A hétvégén Nagykapornakon jártunk a csapattal megtekinteni a Gyökös-Egri páros birtokát, melyet nemrég vásároltak a domboldalban. Miután megtekintettük a ranch-et sétára indultunk az erdőben…

Minden igaz, amit eddig Zala megye gombabőségéről esetlegesen hallottatok! Elképesztő mennyiségű és fajtájú gomba volt az erdőben. Rengeteg volt a gyilkos galóca és a fehér gyilkos galóca (ez egy sokkal ritkább fajta), párducgalóca (Reci kedvence).

Találtunk aranytinórut, sötét trombitagombát, harkály-tintagombát, fodros papsapkagombát, vörös és sárga kénvirággombát, rozsdasárga tőkegombát és még néhány fajt, amit nem ismertem fel.

Ami viszont a lényeg: a néhány őzlábgomba mellett találtunk kb 3 kilónyi nyári vargányát, amiből az egyik önmagában meghaladta az egy kilós súlyt! Mindezeket tökéletes állapotban, majdnem teljesen kukacmentesen! A 40-50 perces kis sétánk eredménye ez a Budapesten 15-18 ezer forint forgalmi értékű eledel, ami az esti marhapöriben végezte, leszámítva a “monster” óriás példányt, amit Geriékkel és Bubuccal elharmadoltunk és hazavittük.

Menni kell vissza oda. A benzinköltség elég gyorsan visszajön…

Másnap még megcsináltuk a történelem legelázósabb geocachingjét (kicsit sok arrafelé az eső, nem véletlenül van gomba), aztán a Kistücsök érintésével hazatértünk.

3 Replies to “Gombászás Nagykapornakon”

 1. Az első esti ad-hoc diszkó is megemlítendő. A Fekete Péter óriási választékkal rendelkező zenegépe mindent visz, hiszen milyen jól megférnek benne Nótár Mary, Kárpátia, Bódiék, Romantikus Erőszak (vagy fordítva?), Páté Méter, Akkezdet Phiai, Gyepes Mód és sokan mások … és az úri közönség táncol …

  A birtok nagyon kis barátságos, és csúcsosra tömtem a pocakomat alma, szilva, szőlő, és friss dió kombóval. Asszem, hogy ide még visszatérés lészen.

  Hegyiember vagyok, de még én is elájultam a hihetetlen mennyiségű gomba láttán. Konkrétan alig volt talpalattnyi hely, amin ne nőtt volna valami furaság.
  Mivel paragép vagyok, pöttyet féltem a kullancsoktól, de úgy néz ki, hogy ezennel megúszás témája.

 2. ” és az úri közönség táncol” 😀 klasszik! amúgy respekt a gombászásért, én még fotón sem láttam eddig ekkora példányokat! (őzláb és vargánya) a következő lesz ahogy ekkora szarvasgombát találtok majj és akkor már télleg mentek a piacra árulni egy vagyonért! 🙂

 3. Bár mi csak szombaton érkeztünk, de így is nagyon kellemes volt. Vasárnap olyan szinten b@sztunk oda megint a kesselésnek, mint az állat:

  1. elindultunk szakadó esőben, turkáltunk vizes tujákban
  2. keresztülcsapattunk a hegyoldalban lévő temetőn
  3. megmásztunk egy 25 % emelkedőt
  4. lejöttünk egy néhol 15 % lejtővel nehezített úton, majd visszatértünk a panzióba olyan szembeszeles esőbe, hogy inni tudtam az arcomon lefolyó esővizet

  Utána majdnem két óra volt, mire megint szárazak voltunk. 🙂

  Egyébként tényleg jó a rencs, jó a környék, mindenképpen kell még visszakocogni Nagykapornakra (főleg, mert Bucsúszentlászlóra sem jutottunk el).

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail-címet nem tesszük közzé.