A válasz: igen. Na, de ki is finanszírozza a magyar honpolgár nyugdíját? Mert a magyar nyugdíjrendszer nem képes rá. De nem tegnap, inkább 1985 óta. Ugyanis senki sem magának gyűjt, hanem befizet jó sokat, hogy az aktuálisan nyugdíjkorúaknak legyen nyugdíja. Jövedelemarányosan és munkaidő alapon is. Amit az állam garantál. Gyűjteni, részben 1997-ben kezdett, aki akart. Egy kicsit kötelező jelleggel, plusz aki akarta, önkéntesen is. Ez a kötelező magánnyugdíj is csak még jobban betette a kaput a nagy közösnek. Szóval 13 éve a hízlaljuk a hiányt úgy, hogy egy kicsit elvesz mindenki magának, és állam bácsi kénytelen hitelt felvenni erre is.

Nyugdíjat szeretnél kapni? A válasz: igen. Erre elveszik azt a keveset, amit magadnak gyűjtöttél, mert gyűjteni kellett. Mindezt azért, hogy a mostani nyugdíjakra legyen elég. Ez perszer szarul esik neked és mindenkinek. De arra vajon gondol-e valaki, hogy 25-30-35 év múlva, amikor te nyugdíjas leszel, nem lesz elég dolgozó(még annyi se, mint most), aki befizessen a nagy közösbe, hogy te megkapd, ami jár. Nyugdíjas meg egyre több lesz. Ez pedig egyet jelent: a saját gyűjtögetésed eleve nem lesz sok, de az állami nélkül éhen halni sem lesz elég.

Nyugdíjat szeretnél kapni? A válasz: igen. De hogyan is csinálják ezt máshol Európában? Általában van egy állami minimum, amit mindenki megkap, ennek az összege egyenlő. Sokféle képpen korrigálnak is(pontrendszer, szociális alapon, egyebek), de ami még jelen van: öngondoskodás. Vajon hol lakozik a kötelező magánnyugdíjpénztári elem? Nem mondom, hogy nincs. De általában másképp jelenik meg: MUNKÁLTATÓI nyugdíj néven. Azaz az egyenlő állami minimálnyugdíjra mindenki kap még sajátot a munakhelyétől, plusz hozzátehet amennyit gondol vagy bír.
DE nem olyan módon sehol, hogy az államtól kapsz jövedelemarányosan, plusz még arra rá a többi helyről. Ilyet sehol nem csinálnak. Csak Magyarország, ahol a szakemberek valahogy mindig a szart szedik össze a máshol elérhető mintákból.

Nyugdíjat szeretnél kapni? A válasz igen, a kimenetel bizonytalan. De mindenképpen azzal a tudattal szabad csak szemlélni, ami történik, hogy nyugdíjat 30 év múlva senki nem fog kapni, ha a nyugdíj rendszer így marad, mert nem lesz, akitől levonják az állami részt. Talán a most kiboruló bili erre is rávilágít és megmozdítja a dolgot valamerre. Lássunk csodát.

(Megjegyzem, hogy a megvalósítás módja, folyamata nem nevezhető kimunkáltnak és kétséges, hogy a visszavett pénz hova is kerül, de erről a kormányzati tevékenységről külön posztban értekezem majd.)

9 Replies to “Nyugdíjat szeretnél kapni?”

 1. Politikai blogokon komoly sikereid lennének…
  Egyrészt ezt a higgadt stílust mindkét oldalon csipázzák a sárdobálók, másrészt még gondolkodniuk se kellene, minek nevezzenek… 🙂

 2. “nyugdíjat 30 év múlva senki nem fog kapni, ha a nyugdíj rendszer így marad, mert nem lesz, akitől levonják az állami részt”
  Ez szvsz enyhe csusztatas. Talan az adozasi fegyelmet kellene novelni, vagy strukturalis reformokkal a kiadasokat lefaragni. Nyugdijjarulek eleg magas igy is. Az pedig nem megy a penztarakba. Masreszt nem fogy annyira a magyar. Harmadreszt, nem no annyival az atlageletkor.

  Egyszerusitsuk le, ami makroszinten megall, az megall mikroszinten is.
  Van 1000 Ft bevetelem. Abbol mondjuk 100-at stabilan ki kell fizetnem neked havonta barmilyen jogcimen. Elkurom a penzt mindenre, majd kozlom, hogy csak hitelbol tudom kifizetni a jussodat, szoval ez a rendszer szar. Mikozben te latod, h szorom a penzt honap kozben, kurvazok es kaszinozok. Beveszed, hogy szar a rendszer, vagy aszt mondod, Soundria szedd ossze mán magad. 🙂

 3. Minden igaz a struktúrális reformokról és az adózási fegyelemről, de javaslom a google-ba a “Ratkó gyerekek” és a “magyar társadalom demográfiai kilátásai” fogalmak, félmondatok beírását. Lehet, hogy újragondolod az alapvetéseidet. Sajnos.

  Csak három kiragadott információ:
  2004-ben(csak hogy elkerüljük a mostani nyugdíj-őrületből kicsúszó kampánycikkek hatásait) 1,6 millió 14 évesre 2,1 millió hatvan éven felüli jutott kicsi hazánkban és az arány azóta is romlik.
  Emellett 2008-ban a magyar lakosság 28,2 %-a volt öregségi nyugdíjas és a Ratkó gyerekek, jóanyáink és apáink (1949-1959 évtized) még csak most jönnek.
  2030-ra a jelenlegi rendszerrel a magyar átlagnyugdíjat 100 euróra kalkulálják.

 4. Mibol kalkulálják annyira? Ha abbol indulunk ki, hogy az aktualis nyugdijkifizetéseket csakis az aktualis nyugdijjarulekokbol lehet finanszirozni stirctly, akkor igen. De ez nephulyites. Most is latjuk, hogy csak egy reszet hasznaljak fel a nyugdijjarulekok es MNYP penzek lenyulasabol szarmazo forrasoknak. Minden adó és járulék bemegy a közösbe és onnan osztják szét az aktuális prioritások szerint.
  Számold ki, mennyi járulékot fizetsz havonta. Munkáltatód 30% körül, te magad 8-9%-ot. Az majd 40%. Ha negyven évig dolgozol és 60évesen nyugdíjba mész – átlag 70éves korodik élsz, 10 évig kell neked nyugdíjat fizetni. Ez olyan rossz arány? Valalmi itt nem stimmel.

 5. Skacok, mit a tokomet csinaljak a nyugdijammal? Kell vmit nyilatkoznom? Vagy mindegy, mert ezt most mar igy is, ugy is kifacsartak a kezembol? MI VAN? MI VAN?

 6. Januar 31-ig be kell menjel szemelyesen egy nyugdijuigazgatosagra. Mar ha menteni akarod a MNYP vagyonkadat. Ha szolidaris akarsz lenni, akkor nem kell semmit sem tenned.

  A magam reszerol en nyilatkozom a jovo heten. Ezen felul az ellopott nyugdijjarulekomnak megfelelo osszeggel havonta nyomulok egy onkentes MNYP-ba. Ezen felul csatlakozni fogok egy pertarsasagba.

 7. Egészen pontosan: be kell menni, ha maradni akarsz. Ha megfelelő az állami nyugdíj, akkor nem kell menni sehova.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.