A villányi „kaland” élményei sokáig megtöltenék kis oldalunkat, azonban nem szabad megvadulni, csak a lényeget fogom felületre kitenni. Sok igen kiváló bort és egyéb szőlőszármazékot fogyasztottunk, ám számomra a legkülönlegesebb Günzert Tamás sillerje volt, ami konkrétan a szobi szörp illatát kapcsolta össze a legkiválóbb száraz bor zamatával.
A Cablerből (mert ugyen ez a neve) a 2007-es verziót kóstoltuk meg. Az illata egyértelműen málna. Cabernet Savignonból készítik, reduktív módon, de előtte 2 napig áztatják a mustot a héjjal együtt. Szépséges Szilviám szerint ez az egyik bor, amin meg lehet tanulni bort kóstolni az egyértelmű illat és az egyértelmű ízhatások miatt. És valóban. A majdnem 10 fokra hűtött bor ízében száraz marad a savignon származás miatt, de a málna közeli rokonait eleveníti fel: talán eper, talán szeder, talán áfonya, talán mindegyik. Nem nagyon tudtam betelni ezzel az itókával, tehát további palackokat kell testembe engedni belőle szebb és csúnyább napokon a vidulás érdekében… 🙂 Két dolog biztos: reméljük folytatódik Günzeréknél a termelés, amit pár éve kezdtek meg, valamint el kell merülni a siller borok tengerében is.
Így igaz, ugyanakkor szeretném ideidézni még Günzer úr rozéját is. Na annak meg konkrétan eperillata és íze volt. Mindkettőből be kell még szerezni néhány palackkal…
Günzer Tamás rozét lehet vásárolni a METRO megahiperszupermarketekben. Kékfrankost az Interspar-ban meg talán a Cora-ban. Egyebet itt falun (Debrecen) sajnos nem láttam még GT-től. Az biztos – sajnos – hogy a Bortársaság nem foglalkozik Vele…