Eljövend az első kisebbségi kormányzás cseperedő demokráciánk történetében. Ami – ahogy azt Art barátunk, valamint LLev egészben és részben megfogalmazta – semmi mást nem jelent, csak békés bekkelési kísérletet 2010-ig. Csodálkoznék, ha kihúznák, de minden lehetséges. Végülis, ha a költségvetést és a nekik tetsző reformokat a szadesz megtámogatja kívülről, nyugodt parlamenti esztendők elé nézünk. Sok csendes taktikázással és minden eddiginél több politikai marketinggel, kommunikációval (lásd Száz lépés / más változatban Helybenjárás / programja).

A kérdés, miszerint Feri barátunk hogyan és meddig bír maradni, már szinte másodlagos. Egyelőre az MSZP-nek ki kell találni, hogy az egészségügyi reform mellett (aminek véghezviteléről várjuk TOZ barátunk mókás szakmai beszámolóit), mi lesz még, amit bebársonyoznak és félretesznek.
Ami biztosan lesz: új szocialista (inkább régi-új, pl: Kökény Mihály) miniszterek, államtitkárok, szerintem minisztérium átalakítás, BKV sztrájk, felfordulás a fővárosi közgyűlésben, Orbán további démonizálása, gyönyörű, hangaztos névvel ellátott programlufik.
Ami biztosan nem lesz: érdemi átalakítások az egészségügyben és a kritikus területeken, ahol feltétlenül szükséges lenne, fejlődés a gazdaságban, további hatékonyságnövelés az államigazgatásban, konstruktív SZDSZ. (Emlékszem, ahogy 1998-ban Kovács László azt hazudta: “az MSZP konstruktív ellenzéki szerepet vállalva fogja támogatni az általa megkezdett változtatások továbbvitelét”. Gondoltad.)

Két dolog van: Gyurcsánynak el kellene menni a picsába, illetve le kellene ülni az okosoknak együtt (MDF, mint vazallus, FIDESZ-KDNP, mint ellenzék) és kitalálni, hogy politikafüggetlenül mik azok a pontok, ahol muszáj menni az EURO és a stabilitás felé. Aztán azt megcsinálni választási eredményektől függetlenül.

Addig pedig –  Free Tibet! Vivát Kosovo!

 

7 Replies to “Minority government”

 1. Btw. MDF. Azt ki is hagytam, hogy a szocik már rájuk számítanak, mint akivel majd össze lehet bújni, ez az elvárás vagy méginkább “vágy” már meg is fogalmazódott néhány fejben ( jólismert vérkomm. szomszédom szájából pl..) Antall József forog a sírjában..

 2. Azt hogy képzeled, hogy 3 párt keze benne van és “politikafüggetlenül” kitalálnak vmit.
  Kár, hogy nem 1-én írtad.
  Szerintem egy DELETE és egy REBOOT kéne. 🙁

 3. Ha mar meg lettem szolitva…
  A reform kapcsan csak egy tanulsagos sztorit mondanek el, ebbol szerintem az olvasok mar onalloan a megfelelo kovetkeztetesre jutnak.
  Tortent vala, hogy Veres elvs. kinevezte A 22 egészségpénztár vezérigazgatóit két évre, 2008. március 11-étől 2010. március 11-éig, az egyetlen részvényes állam nevében.
  Mi ezeknek a biztositoknak a szekhelye? Segitek. Vaci ut 73/a. Melyik intezmenynek ez a szekhelye meg? Segitek. OEP.
  Van meg kerdes?
  Ennyit a reformrol.
  A 22 EBP-nek a szekhelye ugyanaz az iroda, ahol 22 asztalon 22 PC jelkepezi az infrastrukturat.

 4. Elmondom, hogy nem kell túl messzire menni egy egészséges példáért – Lengyelországban konkrétan így hozták rendbe az országot, amennyire lehetett. Egyébként meg nem csak 3, hanem az összes politikai erőre gondoltam.

 5. nem értelek benneteket…. Fókánk, tegnap ezt találta mondani: “…sürgősen hozzá kell fogni az állami kiadások jelentős lefaragásához…”

  mit türelmetlenkedtek?

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.