Kedvenc leveseink

Múlt vasárnap úgy alakult, hogy Mákszi Alíz, Dzsajokos Petya és Mici beültek hozzánk trécselni és előkerült az étkezés is, mint téma. Az egyik alapvetés az volt, hogy a leves, mint olyan, kifejezetten Közép-Európa jellegzetessége, itt elterjedt és rendszeres étek. Nyilván jött is  a felvetés, kinek mi a kedvenc levese. Nagy volt a merítés (merítés, vágod, höhö), így kíváncsi is lettem, mennyire színes lesz a szett, ha bedobom a közösbe. Alapnak itt a miénk, amit vasárnap megbeszéltünk.

Egy jó gulyás (fotó: mycookingrecipes.com)
Egy jó gulyás (fotó: mycookingrecipes.com)

Paradigma: a gulyásleves az ALAP, minden más csak emellé jöhet. 🙂

Mákszi kedvencei:

HÁZI csurgatott tojásleves

Hideg meggycibere leves (nyáron)

Zöldborsó leves csipetkével

Gyöngytyúk leves grízgaluska felhőkkel

Szilvi kedvencei:

Erdei gombaleves (gombás-zöldséges alaplével, rántás, habarás, tejszín és krémesítés nélkül, az alaplébe beleforralt, de még ress gombával és zöldségekkel)

Zellerkrém leves

Bableves lóbabbal

Mici kedvencei:

[ezeket ide jól beírom, ha Mici elküldi, mert elfelejtettem…]

Dzsajokosz Petya kedvencei:

Tárkonyos karalábéleves jó sok csak negyedelt csiperkével

Frankfurti leves egymillió majorannával

Tyúkhús leves amiben aztán a végén hús nemis nagyon van csak láb (aki szereti) meg egy kis belsőség

Palóc leves

Geribácsi kedvencei:

Pacalcsorba (jó savanykásan)

Gazpacho (sűrűbb fajta)

Sütőtökkrém leves (pirított tökmaggal és tökmagolajjal)

Fejtettbab leves (sok aprószemű fehérbabbal, ami attól lesz jó sűrű és krémes, hogy a babocskák szétfőnek benne)

————————————————

Várjuk a további kedvenceket, amiktől inspirálódunk, jókat főzünk és még jobbakat eszünk.

 

“Kedvenc leveseink” bejegyzéshez 1 hozzászólás

  1. Nagyon leveses vagyok, nehéz sorrendbe rakni.
    húsosak:
    orjaleves
    ököruszályleves
    román húsos csorbákok, lehetőleg korpaciberével (bors) savanyítva
    pacal leves cseh style (paprikásabb), pacal leves román style (fehér)
    bárányleves (lestyánnal!!!)
    halászlé
    palócleves
    korhelyleves

    vegákok:
    tavaszi újkrumpli leves
    salátaleves
    köménymagleves (ha „úgy” van elkészítve)

    ehhh, távolról sincs vége, mert szinte bármilevest szeretek 🙂

    Válasz

Hozzászólás a(z) aribari bejegyzéshez Válasz megszakítása