E! Voltunk a fenti nevű helyen a múlt héten Bubuccal, Aribarival, Dzsajokosszal meg Geci bácsival!
Iszonyat korrektség uralkodik minden szinten, kábé hihetetlen! Profi, franciás konyha, a konyhafőnök Molnár Gábor, aki bejutott a Hagyomány és evolúció 2007 szakácsverseny döntősei közé (remélem olvassátok a Bűvös Szakácsot és vágjátok, hogy ez az a verseny, ahol tényleg a főzésben mérettetnek meg a szakácsok és nem abban, hogy ki tud aszpikból hülyeségeket kreálni). Minden bor van kimérve, nem szarozás, ha kell, kibontják a Syrah-t egy deciér’ simán. Fehér szárazzal kezdés, majd kacsamáj tokaji mártással berendelés! Ős-Kaján nyomába nem ér, nem érhet fel, viszont ott lohol a nyomában! Mindez 1500-ért az Andrássy út 41-ben!!! Hihető? Nem. Pedig.
Ezek után kacsamell kérése a nem túl sok főétel közül és bevállalása mindennek rozéra sütve. Aszongya a csaj (egyébként aranyos személyzet, még ez is): nem lesz sok a kacsából? Mondok: nem. Szomeliécsávó odaint, pinot noir-t ajánl, imádom azt. Kacsamell kábé medium-rare sütve érkezik, kicsit befélés, belekóstolás, megőrülés, hogy milyen jónak levés (lásd kép). Mellé karamellizált endívia (nem szarral gurigáznak) és kis egybesütött krumpli gratin-szerűség. 2500-ért. Felkacagás.
Desszert helyett egy deci vesztergombi Syrah (vagy Shiraz). A vége 7 lett, de ebből 3 volt a bor 🙂 Menjetek oda gyorsan, vagy az alábbi dolgok történnek:
1. Tönkremegy a hely
2. Emelik az árakat
3. Csökkentik a minőséget
4. Minden így marad, viszont full felkapják és nem fértek be
5. Csoda történik és még nyílik több ilyen hely Budapesten, ekként lassan felzárkózunk a civilizációhoz
Mindehhez még: nincs asztalfoglalási lehetőség és telefonszám se. Ha odamentek és van hely, örüljetek. Hétköznap este valszeg van esély, nekünk sikerült.
Fullrespect és ide tuti jövünk még
Mici verdikt: 🙂 🙂 🙂
TOP-on vót, az bisztossss.
Részemről hagymaleves (naggyon igazi, isszonyat finom), báránycsülök mit újkrumpli (sííírás-rívás).
Sajnálatos módon nem tudtam végigenni, mert lefordultam vón.
Az sommelier által ajánlott borok kb prímán illettek az ételhez.
Hangulat király.
Pincérek közvetlensége egyeseknek talán too much, de nekem bejött.
Hátkérem, ez egy egészen kellemetes hely. Azonban minden előnyét még nem tudtam kiélvezni, mert ostobán autóval mentem, így csak a jófajta Ebner-féle mustot tudtam iszogatni. Az viszont mindenhez jó volt. 🙂
Kanyarodjunk reá az ételekre. Ettem egy rendes vadragu levest. No tárkony, no tejszín, csak a vadhúsból megfőzött zöldséges, gazdag HÚSleves. Erőt adó, lelket melengető, kiveszőben lévő fajta. Jóság, na.
Utána burgundi nyúlacskát ettem, konkrétan a combocskáját eme egészen pazar húsú állatnak. Alapjában véve, már az is különleges volt, hogy a nyúl(ami minden bizonnyal házi jóság volt), le volt zsírtalanítva teljes egészében. Sehol egy apró cupák vagy mócsing. A combcsontról a színhús olyan könnyedén vált le, úgy volt megpárolva, megsütve, mint a legtökéletesebb egyben sült húsok. A csonthoz nem kellett hozzáérnem, mivel a kés és a villa letolta szeletelés közben róla a finom, omlós, vajpuha állati maradványt. A vörösboros, gombás barnamártás „pontjó” volt. A burganyapüré rendes, egészséges krumpliból, kiválóan krémesre, de mégis darabosra hagyva… Édességnek már nem volt hely. De legközelebb lesz. :o)
Restaurant Superior. „Többet nem tudok elmondani. Kérem, kapcsolja ki.”
Hirtelen ötletet követően múlt csütörtökön ismét Klassz-ban vacsiztunk Micivel.
Étlap máris változott.
Választásom marhahúsleves, és garnélás sülthal fokhagymás kínai kel ágyon.
Mindkettőt gyönyörtől nyögdécselve fogyasztottam el.
Finnyás Micinek is besegítettem, és a levesében úszkáló fenséges csülökdarabokat önfeláldozóan eltüntettem.
Megöntözés a múltkor megkedvelt 2007-es Figula Zenit.
Lezáráshoz már csak egy koffeinmentes kávéra volt hely a pocakomban.
