SAW III – A helyzet betegen változatlan

A Rádiócafé 98.6 szervezésében január 15-én lezajlott Fűrész 1-3 vetítés keretében nagy dózisban érkezett a félelelm(rossz szó – rettegés) és a vér a lelkembe a szemeimen keresztül. A nemrégiben otthon megnézett első rész után most erőteljes, egyben egymást gyengítő hatással támadott a folyatatás két epizódja. Összességében felvetődik a kérdés: akik ezt a sorozatot kitalálják, kitálalják, velük minden rendben?

Én(illetve szerelmemmel MI) most szembesültünk a második rész abberáltságával, amit szintén lehetne boncolgatni(bazdmeg, milyen szavakat használjak, hogy ne legyen mészárszék a leírás is?!?!), de most igyekszem a friss fejezet(t) tényeinél maradni. Itt nem marad ki egy pillanat sem, a második rész utolsó kockáitól folytatódik a történet, és a folytatásoktól mindig kicsit tartva azt gondoltam, hogy lesz némi visszaesés, de nem lanyhult a dermesztő hóhérság. Igaz, a harmadik részt már nem annyira ijesztegetős, hanem fejelfordításra késztető nyersséggel és naturális undorkeltéssel itatták át, véren kívűl. A szereposztás és a játszadozás stílusa is némileg megváltozik, ám ennek részleteit nem szabad elárulnom, mert azzal a végkifejlet katartikusnak éppen nem mondható, ám a logikai zavarodottságot a feloldás látszatával tovább fokozó hatását csökkenteném.
Lényeges, hogy Jogsaw apó már annyira beteg, hogy nem is áll a lábán, mégis mozognak a szerkezetek, készülnek a kis diktafonos kazetták és az akadálypályák, meg a gépezetek rendületenül. Jelentem(álá Vitray Tamás), hogy működik is az összes. Jól. Azt hiszem, hogy a Fűrész 3 pont azért jó, mert belédivódik a rajongás, a függőség, a folytatás utáni vágy végleg, ha az első két rész nem tett az ilyen jellegű pusztító erkölcsalapú húshorrorok rabjává. Kicsit perverz a gondolat, de szerintem hamarosan társasjáték, vagy szerepjáték formájában is elérhető lesz az alapsztoriból továbbfejlesztett büntető-valóság.
Minden, amiről a mozi beszél, amit sulykolni akar, a valóságot idézi. Minden eszköz, amivel ezt teszi olyan, hogy a családomat legyilkoló pszichopatának merném csak kívánni. Neki is csak egy kicsit.

Látni kell, if you wanna play a game…

Szólj hozzá!