gombafaj, ami réteken terem (lásd a nevét). Mivel mindig alföldön sikerült laknom eddig (excl Sárospatak, de az is határeset), ezért ez egyértelműen gyermekkorom egyik legfontosabb gombája a csiperke és az őzlábgomba mellett.
Legfinomabb egyszerűen gombás tojásként elkészítve (vagy tojásos gomba, kinek hogy tetszik), de lehet, hogy egyszer kipróbálom paprikásan is. Szintén kiváló paradicsomos tésztaszószban pastára.
Kitűnően szárítható, az egyetlen általam ismert gomba, ami beáztatás után visszanyeri eredeti formáját és 99%-ban emlékeztet a friss gombára minden tulajdonságát (állag, illat, íz, szín) tekintve. Ha szárításra adnánk a fejünket, akkor vigyázzunk, ugyanis kitűnő lábszagot bocsájt ki magából miközben szárad. Jól szellőző melléképület javasolt a konyhakredenc helyett 🙂
Piaci ára Budapesten sokezer forint per kiló gombahelyzettől függően. Mi most találtunk egy elég jó lelőhelyet, ha marad az esőzés (márpedig marad állítólag), akkor oda kétnaponta ki lehet járni. Már nem nekem, hanem a szüleimnek.
Zalában amúgy tyúkgombának hívják. Mocskos mázlista zalaiak (csak a sötét Zala) a sok vargányájukkal meg rókagombával letyúkozzák az egyik legkiválóbb alföldi gombát 🙂
Na asszem ez az, amit nálunk gebe gombának hívnak (fonetikus fordítás románból, ahol „ghebe” 🙂
Na, ennek most utánariszörcsöltem és úgy látom, hogy a ghebe az a honey agaric, magyarul gyűrűs tuskógomba.
http://mek.oszk.hu/adatbazis/lexikon/phplex/lexikon/d/gombak/47.HTM
Majd aztat is szedünk ősszel, de majd együtt a Budai hegységben, errefele ugyanis nem láttam még.
Lásd még:
http://www.sajnos.hu/?p=354
😀
Illetve mégis igazad van: a Marasmius Oreades románul „ghebe de luncă”.
Szóval gebe gomba 🙂
🙂
Maximális riszpekt a gombának, még inkább a klasszikus zománcos tálnak!
faszomaz… legközelebbi összeröffenésen legyen valami gombás kaja… mindig csak képeket mutogattok… Gecinek meg valszeg bedőlt az otthoni gombatémája, vagy legalábbis ezért is ír olyan poszt, amit nem értek 🙂
hatévesen szedtem ilyeneket Nagybátony határában. kedvencem. ebből a legjobb a gombaleves.
A szegfűgombára keresve jutottam ide (grat, sikerült erre a hasznos keresőszóra első találati oldalra optimalizálni a blogot:)), éshát bocs, nem bírom megállni szó nélkül:
VAZZE, A GOMBÁT LECSÍPJÜK A FÖLD FELETT, NEM RÁNGATJUK HAZA A GYÖKERÉT! Lásd még „írmagja sem marad”, továbbá „gyökerestül kiirtja” nem csak gombára vonatkoztatható szép magyar kifejezések. Amit a szárával együtt szedünk, az a cseresznye, eper, barack, paradicsom pl., mert tovább friss marad kvázi bezárva (a szár letépése helyén ugye sérülés lesz, és elkezd kiszáradni a delikvens), de a gomba ettől függetlenül szárad vagy nem szárad, éshát ugye te sem láttál még virágzó gombát… szóval hagyd szépen legközelebb az erdőn-mezőn a szárát, hogy jövő tavasszal is legyen mit szedni. Tyúkgombához elegendő a saját körmöd, nagyobb fajtához zsebkés javasolt.
Minden szavad arany, kedves Edina! Legkozelebb a csapat minden tagja igy fog eljarni. Sajnos vannak turelmetlenebb csaladtagok 🙂
Barbárok! Gyilkosok! Mészárosok! HEAL THE WORLD!
🙂
Egy zalába szakadt alfölditől:
Lehet, hogy letyúkozzák, de az nem változtat azon a tényen, hogy finomabb bármelyik „nagyrabecsült” gombájuknál. Sokoldalúan felhasználható, és fűszeres, zamatos, valóban jól szárítható. A tojásos gomba élvezeti értékével egyetértek. No.1. Kár, hogy a tehenek hagyományos legeltetésének kihalásával a gomba ízvilága is megszűnni látszik…