Múlt vasárnap úgy alakult, hogy Mákszi Alíz, Dzsajokos Petya és Mici beültek hozzánk trécselni és előkerült az étkezés is, mint téma. Az egyik alapvetés az volt, hogy a leves, mint olyan, kifejezetten Közép-Európa jellegzetessége, itt elterjedt és rendszeres étek. Nyilván jött is a felvetés, kinek mi a kedvenc levese. Nagy volt a merítés (merítés, vágod, höhö), így kíváncsi is lettem, mennyire színes lesz a szett, ha bedobom a közösbe. Alapnak itt a miénk, amit vasárnap megbeszéltünk.
Paradigma: a gulyásleves az ALAP, minden más csak emellé jöhet. 🙂
Mákszi kedvencei:
HÁZI csurgatott tojásleves
Hideg meggycibere leves (nyáron)
Zöldborsó leves csipetkével
Gyöngytyúk leves grízgaluska felhőkkel
Szilvi kedvencei:
Erdei gombaleves (gombás-zöldséges alaplével, rántás, habarás, tejszín és krémesítés nélkül, az alaplébe beleforralt, de még ress gombával és zöldségekkel)
Zellerkrém leves
Bableves lóbabbal
Mici kedvencei:
[ezeket ide jól beírom, ha Mici elküldi, mert elfelejtettem…]
Dzsajokosz Petya kedvencei:
Tárkonyos karalábéleves jó sok csak negyedelt csiperkével
Frankfurti leves egymillió majorannával
Tyúkhús leves amiben aztán a végén hús nemis nagyon van csak láb (aki szereti) meg egy kis belsőség
Palóc leves
Geribácsi kedvencei:
Pacalcsorba (jó savanykásan)
Gazpacho (sűrűbb fajta)
Sütőtökkrém leves (pirított tökmaggal és tökmagolajjal)
Fejtettbab leves (sok aprószemű fehérbabbal, ami attól lesz jó sűrű és krémes, hogy a babocskák szétfőnek benne)
————————————————
Várjuk a további kedvenceket, amiktől inspirálódunk, jókat főzünk és még jobbakat eszünk.
Nagyon leveses vagyok, nehéz sorrendbe rakni.
húsosak:
orjaleves
ököruszályleves
román húsos csorbákok, lehetőleg korpaciberével (bors) savanyítva
pacal leves cseh style (paprikásabb), pacal leves román style (fehér)
bárányleves (lestyánnal!!!)
halászlé
palócleves
korhelyleves
vegákok:
tavaszi újkrumpli leves
salátaleves
köménymagleves (ha „úgy” van elkészítve)
ehhh, távolról sincs vége, mert szinte bármilevest szeretek 🙂