Mici majd külön áradozik a választásáról. Annyit mondok, hogy az is „jesszusmari” volt 🙂
Pirinyó hiányosság, hogy bár a hely honlapja (triplawklasszponteu) igéretesen indul, egyelőre meglehetősen hiányos. Végülis ez nekünk törpéletesen megfelel, mert ugye foglalás nem lehetséges, és így talán következő alkalommal is lesz szabad asztal 🙂
Tehát ebből is látszik, hogy Mici nagyon odaszokott 🙂 Ugyanis szombat este is ott vacsiztunk, Áci és Rici társaságában. Fantasztikus volt a kacsamell, amit médium fogyasztottam. A kacsamájból csak egy falatra futotta, de az is egyedülálló. Szóval szerintem is approved a hely.
Egy kis kellemetlenség… az egyik felszolgáló csaj goromba volt Micivel… Illetve a szomszéd asztalnál ülő anya-lánya duótól Rici elkapott egy félmondatot, amely így szólt: látod kislányom, ilyen emberek járnak ide… Hogy min botránkoztak meg… nem is értem 🙂
Klassz a fullkedvenc hely most valóban! Négy látogatást toltam eddig:
1. amiről a poszt szól
2. Jucival, kacsamáj előétel persze, főétel bélszín chilis csokis mártással. Hús tökéletes medium rare sütés, mégsem nagy áttörés, mert ez a chilis csoki dolog sztem tévút, legalábbis bélszínhez. Desszerthez tudom nagyon elképzelni, hogy a csokiban van chili.
3. Aribarival harmadik alkalom, amit fent is említ. Lencseleves (SÍRÁS olyan jó, apróbbszemű lencse mint a hagyományos Hungarian), kacsamájkattanás majd RIZOTTÓ!!!!! Tökéletes a rizottó, hát ilyen nagyon kevés helyen lehet in Ungarn.
4. Tegnap a srácokkal: kacsamáj, rizottó. Zokogás. Morci pincérnő: ennek a helynek egyelőre ennyit elnézek.
„Egy kis kellemetlenség… az egyik felszolgáló csaj goromba volt Micivel… ” Ez nem az a csaj aki első alkalommal is nyegléskedett, és eccer tegezett, eccer magázott?
Elvittem álomszép asszonykámat ma gyógyulni a Klasszba. Nekem is kellett. A következők mentén sikerült ezt megtenni:
(Intermezzo: Mici, új étlap van, mán megint!)
Levesek:borjúraguleves Szilviánál, aki nagy szakértője a borjúragunak – bevallása szerint végre egy raguízű, nem tárkonyos zuppe. 🙂 Én paradicsomlevest ettem kecskesajttal. Ez köszönőviszonyban sincs a szokványos, édeskés, iskolai konyhát idéző paradicsomsziruppal. Kellemes fűszeres, sűrű leves, kecskesajt gombóccal, ami a forró lé hatására kellemes krémmé lágyult. Manyifik!
Utána szerelmemnél egy sült kacsamáj kapott helyet céklalekvárral, mézes tokaji mártással. Értékelése nagyon finom kategória, amire egyedeül az vetett esetében némi árnyékot, hogy tavaly novemberben egy fogadáson elfogyasztott mintegy 3 púpozott tányér konyakos libamájat. Így némi hízott libamáj-mérgezés tünetei jelentkeztek ennek a mostani adagnak a végére. Én is megkóstoltam és igen kellemes volt, a céklalekvár igazi kuriózum, ami azért lehet hatványozottan igaz általában, mtert jómagam nem vagyok a cékla orszáhógos cimborája. Bort egy Luka Enikő féle Soproni Pinot Noir-t ajánlottak mellé, farkasalma íze köszönt vissza belőle, jól kísérte a kacsamájat és a céklát.
Én egy adag aranydurbincsot kértem és kaptam rizottóval és sáfrányos vajmártással. A durbincs testes (hali mivoltához képest) jószág volt, egyben sütve. A rizottó újraértelmezett változatával találkoztam, ami meglepő volt, de jó is: tejberizs szerűen megfőzött rizs, mellette külön a vegyes saláta, némi balzsamecettel megspriccelve. A vajmártás a gyöngye halon olyan hatást váltott ki, mintha halhabot ettem volna, némi fűszerezéssel. Érdekes kompozíció, átlagostól eltérő ízekkel. Bejött.
A csokoládétorta desszertként nekem, aki a brutálisan csokoládés édességek rajongója vagyok, frankón beütött. Rengeteg csokoládés töltelék, sok rétegben, a tetején olvadós csokoládémáz… Hozzá a kellemes ribizliöntet. Nyam-nyam.
Kedvesemnek nem ízlett, szerinte inkább édes volt, mint csokis, ő hiányolta belőle a kakaót. Ugyanakkor az étvágycsinálónak hozott helyben sütött kenyér nagyon bejött neki.
