Kezdhetném olyan banálisan, hogy “ó, mondd, te ki választanál”, viszont ez a poszt sorozat arra is hivatott, hogy nekem segíteni, hova tegyem a keresztet, ikszet, miután négy éve a FIDESZ-re tettem, amiért mindenkitől bocsánatot kérek. Szóval nem másokon, hanem magamon akarok segíteni, de a rágódásom elemei hátha másnak is segítenek.

Első lépésben csak egy áttekintő ábra arról, miből is lehet, kell válogatni.

A koordinátarendszer egyenesei és végpontjai közül az ideológiai síkot talán kevésbé kell magyarázni. Viszonyításként annyi, hogy a bal végén a kommunisták, a jobb végén a fasiszták vannak.

A gazdasági dimenzió végtelenül egyszerűsített tagolásában a bal végén a gazdaság irányításába tevékenyen, résztvevőként jelentősen beavatkozó állami szerepvállalás van, míg a jobbos végén a felügyeletet, a keretet definiáló, a játékszabályok betartására figyelő állam jelenik meg.

A 21. század elejére a globalizáció, az Egyesült Államokban és a nyugat-európai országokban jellemző ideológiai változások ezt a klasszikus felosztást is nagyban átformálták. Ugyanakkor mégis ide kell, ide lehet visszakanyarodni, ha alapot szeretnénk találni a megértéshez. Az ábrán, a politikai erőtérben azokat a politikai pártokat tüntettem föl, amelyek egyrészt rendelkeznek elkülöníthető, saját karakterrel, illetve amelyeknek érdemi esélye rajzolódik ki a parlamentbe kerülésre. Április 8-ig napi rendszerességgel értékelem a pártokat, a miniszterelnök-jelölteket és választás várható alakulását, az esélyeket.

7 Replies to “Bemelegítés: politikai erőtér 2018”

 1. Köszönöm, ez nekem nagyon hasznos. Mentálhigiénés okokból egy ideje nem követem a hazai közéletet, és így eléggé hurkon kívül vagyok.

  A jelek szerint se neked, se nekem nincs kire szavaznunk nyugodt lelkiismerettel.

  Vicces látni, hogy a definíció szerint a fidesz fasisztább a jobbiknál. 🙂
  A kétfarkú ideológiailag nem értelmezhető, a munkáspártnak meg gazdasági értelemben nincs értékelhető mondanivalója. 😀

  Van valami párbeszéd is, az csak egy szoci szatellit non-entitás? Kvázi balos kdnp?

  1. A kereszténydemokrata-konzervatív szavazók eléggé nagy bajban vannak, hogy merre próbáljanak kanyarodni és nem is tudok biztató gondolatokat írni azoknak, akik a fenti szegmensben elveikhez hűen voksolnának.

   A Párbeszédről a mai posztban külön megemlékezek, hogy értsd, miért nincsenek rajta az ábrán. Ahogy a Fidesz evolúcióját is grafikonnal fogom tudni bemutatni pár napon belül.

 2. Az is jó, hogy a DK kommunistább mint az MSZP, de valószínűleg ez is így van. Unrelated: ma azt álmodtam, hogy Londonban voltunk, veletek (M1K1) együtt 🙂

 3. Jelenlegi tippem, sok morfondírozás után: több kiábrándult Fideszes fog a Jobbikra szavazni, mint a töketlen hiteltelen szánalmas baloldalra. Ugyanakkor Fideszre szavazók száma esni fog szintén a kiábrándultság miatt. Jobbikból kiábrándultak otthon maradnak, vagy Fideszre szavaznak, ez némileg kiegyenlíti a helyzetet. Baloldali érzelműek is nagy szarban vannak. Karácsonnyal az MSZP-t rángatják vissza. Gyurcsánnyal Gyurcsányt. :O LMP esetleg. Együtt/Momentum elvesztegetett szavazat. Marad az MKKP, vagy a távolmaradás. Ennek eredményeképpen Orbán alakíthat kormányt, de koalíciós tárgyalásokra kell szorítkozzon. Az, hogy kivel, azt csak találgatni tudom. Ha a G-nap nem az évszázad blöffje volt, hogy bedarálják Vonát (simán belefér), akkor Jobbik kiesett. Ezen felül listán nagyfokú MKKP előretörést jósolok. 😀
  Jómagam: Listán MKKP – egyéniben (BP 3. kerület/10VK) az esélyesnek mondott ellenzéki jelölt – Szabó Timike 🙁 Nagy bánatomra.

  1. Én péntekig, talán szombatig adok még magamnak időt, hogy kigondoljam, mi lesz a menet és mire ikszelek. Addig még feldolgozom a többi pártot. 🙂

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.