A tavalyi évben többször is volt szerencsém, szerencsénk Egerben élvezni az Imola konyhája nyújtotta kiváló élményeket. Ez addig fajult, hogy a november elsejei hosszú hétvégén meg is szálltunk két estére az étterem fölött, egy Imola-féle apartmanban, így most egy bővebb posztban átfogó képet próbálok nyújtani a tapasztalatainkról. Külön blokkban (jó)pár ételt is felvonultatunk, bár ezek a mostani, téli étlapon már nem fellelhetőek.
Elsőként tehát a bentlakásról (2011. október 29-31.). Az Udvarházban található apartmanok mindegyike az étterem fölött helyezkedik el, mi ezek közül is a két legfelső, tetőtéri apartman egyikét kaptuk. Bátran állíthatom, hogy tényleg apartmanról beszélünk: előszoba-konyha-nappali-háló + fürdő-wc egyben – minden igényt kielégítő kis lakásról beszélhetünk. Teljesen el lehet benne különülni, lehet főzni, a nappali étkezőrészében kényelmesen enni, pihenni meg minden, ami egy utazás keretében eszünkbe juthat.
Néhol (fürdőben a csaptelepek, lefolyó nyílások és az ablakok, meg a redőnyök) már látszódik az amortizáció és az, hogy nem azonnal javítják, cserélik a részben elhasználódott alkatrészeket, berendezési elemeket, de semmilyen olyan hiányosságról nem tudok említést tenni, ami zavart volna minket. Megemlítendő, hogy a személyzet maximális kedvessége és rugalmassága az étterem színvonaláéval vetekszik.
A szobai szolgáltatáshoz tartozott egy teljesen korrekt minibár (árait és tartalmát tekintve is – semmi Tesco, meg Metro-beszerzés), az épület mélygarázsának ingyenes használata (ami vidéken kis hazánkban négycsillagos szállodákban is fizetős szolgáltatás), valamint a reggeli, amit egyik reggel az étteremben, míg a másik alkalommal szobareggeliként kaptunk, mindkétszer a lehető legkorrektebb minőségben, kiszolgálással. Itt egyedül arra nem sikerült rájönni, hogy miért volt a váltás a két reggeli jellege között, de annyira nem volt fontos, hogy rá is kérdezzünk. Annak előnyeit nyilván nem kell ecsetelnem, hogy miért jó Egerben a vár bejárata mellett megszállni…
Árát tekintve közepesnél kicsit drágább áron (20.000 Forint / apartman / éjszaka) vettük igénybe a szállást, és akkor, ha az ember nem pezsgőfürdős-masszázsmedencés, hanem bikavéres-sztékes WELLness-t keres Egerben, ne menjen máshová aludni.
A második részben – ahogy ígértem – fotókkal gazdagon körítve kiértékelem mindkét látogatás minden épkézláb falatkáját. 🙂
2011 augusztus 19:
Salátakrém leves fogas érmével, bacon chips-szel – zseniális hideg leves egy nem éppen krémleves zöldségből. Krémes tejföl, egy falat ropogós, pirított szalonna és egy másik falat grillezett fogasfilé. Soha jobb nyári levest.
Májas hurka rizottó szarvasgomba fagylattal – Szilvi kérte és még ennyi idő távlatából is dicsérte a májas rizottót, amihez a fagylalt a szarvasgombával aromatizálva túl édesnek bizonyult.
Mangalicatarja lecsókrémmel, kapros burgonyafelfújttal – minden részletében hibátlan étel, ahogy a képen is látszik: sous-vide+pirítás átlal remekművé vált tarja, sűrű lecsószósz, grillezett zöldségek és rétes idéző, könnyű felfújt.
