Muszáj megosztanom az örömömet veletek. Mintegy 4 esztendőnyi kitartó várakozás után saját példánnyal fogok rendelkezni a Krisztus utolsó megkísértése című regényből, ami eddigi életem egyik legmélyebb könyvélménye. 2003-ban sikerült elolvasnom, kölcsönben volt nálam és a gazdája majdnem megcsókolta a lábam, amikor visszavittem neki, mert előtte már hónapokig nem találkoztunk és nagy kínok közepette lemondott róla.

Azt most tudtam meg, hogy 1951-ben alkotta meg a jó Nikosz ezt a művét, és kortalansága, kifinomultsága ennek fényében még erőteljesebb. Az általam ismert legemberibb Isten-képet meri megrajzolni. A könyv alapján készült filmet nem volt még szerencsém látni, de a katolikus egyház filmhez kapcsolódó reakciója alapján gyanítom, hogy hűen ábrázolja a regényben leírtakat. Egy perc alatt jönek elő a szavak, a gondolatok, a szófordulatok a könyvből… Nem is hiszem igazán.

Ugyanakkor meg kell fogalmaznom, hogy egészen elképesztő az is, hogy 2001 óta nem adtak ki Magyarországon belőle újabb szériát, így nem is annyira durva, hogy 4 év után került teljesítésre a bookline.hu-s előjegyzésem. (Ami csakis az internet segítségével valósulhatott meg.) Hasonló helyzettel szembesültem kb egy éve Hemingway kötetekkel kapcsolatban – bemenés 4 emeletes Alexandra könyváruházba és bazdmeg egy darab Hemingway nem volt. Semmi. Kb 2 évre visszamenőlegesen. Még kötelező olvasmánynak kiadva sem… Aztán egyszer persze lett. Idén karácsonykor ugyanez Dumas könyvekkel (Három testőr, Mylady bosszúja estébé) – végig a város minden valamirevaló könyvesboltján + internet és semmi… Volt olyan eladó, aki visszakérdezett, hogy betűzzem a nevet… Hellótessék… Bezzeg Coelho-t meg Müller Pétert azt kapsz minden formában és méretben, akár zsebkendőre, meg papírtörlőre nyomva is.

De a lényeg, hogy van saját “utolsó megkísértése”-m. Megkönnyebbülés és végtelen öröm. Örüljetek velem és írjátok le, ha volt olyan könyv, amit így és/vagy ennyi ideig kutattatok és végül találtatok. (+M1K1 írd le lécci, hogy Londonban hol van az az indiai kajálda, ki szeretném próbálni… :))

8 Replies to “Kazantzakisz – Krisztus utolsó megkísértése”

 1. Kb így reagáltam (örö & bódottá), amikor pár éve megláttam Lin Yutang nevét a boltokban. Több mint 50 évet csücsült méltatlanúl “parkolóban”. Édesanyámnak köszönhetően nekem elég sok könyve megvan, de örülök, hogy így mások is megismerhetik ezt a csodálatos írót.
  Hosszú évek óta keresem Menelaos(z) Ludemis(z) görög írő egyik könyvét, ami sajnos örökre kölcsonben maradt. Románul olvastam, nem tudom, hogy volt-e magyar fordítása. Nem adom fel, továbbra is sasolom a magyar és román linkeket.

 2. aribari, el sem hiszem, hogy van ember aki még olvass mondjuk az egy múló pillanatot!!! éljen!!! a legnagyobb kedvencem!:))
  de ha már itt tartunk a gyerekkönyvekből is iszonyú hiány van… semmi régi jó nem jelenik meg. (pl. coffi, pocak, paprika:)

 3. Nekem inkabb az a gondom, h idorol-idore elfelejtem, mit is akartam mindenaron elolvasni, es mindig racsodalkozok, amikor szoba kerul, h je, ezt se olvastam meg mindig! Tegnap epp Dawkins God Delusion-ja jutott ujra eszembe…

  (Getz, milyen etterem??)

 4. Írtad, Bácsi, valamelyik posztra, hogy Londonban a valami és a valami sarkán van valami india kajálda,ami jó. 🙂 Ez érdekelne… Köszi

 5. Bazz, azt hittem ez Londonban van, de most esik le, hogy Spore-ban van az utca és a hely is. :?:)

 6. én csak gratulálni tudok, hiszen már tíz éve próbálom megszerezni. szar dolog egy ilyen bigott kultúrájú országba születni, ahol még olvasni sem szabad akármit. már az is megfordult a fejemben, hogy ellopom a könyvtárból, de aztán elvetettem a gondolatot. inkább várok tovább.
  tíz éve nem változott a véleményem. a regényből készült Scorsese-film szerintem a legjobb adaptáció, amit valaha készítettek.
  jó lenne most már egy kicsit odapörkölni a katolikus egyháznak. nem a középkorban élünk, bár kétségtelenül most is “sötét” van.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.