A két hete elkövetett, szerintem nem túl bonyolult, ekként sikeresen megvalósult receptek rövid leírásával terhelem a hálót. Néhány fotóval. Sajnos nekem nincs se képességem, se türelmem az olyan egyedi, egyben minőségi receptúrák kiérleléséhez, mint amiket Mici bácsi adott közre, ezért csak adaptációkat vonultatok föl. 🙂 Ezek az étekek a török konyhából származik, a megvalósításhoz szükséges adatokat azonban már a magyar gasztroblog világ nagyjaitól kölcsönöztem.
Elsőként a nagy kedvencem, az ezme. A Szerájban sikerült megismerni és megszeretni. Ezek után találtam rá egy autentiknek látszó Ezme receptre Minyonéknál. Alábbiakban látható az elkészítés, ami nem más, mint a hozzávalók felaprítása, pürésítése. Tanulságok a végén. 🙂
Szóval alapanyagok a „krémhez”: uborka, paradicsom, erős hegyes paprika, petrezselyem, friss menta, citromlé, hagyma, fokhagyma, olíva olaj
Az egyszerűség kedvéért nagyerejű daráló eszköz:
Minden megfosztva a burkolatától:
A jól végzett munka eredménye:
Tanulságok: nem kell annyira apró darabokra vágni, elég csak apróra, úgyis kiváló lesz, ha pirosas színűre akarod csinálni (ahogy a receptnél és a Szerájban is csinálják), akkor több paradicsom és/vagy egy piros húsú paprika (kápia típusú) is elfér bele, óvatosan az erős paprikával, mert darálás, darabolás után büntet (ha nagyon csípősen szereted, akkor a 2-3 az mar, mint a vipera). Pidével, pitával (esetleg naan-nal) natúrban is kiváló étvágycsináló, vagy előétel vagy köret.
Aztán ímhol a török pizza, a pide. Lilahangyától zsákmányoltam a címben is szereplő változatot, aki viszont a Macikonyháról emelte át, ahol darált hússal készült a török pide.
El kell mondjam nektek, Barátaim, hogy a tészta olyan szinten zseniális kombináció, hogy azóta minden héten csináltunk valamilyen kelt tésztát. Nincs küzdelem az élesztővel, csak összerakod a matériát, összekevered, egy óra kelesztés, osztán előkészítés és sütés. Főnyeremény.
Megint lépésenként a tutiság: a tészta alapanyagai legelőször
Figyelem! S.Norbert vállalkozó kenyérsütéshez kikevert lisztjével!
Összekeverés előtt minden az edényben
Dagasztás után és a tészta kelése alatt jön a fetás szósz összerakása az alábbi alapanyagokból
Ami elég jól néz ki, és meglepően ízes már önmagában is. Akár sugóként és használható szerintem.
Íme a megkelt tészta nyújtásra készen
Kinyújtva, felporciózva
Az első betöltött versenyző
Majd az első trojka a sütőben
Megsültek a drágák (200 fokon) 30 perc alatt
Végül ebédeltünk,
és a maradék tésztából lett egy kis desszert is.
Remélem, sikerült kedvet csinálnom a döner kebabon túli török kulináriához. Hamarosan – előre láthatólag – az egykori szovjet tagköztársaságok valamelyikének ételeivel jelentkezem. 🙂