Rozmaringos báránylapocka sous-vide céklával, pirított burgonyapürével – a bárány tökéletesen szaftos, omlós volt, a krumplipüré körbepirítás után ropogós és krémes egyben, de a legkomolyabb a sous-vide cékla, ami lágy, édeskés, de jól harapható, ress, rendes növénnyé vált a vákuumban-gőzben párolás után. Ugyanis én egészen a jelölt dátumig csak tarkóhoz szorított, éles lőszerrel megtöltött pisztolycső hatására bírtam mosolyogva céklát enni. Itt viszont tudtam élveni teljes kompozíciót.
(Az is kiderült kicsit később, amikor a pincérnek hozsannáztunk az ételekről, és arra szaladt a séf ember is, hogy Krisna tudatú barátjától szerzi be a bio és kiváló minőségű céklát is, így ez is hozzájárult a tökéletes minőséghez.)
A ház csokoládétortája tejkrém fagylalttal – nem a brutálcsokis, hanem az arany középút csokitorta töménységében, selymes állaggal és hasonlóan selymes tejfagyival.
Madártej piros habbal – rendkívüli módon eltalált szósz, eredeti vaníliával ízesítve, ugyanakkor a piros habba őrölt mandulát kevertek és ételfestéket, amitől hab állagát elvesztette és furcsa tömbként cövekelt le a tányér közepén. Apró error.
2011 október 29:
Tárkonyos pacalleves – Igen apróra vágott, ezáltal szinte önmagától szétomló ízes pacal egy korrekt levesben, ami semmiben nem hasonlított a korábban kóstolt, háziasabb pacallevesekhez.
Pikáns szarvasragu leves – nem a savanykás-tejszínes klasszikus, hanem az enyhén csípős-fűszeres raguleves, amihez meglepően jól passzolt az édeskés szarvashús. (Ugyanakkor mindkét levesről elmondható, hogy becsületes alkotások, ízes húslevek, de varázslat, extrák vagy ötletek nélkül.)
Kakashere – nem riadtam meg a nem szokványos étkektől, így a szolíd vacsorába pont jól illeszkedett egy boros-paprikás lében párolt lágy kakashere. Nem mindennapi alapanyag, ettől már önmagában is kiváló fogás, szintén flikkflakkok nélkül.
Vajhal tejszínes-baconos kelkáposztával – a vacsora legjobb étele volt: feszes, decens halhús (aki nem tudja – a vajhal egyáltalán nem halszerű, hanem igazi tömött hús, szinte steak-et idéző állaggal), amihez egy frenetikus szalonnás-tejszínes kelkáposzta köretet illesztettek. Abbahagyhatatlan változat – amíg az asztalon van, addig enném/ettem volna.
Körtetorta faháj fagylalttal – ahogy angyal Szilviám meghatározta: amikor ülsz otthon és körtés süteményre vágysz és elképzeled, mit ennél, ha egy jó körtetorta rendelkezésre állna – na ez a körtetorta volt az Imolás: friss, zamatos körtecikkek piskótatésztába csomagolva, tetején vékonyan inkább savanykás baracklekvár, kevés porcukorral megvadítva. Nyam-nyam kategória.
Megaposztom végén az örök konklúzió: az Imola az ország legjobb ár-érték arányú étterme, ahova annyiszor kell elmenni, ahányszor csak lehet. Mellé ideális, ha helyben is laksz, mert – bár nem olcsó a szállás – igazán békés kis zug, ahol kiválóan lehet este, egy kötetlenül eltöltött nap után kiváló egri borokat iszogatva megpihenni (illetőleg akár az étteremben berúgva ágyba ájulni).
Biztos szégyen (?) egy gasztrobuzitól, de én drágállottam a helyet tavaly. Úgy értem, kívülről. Szerettem volna ebédelni egy üzleti út közepén, megcsodáltam az üres étterem étlapját, és arra jutottam, minimum 7 rugót (3 fogás egy pohár bármi jatt) nem fogok elebédelni.
Viszont látom a honlapon, van már ebédmenüjük, szóval pénteken alighanem ott ebédelek. 🙂