A teljesség kedvéért: a kapuccsinó igen jó volt, elegánsan elkészítve, art-design pohárban, aminek csak egy lap volt az oldalán, lyuk nélkül, így folyton olyan érzésem volt – mivel nem tudtam az ujjamat beakasztani -, hogy bármelyik pillanatban kicsúszhat a kezemből az egység. 🙂
A Klassz még mindig Klassz, kurvulás jeleit nem tapasztaltam, a fent kiemelt pincérnő nem volt shift-en. 🙂
Örvendetes! 🙂
One note: a risotto nem újraértelmezés volt, max Magyarországon tűnik annak, ahol a rizottó karcagi B-rizs főtt zöldborsóval/hússal/bármivel összekeverve. Ez természetesen nem rizottó, csak a kommunizmusban próbálták annak hitetni, illetve ez a kitűnő szokás tovább él.
Az eredeti, igazi rizottó pont az, amit ettél, Geci bácsi, és többek között ezért is imádom a Klasszt! Arborio vagy Carnaroli rizsből kizárólag (a többi nem szív fel elég nedvet és nem krémesedik el megfelelően, ma már hipermarketekben feltéve de meg nem engedve kapható, biztos forrás még mindig a Culinaris vagy külföld), fehérborral, alaplével (albán módon leveskockával is csináltam, de még így is visz mindent, de tervezem az alapléfőzést/lefagyasztást), 17-20 percig folyamatosan kavargatva (!), csak néha meg-megállva, rizsszemek magukat megszívva a nedűvel, végén vaj és parmezán belekever: tejberizs-szerű állag, bokalefosás íz 🙂
Témában érdemes:
http://buvosszakacs.blog.hu/2007/07/13/nepek_rizsei
http://chiliesvaniliaindex.blogspot.com/2006/01/posts-mindig-ktszer-csenget-eurpai.html
(by the way, a gasztoblog scene olyan szinten gazdag már magyar nyelven is, de főleg angolul, hogy lehet, hogy leáldozóban van a szakácskönyveknek. Persze vannak kivételek 🙂 )
Minden nap alatt van új. Köszönöm az információt. Ennek fényében is újra értelmezésről beszélek, csak nem a risotto értelmeződik újra, hanem a magyar étkezési kultúra. :o)
Jó hír, hogy a honlap úgy tűnik frissül, Geci bácsi kommentjéből visszaköszönő ételeket tartalmazza simán! És valóban megújult az étlap. A marharagu miatt kénytelen leszek elmenni megint, de szar nekem 🙂
http://www.klassz.eu
Látom, hogy részben helyreállt a honlap. Jómúltkor valszeg pont akkor mentem rá, amikor étlep váltás volt. Most már csak a bemutatkozás és a galéria üres.
Menjünk mán!!! Aki így dolgozik, az egyék is rendesen 🙂
Mán megin vótunk!
Aribari meg Bubuc meg én! Új étlap! Kacsamáj már megint 🙂
Aztán argentín hátszín chilis tésztával. Hátszínt medium rare tökéletesen megsütötték, nagyon finom volt. A chilis tészta nagyon bejött mint koncepció, sajnos a tészta túl volt főzve, pedig al dente tökéletes lett volna. Toltuk mellé a Figula Zenitet, ahogy kell 🙂
Nakérem szépen,
sajnálom hogy Geci nem tudott az igazi rizottórúl , az tényleg így készül ahogy később hozzászóló nagytudású szakember kollegától olvastuk.
E tekintetben ajánlom a TVPaprika 10 legjobb ételeink..sorozatból(asszem van ilyen , ha nem -egyéb receptjeik közt sure) a risottót taglalót, valamint szíves figyelmetekbe Jamie Oliver munkásságát( aki a francia mellett az olasz konyhán szocializálódott!!)
L
Molnár Gábor már nem dolgozik a Klassz Bisztróban!Kiváncsian várom hogy nélküle tudják-e a megszokott színvonalat folytatni???!
Hamarosan ellenőrizzük a sajnálatos tényállást… Köszönjük, Sune. (Esetleg szívesen megtudnánk az új munkahelyét…) 🙂
Tegnap elnéztünk arra Recivel, de nem volt hely , ugyhogy nem tudtuk tesztelni( megam részéről nem tudtam volna hasonlítani korábbiakhoz, lévén most szerettem volna beújítani)
Ja, De a ti igen értékes és átélhető leírásaitokhoz mértem volna mindenképp..:)
Molnár Gábor 2008 áprilistól a pécsi Susogó konyháját vezeti, helyettese is a Klasszból érkezett.
Mi nagyon örülünk Nekik!!!
(és itt még asztalt is lehet foglalni…)
Zsebi… ezt pénteken (2008/04/04-én) volt szerencsénk Pécsen a Susogóban megtapasztalni, ahol megtudtuk, hogy ez a helyzet és ezekben a pillanatokban nagyon boldogok voltunk. Többek között azért, mert nagyon jót kajáltunk. Egy jó tanács a Susogónak…. Enya hosszútávon (értsd: végig esszük az étlapot), rettenetesen fáj!!!